KOLUMNA

Društvo Vez-je: Prostovoljstvo te veliko nauči

Vam je članek všeč?

Priporočite ga prijateljem prek družbenih omrežij!

V današnji kolumni Katarina Pirš piše o svojem sodelovanju v društvu Vez-je, ki je letos praznovalo že 2. rojstni dan. Gre za skupino prostovoljcev, ki rabljeno računalniško opremo popravi in podarja otrokom iz socialno ogroženih družin.

Ekipa Vez-ja

Ekipa društva Vez-je, ki prenavlja stare računalnike in jih namenja otrokom iz socialno ogroženih družin (foto: Mankica Kranjec).

Socialni vmesnik sestavljen iz prostovoljcev

Društvo Vez-je smo ustvarili v decembru 2012 z namenom, da bi stare računalnike popravili in donirali mladim, ki jih potrebujejo za šolanje, pa si takega nakupa ne morejo privoščiti. Takšna dejavnost se nam je zdela pomembna, saj na eni strani uporabniki pogosto zavržejo še uporabno računalniško opremo, na drugi strani pa so otroci in mladostniki, od katerih v šoli pričakujejo delo z računalnikom, a za to nimajo možnosti. Sebe vidimo kot vmesnik, ki poveže ti dve skupini ljudi, da smo na koncu vsi zadovoljni.

Do sedaj so otrokom podarili že več kot 100 računalnikov. Vir: Vez-je

Do sedaj smo otrokom podarili že več kot 100 računalnikov (foto: Vez-je).

Kot vsi, smo se v svojem delovanju srečali z vzponi in padci. Ker je delo prostovoljno, nikomur ne predstavlja prioritete. Zadnjič mi je prijatelj rekel nekaj, kar se mi je vtisnilo v spomin: ”Takšna dejavnost lahko dlje časa uspešno deluje le, če ti vzame toliko časa, da zate ni obremenitev”. In v tem duhu se trudimo vzdrževati naše društvo. Naš cilj je vztrajati v naši dejavnosti in rasti tako, da za nas to ne pomeni več dela, ki ga ne bi zmogli opraviti. Včasih kdo tudi po nekaj mesecev nima časa za društvo, pa nadaljujemo brez njega. Imamo počasne mesece, v katerih ne naredimo skoraj nič. Obstajajo pa tudi meseci, ko nam vse uspe in smo na koncu izredno ponosni nase in na kolege.

Brez pomoči ne gre

Od začetka društva leta 2012 smo se naučili zelo veliko. Predvsem vedno znova ugotavljamo, da so ljudje izredno pripravljeni pomagati, kadar gre za dober namen. To nam zelo olajša naše delovanje, saj s tem finančno pokrivamo osnove delovanja, kot so na primer spletna stran in potni stroški. Ljudje pomagajo tudi materialno, največkrat z donacijo stare opreme, pa tudi z nudenjem uslug, kot so brezplačen tisk promocijskega materiala, uporaba skladišča in telefonskih storitev. Brez takšne pomoči bi bilo delovanje društva nemogoče.

Tako je velik del nalog članov tudi to, da prosimo ljudi za pomoč. Na začetku se je vsaj meni to zdelo malo neprijetno, vendar sem hitro spremenila mnenje, saj ne prosim za lastno korist. To je v meni zbudilo občutek povezovanja in sodelovanja v dobrem duhu, kar naredi prostovoljno delo zelo prijetno.

Vez-je je letos slavilo že 2. rojstni dan.

Vez-je je letos slavilo že 2. rojstni dan (Foto: Vez-je).

V dveh letih in treh mesecih smo z vso to pomočjo uspeli podariti več kot 100 računalnikov in s tem oskrbeli skoraj 200 otrok, saj si veliko računalnikov delijo bratje in sestre. Preselili smo se v prostore Rampa Laboratorija, ki si jih delimo z drugimi podobnimi združenji. Naše vrste rastejo: iz petih ustanovnih članov smo zrasli na deset članov in nekaj prostovoljcev. Slednje še iščemo, in sicer vabimo računalniške navdušence na naše odprte delavnice, ki so vsak tretji ponedeljek ob 19:00 v Rampa Laboratoriju. Več si lahko preberete tukaj.

V prihodnje načrtujemo …

V prihodnjih mesecih si želimo naše delo urediti tako, da bo teklo čim bolj gladko in bo hitreje in učinkoviteje narejeno. Želimo si tudi organizirati kakšen dogodek, kot je bila v januarju zabava za drugi rojstni dan. Za takšne stvari potrebujemo pomoč na področju organizacije in komunikacije z različnimi skupinami ljudmi, zato iščemo tudi človeka, ki bi v društvo pristopil s takšnimi znanji. Informacije lahko dobiš na info@vez-je.org.