Kako je #brexit odmeval na slovenskem spletu?

Kako je #brexit odmeval na slovenskem spletu?

Na odločitev Britancev na referendumu o izstopu iz Evropske unije se je evropska javnost burno odzvala. Sledili so pretresi na borzah, dvig cen zlata in s strani mlajše populacije pobude po ponovitvi referenduma. Izid je bil presenečenje za marsikoga, tudi v Sloveniji. S pomočjo orodja Mediatoolkit smo analizirali, kaj se je o brexitu govorilo na slovenskem spletu.

Brexit
Vir grafike

O izidu referenduma se je pri nas veliko pisalo tudi na spletu. Na dan glasovanja, ki je potekal 23. junija, je bilo slovenskih omemb brexita 200, občutno več zanimanja je bil deležen izid na petkovo jutro, ko so bili znani rezultati. Čez dan se je številka omemb dvignila do skoraj 1000 omemb, med temi jih je bila skoraj polovica na družabnih omrežjih (Twitter, Facebook in YouTube).

Graf 1: število omemb brexita med 21. 6. in 2. 7. 2016 v Sloveniji, vir podatkov: Mediatoolkit
Graf 1: število omemb brexita med 21. 6. in 2. 7. 2016 v Sloveniji, vir podatkov: Mediatoolkit

Graf2 Brexit

Slovenski splet nenaklonjen brexitu

Kljub temu, da so odločitvi o brexitu strokovnjaki napovedovali le posredne posledice za Slovenijo in njene prebivalce, je bilo mogoče opaziti občuten delež nenaklonjenih zapisov na Twitterju ter le peščico pozitivnih, kar je pokazala analiza sentimenta.

Na dan razglasitve rezultatov so se pojavile novice o pobudah za nov referendum, ki bi Britancem omogočil obstoj v Evropski uniji, svoje nezadovoljstvo z odločitvijo v večini starejše populacije, ki bi lahko mladim zapečatila marsikatere ekonomske možnosti, pa so začeli komentirati tudi slovenski uporabniki.

Graf3

Podrobnejša analiza tvitov že v obdobju treh dni med 23. in 25. junijem kaže na prevlado novic in komentarjev, ki odslikavajo negativen pogled na izid referenduma Britancev. 59% zapisov je tako izražalo negativen aspekt brexita, le slabih 5 % tvitov pa je bilo brexitu naklonjeno. Rezultati so tako v skladu z ugotovitvami spletne ankete Ninamedie, med katerimi je bilo 66 % vprašanih prepričanih, da gre za slabo odločitev.

Sloexit? Kot kaže, zaenkrat ne.

Po izidu referenduma so se začela ugibanja o njegovem vplivu na ostale članice Evropske unije, tudi Slovenije. Pojavile so se omembe sloexita, v celoti pa je bilo njihovo število zanemarljivo – manj kot 100 omemb v zadnjih 30 dneh, zlasti v povezavi z nezadostno podporo za glasovanje o izstopu Slovenije iz EU.

Kot kažejo tudi rezultati Delove ankete, bi odločitev o izstopu Slovenije iz Evropske unije podprla le četrtina vprašanih.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Sponzorirano

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.