Veste, kolikšna je dejansko vaša plača?

Veste, kolikšna je dejansko vaša plača?

Če ste redno zaposleni, vsak mesec prejmete plačni izpisek. Pa razumete vse navedene postavke: prispevke, davke, dodatke in akontacije? Pri 3FS so razvili (zaenkrat) interno aplikacijo za izračun in nazoren grafični prikaz plač, ki zaposlenim omogoča razumljiv vpogled v finančne transferje zaslužene bruto plače in odgovor na preprosto vprašanje: "Kam gre moj denar?"

(Vir: 3FS Facebook)
(Vir: 3FS Facebook)

Aplikacija je nastala kot interni eksperiment pri 3FS, zasnovala pa jo je tričlanska ekipa na čelu z Vasjom Bočkom. Za oblikovanje je poskrbel Jure Sobočan, za razvoj pa Miha Bogataj. Ideja je posledica, kot pravijo “interne bolečine”, ko so morali zaposlenim dokazovati, kakšna je v resnici njihova realna plača. “Morali smo narediti razumljivo rešitev, ki bo povečala zavedanje o finančnih transferjih”, pravijo.

Direktor 3FS Andraž Logar je screenshot aplikacije objavil v zaprti Facebook skupini Slovenski developerji ter na Facebook strani podjetja, obe objavi pa sta doživeli množične odzive in odobravanje. Kot nam je zaupal Andraž:

Da programski paketi za izračunavanje plač ne vsebujejo funkcionalnosti, ki bi zaposlenim približala razporeditev finančnih transferjev njihovega zasluženega denarja in da smo to morali narediti sami, je naravnost grozljivo. Odziv je vsaj desetkrat večji od pričakovanega in očitno je, da Slovenci tovrstne zadeve potrebujemo kot Sahara vodo.

Zaenkrat gre za interno rešitev, ki jo uporabljajo pri 3fs, v načrtu pa je, da zadevo odprejo za javnost, sicer v precej osnovni obliki, saj je, kot pravi Andraž, v Sloveniji izjem preveč, da bi jih vse kakovostno pokrili. Vendar se ekipa pri načrtih ne omejuje:

Načrtujemo tudi odprt API za plačne programe – ti pošljejo podatke k nam, mi pa jim vrnemo generirane PDF-je. Vsekakor pa moramo pri tem biti zelo pazljivi, saj gre za občutljivo področje osebnih podatkov, tako da tehnološko rešitev za javni servis še iščemo.

Podobni servisi sicer obstajajo (primeri 1, 2 in 3) , vendar ti naredijo zelo osnovne in nič kaj user-friendly izračune. Kot pravi Andraž:

Prednost je v obliki, izčiščeni informaciji in v razumljivosti.

Ali bi 3FS-ov plačni izpisek uporabljali tudi v svojem podjetju?

Vir: 3FS (klikni za povečano verzijo)
Vir: 3FS

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.