#4sqme: na severu Črne gore, med kamni, kravami in sirom v ovčjih kožah - Netokracija.si

#4sqme: na severu Črne gore, med kamni, kravami in sirom v ovčjih kožah

Kako se lotiti promocije turistično premalo razvite regije države s skoraj nič denarja in veliko volje? Morda tako kot ekipa mladih entuziastov Digitalizuj.me iz Črne gore, države, ki je za svojo valuto posvojila evro.

Kako se lotiti promocije turistično premalo razvite regije države s skoraj nič denarja in veliko volje? Morda tako kot ekipa mladih entuziastov Digitalizuj.me iz Črne gore, države, ki je za svojo valuto posvojila evro.

Ob podpori črnogorske pisarne United Nations Development Programme in podjetja Domain.me so se lotili projekta Foursquare for development. Na terenu so s pomočjo crowdsourcinga na geolokacijskem družbenem omrežju Foursquare pripravili pet predlogov turističnih tur po severu Črne gore; Nacionalni park Biogradska goraSrednjeveška turaZgodbe KolašinaJezera planine BjelasicaRazgledi Durmitorja.

Ena prvih potez ekipe je poskrbeti, da bo segel dober (digitalni) glas v deveto vas. Zato so povabili nekaj ljudi iz držav bivše skupne države, ki so vešči komuniciranja prek družbenih medijev. Tako smo se zasedba Damira KalačItana PrljevićBojan ĆinćurSonja Dragović in Igor Milić iz Črne gore, Miloje Sekulić in Miloš Petrović iz Srbije, Vibor Cipan iz Hrvaške in avtorica tega zapisa znašli pred desantom na sever Črne gore. Organizatorji so poskrbeli, da smo dobili tudi brezplačni mobilni dostop do interneta, da smo lahko v živo poročali s terena. Slava jim!

Dan 1: Kje je Vučko?
Z domačinoma Bojanom Ćinćurjem in Igorjem Milićem smo dobili v obdelavo Srednjeveško turo. Po spoznavnem srečanju vseh udeležencev #4sqme ob obilni črnogorski kosilo/večerji smo se ‘ekipa drugog tipa’ odpravili najprej na sprehod po Nikšiću in si (od zunaj) ogledali pivovarno, kjer varijo znano nikšićko pivo, nato pa se z avtom povzpeli na nadmorsko višino 1370 m do smučarskega središča Vučje, kjer ne živi Vučko, živita pa dva prijazna bernardinca in ljudje, ki znajo pripraviti odlično domače kislo mleko. Da o pršutu in siru niti ne izgubljam besed.

Uradno prevozno sredstvo na Vučjem (foto: Petra Slanič)

Dan 2: Ljubim kamen. (lang: slo/cg)
Lotili smo se srednjeveških mostov in trdnjav, predvsem pa smo se posvetili nagrobnim spomenikom, t. im. stećkom, ki jih najdemo v predelih Črne gore, blizu meje z BiH. Ustavili smo se tudi pri sladkovodnem Slanem jezeru in Bilečkem jezeru, ki leži na meji z BiH. Potem ko smo pomahali Hercegovini in ob pomoči lokalnega poznavalca dodali na seznam še nekaj stećkov in cerkvico, smo se odpravili do naslednjega ‘veštačkega’ (umetnega) jezera, s pomenljivim imenom Pivsko jezero. Ne, žal ne gre za jezero, polno piva, temveč za jezero ob reki Pivi. Prenočili smo v apartmajih simpatičnega jazz cluba Zvono v Plužinah, kjer medijo na videz nemogoče kombinacije medu in alkohola.

Stećci (foto: Petra Slanič)

Dan 3:
Zjutraj smo se odpravili čez drn in strn lukenj na cesti, neosvetljenih cestnih predorov in nevoznih bankin čez slikovite razglede nacionalnega parka Durmitor in njegovega najvišjega vrha Bobotov kuk (2525 m) prek mesteca Žabljak, mimo kanjona reke Tare, ki je trenutno ni zadosti za rafting, do Kolašina. V turistični vasici, ki služi kot izhodišče za vzpone na okoliške vrhove, se je ponovno zbrala celotna ekipa udeležencev projekta #4sqme in nadaljevala z degustacijo domačega sira in skorupa, kajmaka, ki zori v sušenih kožah živali, običajno ovac.

Skorup, vrsta sira kajmaka, zori v ovčjih kožah (foto: Petra Slanič)

Udeleženci te ekspedicije smo polni novih izkušenj in zgodb ter pripravljeni na konferenco Webfest, ki se danes pričenja v Budvi. Hvala organizatorjem #4sqme za nepozabno potepanje po od boga pozabljenih krajih. Toplo ga priporočam vsakemu ljubitelju narave, zgodovine in odlične hrane.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.