VISOKA UVRSTITEV

Slovenska platforma Co-inhab zasedla drugo mesto na startup vikendu v Celovcu

Vam je članek všeč?

Priporočite ga prijateljem prek družbenih omrežij!

Od 20. do 22 februarja je v Celovcu potekal podjetniški vikend, ki je prvič združil mlade podjetnike iz treh sosednjih držav – Slovenije, Italije in Avstrije. V treh dneh so morali mladi razviti konkretne projekte, strokovno komisijo pa je prepričal slovenski Co-inhab, ki je zasedel drugo mesto.

Podjetniški vikend v Celovcu je povezal mlade iz Italije, Slovenije in Avstrije.

Podjetniški vikend v Celovcu je povezal mlade iz Italije, Slovenije in Avstrije (foto: Tovarna podjemov).

Trilateralni startup vikend, ki je potekal v okviru projekta INNO CBC in v soorganizaciji mariborske Tovarne podjemov, je pritegnil več kot 60 mladih podjetnikov, ki so v samo treh dneh ustvarili in spilili poslovni model podjetja, ki bi ga bilo nadalje mogoče tudi preveriti na trgu in ga realizirati. Med mladimi je ob enem potekalo tudi tekmovanje. Drugo mesto je zasedla slovenska ideja spletne platforme Co-inhab.

Nova stanovanjska platforma

Co-inhab je ideja  arhitektov Taje Benčina in Martina Pelcla, ki sta potrebo po platformi našla v realni situaciji današnje slovenske mladine – stanovanjski problem. Kar 70% je namreč takih, ki nimajo možnosti, da bi zgradili standardni individualen objekt. Zato sta prišla na idejo platforme, ki poveže uporabnike glede na njihove preference, sistem pa jim zatem predlaga ugodne nepremičnine, okrog katerih se z drugimi uporabniki povežejo v skupine. Tako lahko postanejo so-graditelji ali so-najemniki, s čimer se občutno znižajo stroški bodočega doma.

Idejo o Co-inhabu sta začela Martin Pelcl in Teja nekej

Idejo o Co-inhabu sta začela Martin Pelcl in Taja Benčina (foto: Tovarna podjemov)

Mladi so v celovškem coworking prostoru Dom Center ustvarjali pod spodbudnim očesom mentorjev. Iz Slovenije so bili prisotni Matej Rus, Jure Verhovnik in Aljoša Huber, Tovarna podjemov,  ki je ob koncu dogodka povedal:

Ne glede na to v kateri razvojni fazi ideje, poslovnih modelov ali prototipov so se startupi nahajali, je dogodek omogočil idealno priložnost za njihov nadaljnji razvoj. Vikend je temeljil na delavnicah in mreženju, zato so lahko startupi temeljito in fokusirano izpopolnjevali svoje ideje in pilili kratke predstavitve, obenem pa pletli dragocena poznanstva. Vse to z raketnim pogonom, ker so jim pri tem pomagali mentorji in strokovnjaki iz poslovnega okolja.

Podjetniški vikendi so vsekakor dobrodošli dogodki, saj spodbujajo nastajanje inovativnih podjetniških idej in dajo mladim možnost predstaviti se in povezati z drugimi.