COWORKING

PingPong: Iz Trzina zapihal svež kreativni veter

Vam je članek všeč?

Priporočite ga prijateljem prek družbenih omrežij!

Preteklo sredo so v Trzinu odprli nov kreativni center, ki je nastal na pobudo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v okviru projekta Regionalni center kreativne ekonomije in občine Trzin. Razvojna agencija hoče z omenjenim projektom spodbuditi razvoj kreativne ekonomije tudi na regionalni ravni. V projektu kot partnerice sodelujejo občina Trzin in Dobrova – Polhov Gradec ter mestna občina Ljubljana.

kreativni center trzin

Kreativni center Trzin, novi coworking prostor (foto: kreativni center).

Cilji Regionalnega centra kreativne ekonomije so predvsem povezovanje gospodarstva s kreativnimi dejavnostmi, s čimer bi zvišali dodano vrednost in konkurenčno prednost produktov ali storitev ter podpora kreativnim podjetjem pri vstopanju na trg. S tem namenom je nastal tudi trzinski PingPong, pod okrilje omenjenega projekta spada tudi e-publikacija ljubljanskih kreativnih vozlišč Kreazin.

Kreativni center je nastal v lanskem letu z namenom spodbujanja razvoja lokalne kreativne skupnosti po metodi coworkinga. V predstavitvi takega projekta so možnost uspeha uvideli tudi prostovoljci, ki trenutno sestavljajo kreativni komite: Florence Maria Bratuž, Marko Živković, Matevž Kosterov, Metka Pravst in Živa Štih. Vsak od njih je zaposlen in dejaven na svojem področju, svoj prosti čas pa namenjajo PingPongovim petkom. Glede na to, da gre za projekt Regionalne razvojne agencije (RRA LUR), finance prihajajo s tega naslova, so pa v centru veseli vsakršne finančne ali kakšne druge oblike pomoči, ki bo pomagala vzdrževati prostor tudi v prihodnje. Kot nam je zaupala Metka Pravst, članica kreativnega komiteja PingPong:

V tem smo uvideli prednost in se podali na pot razvoja prostora, ki bi bil namenjen sodelovanju, sodelu in drugim skupnim projektom.

PingPong je nastal v okviru projekta Regionalni center kreativne ekonomije Foto: PingPong

PingPong je nastal v okviru projekta Regionalni center kreativne ekonomije
Foto: PingPong

Kreativni center boste našli v Mladinskem klubu v Centru Ivana Hribarja v Trzinu, kjer za vas odpirajo vrata vsak petek od 9. do 17. ure. Prostori, v katerih domuje center, so jim bili s strani občine zaupani v brezplačno uporabo, zato lahko trenutno v njihovih prostorih uporabniki gostujete brezplačno. Ponujajo vam uporabo pisarniške opreme, kotiček za druženje oz. sproščanje in seveda brezplačen internet.

V prostoru lahko brezplačno delate ob petkih od 9. do 17. ure. Foto: PingPong

V prostoru lahko brezplačno delate ob petkih od 9. do 17. ure.
Foto: PingPong

Na vprašanje, kako se razlikujejo ali v čem so si podobni z drugimi coworking prostori v Sloveniji, pa Metka odgovarja:

Glede načina delovanja se lahko zgledujemo po Poligonu, ki deluje v Ljubljani. Primerjamo se morda lahko le z Riibo v Izoli in Punktom iz Trbovelj, ki so prostor sodela gradili od spodaj navzgor – torej se je najprej povezala lokalna kreativna skupnost, ki je poskrbela za razvoj prostora sodela. Zanimivost, po kateri se zagotovo razlikujemo od ostalih, pa je, da naš kreativni center deluje v kletnih prostorih, a smo ga uredili tako, da tega sploh ni občutiti.

Kako so pa so ustanovitelji prišli na idejo za ime? Povod za razmišljanje so dale mize za pingpong, ki so enostavne za shranjevanje in še dovolj velike so, da lahko na njih naenkrat dela 6 posameznikov. To še dodatno poudarja koncept izmenjave idej in coworkinga, katerega namen je novi kreativni center. Pingpong miza pa omogoča seveda tudi sprostitev – kdo si ne bi želel med delom privoščiti kakšne partije?