PODELILI ŽE 101 RAČUNALNIK

Društvo Vez-je: Vse najboljše za 2. rojstni dan!

Vam je članek všeč?

Priporočite ga prijateljem prek družbenih omrežij!

Društvo Vez-je, ki v Sloveniji sprejema odvečne računalnike, jih servisira in podari naprej tistim, ki si ga sami ne morejo privoščiti, je praznovalo že drugi rojstni dan. V dveh letih je tako ekipa šestih prostovoljcev podarila že 101 računalnik!

Vezje

Vezj-je praznuje 2. rojstni dan.

Društvo Vez-je, ki v Sloveniji sprejema odvečne računalnike, jih servisira in podari naprej tistim, ki si ga sami ne morejo privoščiti, je praznovalo že drugi rojstni dan. V dveh letih je tako ekipa šestih prostovoljcev podarila že 101 računalnik!

Ekipo društva, katere idejni vodja je Jan Ferme, je v letu 2012 združila zamisel o pomoči otrokom in mladostnikom, ki so v današnjem času za svoje izobraževanje in delo vedno bolj odvisni od računalnika. Ideja se je razvila v društvo, ki so ga ustanovili v letu 2013 in tako so letos praznovali že drugi rojstni dan.

V dveh letih je naša dejavnost ves čas počasi rasla. Kakšen mesec je sicer manj uspešen, včasih zaradi počitnic v šoli, praznikov ali drugih dejavnikov, imeli pa smo tudi že nekaj zelo uspešnih mesecev. To se dogaja, ker je naš rezultat, torej oddani računalniki, zelo odvisen od tega, kdaj imajo mladi in družine čas. Seveda pa je veliko odvisno tudi od nas. Svoje delo namreč opravljamo popolnoma prostovoljno in imamo še veliko drugih obveznosti, npr. službo, faks, družine. Za društvo zato včasih zmanjka časa.

Ob praznovanju so predstavili svoje dosedanje dosežke. Foto: ekipa Vez-ja

Ob praznovanju so predstavili svoje dosedanje dosežke (foto: ekipa Vez-je).

Podarili že 101 računalnik

Ekipo danes sestavlja 6 članov: Jan Ferme, idejni vodja, Katarina Pirš, koordinator, Tilen Držan, grafična podoba, Ana Colja, spletne vsebine, in Matjaž Gerčar ter Samo Čeh, ki skrbita za popravilo računalnikov. Vsi izmed njih so prostovoljci in prostovoljne prispevke porabijo izključno za potrebe društva, kot so potni stroški, promocija ali nakup manjkajočih delov za računalnik. Sestav delovne ekipe se je v letih že večkrat spremenil, saj, kot pravi Katarina:

Še posebej v teh časih se zgodi, da sodelavec ugotovi, da ne zmore več sodelovati, ker mora dati prioriteto plačanemu delu. To je tudi najpogostejši razlog, da so kolegi odšli iz društva.

V dveh letih sledenja svojemu cilja je društvo podarilo že 101 računalnik, od tega 61 stacionarnih in 40 prenosnih. Pridobili so jih sicer veliko več, okrog 250, s člani ob tem opozarjajo, da vsi računalniki, ki jih dobijo, žal niso delujoči. Od takih potem pridobijo le kakšen del, ker nedelujočega seveda ne morejo podariti naprej. Za računalnik lahko zaprosijo otroci iz socialno ogroženih družin ali njihovi starši, ki se še šolajo in so stari manj kot 25 let.

In njihova rojstnodnevna želja? Podariti čim več računalnikov in razširiti svojo ekipo na še več dobrih ljudi!