NOSEČNOST IN TEHNOLOGIJA

Baby Stork: Ko štorklja … ups, aplikacija prinese dojenčka

Vam je članek všeč?

Priporočite ga prijateljem prek družbenih omrežij!

Vedno več parov, ki si želijo otrok, po nekaj neuspelih poskusih prehitro obupa ali se zateče v nenujne medicinske posege. Rešitev ponujajo snovalci aplikacije Baby-Stork, ki ženski pomaga poslušati njeno telo in zanositi na povsem naraven način.

babystork

Z neplodnostjo se v sodobnem svetu sooča vsak osmi par, od preostalih sedmih pa trije pari po šestih mesecih neuspelih poskusov postanejo psihično utrujeni in si tako še zmanjšajo možnosti za zanositev. Tako se je ustanoviteljema podjetja Eriku Zupančiču in Andreju Brelihu porodila zamisel za Baby-Stork. Podjetje je pred kratkim prejelo investicijo sklada StartLabs.

Merjenje bazalne temperature in elektrolitov v slini

Od podobnih aplikacij za spremljanje ženskega mesečnega cikla in načrtovanje nosečnosti se Baby-Stork loči po tem, da beleži bazalno telesno temperaturo in prevodnost sline uporabnice, s pomočjo teh podatkov pa nato natančno določi njene plodne dneve. Oba podatka uporabnica vsak dan oralno izmeri s posebnim pripomočkom Baby-Stork Buddy (mere: 13,5 x 3,5 x 2,6 cm), ki ga nato vsaj enkrat mesečno prek Bluetootha poveže in sinhronizira z mobilno aplikacijo.

Oba parametra medicinska stroka že dolgo priznava, vendar je bilo njuno merjenje zamudno in ne ravno enostavno. S sodobno tehnologijo smo uporabnicam omogočili hitrejše in bolj zanesljive meritve. Predvsem je celoten postopek merjenja bistveno enostavnejši od običajnega, s pomočjo tehnologije Internet of Things (IoT) pa je rezultat pridobljen takoj.

Erik Zupančič, soustanovitelj

baby-stork-ekipa

Ekipi svetuje Jugoslav Petković

Različice aplikacije

Aplikacijo je sicer mogoče uporabljati tudi samostojno, vendar se priporoča opravljanje meritev z Baby-Stork Buddyjem, saj ta pridobi ključne podatke. Ustvarjalci so nam zaupali še, da bo v različici aplikacije premium podatke uporabnice celo spremljal izbrani ginekolog in ji svetoval, kako najhitreje doseže zanositev.

Baby-Stork je trenutno še v preizkusnem obdobju, lahko pa merilnik Baby-Stork Buddy že prednaročite. Če pred dobavo “po nesreči” zanosite, naj vas ne skrbi, saj boste dobile povrnjen denar in seveda čestitke ekipe Baby-Stork. Za zaključek še zanimivost, da so morali prvo testno skupino uporabnic razpustiti, saj jih je 70 % zanosilo. Bo že držalo, da psiha in razpoloženje tukaj igrata veliko vlogo.