Si predstavljate prevoz brez 'Prevozov'?

Brez ‘Prevozov’ si študentje ne predstavljajo mobilnosti

Med vami je najverjetneje malo takih, ki še niste uporabili ali pa vsaj slišali za spletno stran prevoz.org. Zelo priljubljena slovenska različica svetovnega carpoolinga ali nemškega mitfahrzentrale je v bistvu nastala izpod rok študentov, ki so iskali udobnejšo in hitrejšo rešitev za njihovo tedensko mobilnost.

Slovenske različice carpoolinga se poslužujejo vse starostne skupine.
Slovenske različice carpoolinga se poslužujejo vse starostne skupine.

Jure Čuhalev je eden izmed ustanoviteljev strani www.prevoz.org, ki se drugače sploh ne želijo izpostavljati, čeprav moramo priznati, da so postavili eno najbolj koristnih strani v Sloveniji. Stran namreč pomaga pri iskanju in nudenju prevozov, pri čemer gre za vzajemno zadovoljstvo – voznik dobi delno povrnjene stroške bencina, sopotnik pa hitro in udobno prispe na želeni kraj. Kot nam je zaupal Jure:

Idejo smo direktno povzeli po francoskih in nemških straneh, ki so takrat že uspešno delovale. Kolega se je redno vozil med Ljubljano in Prekmurjem in si je zaželel podobne strani za Slovenijo.

Najbolj mobilni so študentje

Stran ponuja registracijo, s čimer dobite popoln vpogled v ponujene prevoze. Če ste iskalec, lahko na strani poiščete prevoz do želene lokacije, preverite število prostih mest in telefonsko številko ponudnika. Hkrati lahko podate tudi povpraševanje oziroma iskanje prevoza. Kot ponudnik prevoza pa storite ravno obratno, podate svoj ‘oglas’: relacijo, datum, uro in lokacijo pobiranja sopotnikov.

Mesečno je na strani objavljenih skoraj 15.000 oglasov, dejansko izvedenih prevozov pa ne spremljajo, saj ustanovitelji poudarjajo, da je stran zgolj oglasna deska. S tem tudi ne prevzemajo odgovornosti za morebitne nevšečnosti na poti.

Stran je bila postavljena za namen lažjega tedenskega prevoza študentov, danes jo uporabljajo že skoraj vse starostne skupine. Tako lahko v avtu velikokrat srečamo dežurne medicinske sestre in druge nočnoizmenske delavce, ki nimajo drugega prevoza v nočnih urah, delavce iz krajev, kjer je javni promet slabo organiziran ter velikokrat tudi tujce, ki na tak način raziskujejo našo deželo. Še vedno pa je zaradi visoke stopnje mobilnosti študentov največ. Študentka Alenka Rožanc je za Netokracijo povedala:

Največji plus vidim v koristi ponudbe: študenti vozniki si s povabilom pokrijejo stroške bencina, ostali sopotniki pa na ta način pridobijo na času in cenovno ugodno plačajo prevoz, ki jih največkrat vodi od doma do univerzitetnega mesta.

Vsak stvar ima tako pozitivne kot negativne lastnosti. Teh tudi pri “Prevozih” ne manjka. Zgodi se, da nekateri prevozniki ponudijo bistveno višjo ceno prevoza za enake relacije prevoza, nekateri jih v avtomobil povabijo več kot je prostora (in tudi sedežev!), vsekakor pa so pozitivna nova spoznanstva v avtu, spoznavanje novih krajev, ulic in skritih kotov :) ter medsebojni odnosi.
Brez strani prevoz.org si nekateri študentje ne znajo predstavljati svoje tedenske mobilnost. Foto: Nika Rožanc
Brez strani prevoz.org si marsikateri študent ne zna predstavljati svoje tedenske mobilnosti (foto: Nika Rožanc).

Delo na črno?

V letu 2011 je bila stran pod drobnogledom tržnega in prometnega inšpektorata, ko je bilo na veliko govora o delu na črno. Tržni inšpektorat je takrat potrdil, da je ponujanje prevozov na strani prevoz.org delo na črno in zato stran tudi začasno ukinil. Kot pričakovano je to dejanje povzročilo veliko nezadovoljstva med uporabniki, kar je na koncu sprožilo ponovno vzpostavitev spletne strani in odločitev tržnega inšpektorata, ki pravi, da deljenje zasebnih prevozov ni delo na črno.

Medtem ko boste iskali prevoz od Ljubljane do Ptuja ali Črnomlja do Kopra, na strani ne boste naleteli na oglase. Stran namreč financirajo ustanovitelji sami, od nje pa nimajo nobenih zaslužkov; kvečjemu stroške, pravijo. Kot pravi Jure:

Stran financiramo z lastnimi sredstvi in presežkom našega prostega časa. V letih 2013 in 2014 je bil razvoj spletne strani sofinanciran iz Poly 5 projekta v okviru Alpine Space Programa pod okriljem RRA LUR. V 2015 pa ponovno sami :)

Če boste kdaj potovali po drugih evropskih državah, pa lahko podobno ‘oglasno desko’ za prevoze najdete tudi na straneh kot so carpooling.com, mitfahrzentrale.com in blablacar.com. Pa srečno vožnjo!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.