Internet stvari, mantra letošnjega CES-a

Internet stvari, mantra letošnjega CES-a

Consumer Electronics Show, ki poteka v začetku januarja v Las Vegasu, predstavlja sanje vsakega IT novinarja. Največji sejem posvečen tehnologiji je za nami, po videnih stojnicah proizvajalcev in njihovih najnovejših izdelkih pa lahko rečemo, da je Internet Of Things končno postal vodilni trend, ki bo oblikoval razvoj uporabniške elektronike v naslednjih nekaj letih.

iot

Če delate v startupu in trenutno razvijate novo mobilno aplikacijo ali pa kar novo družbeno omrežje – nemudoma prekinite z delom. Piše se leto 2015, še vedno nimamo hoverboard deske, sodeč po zadnjih trendih pa je prihodnost v povezanih napravah, ki med seboj komunicirajo, in nam, uporabnikom, olajšujejo življenje.

Internet of Things (internet stvari), kakor se imenuje trend, je na letošnjem CES-u zasijal v vsej svoji luči. Prav vsak razstavljalec je predstavil svoje videnje prihodnosti, od majhnih startupov pa vse do velikih tehnoloških korporacij. Pametni telefoni so dosegli svoj vrhunec, vodilno vlogo pa počasi prevzema IoT, ki napoveduje povezavo vseh vsakdanjih naprav, s katerimi ima človek opravka na dnevnem nivoju.

Veliki igralci stavijo na internet stvari

Za razliko od startupov, ki so na letošnjem sejmu predstavili nove tehnologije in dosežke, so večja podjetja razkrila nove naprave, namenjene gospodinjstvom. Od pametnih štedilnikov in pralnih strojev, ki jih je predstavil LG, pa vse do pametnih ključavnic Augusta in svetilk z integriranimi zvočniki, ki jih je predstavil Sony – vsi stavijo na povezanost, precej podjetij pa obljublja stoodstotno posvečenost trendu IoT.

samsung1
Glavna keynote predstavitev na CES-u je bila namenjena ravno tehnološkim dosežkom na področju interneta stvari.

Eno izmed takih podjetij je zagotovo Samsung. Direktor južnokorejskega giganta, Boo-Keun Yoon je že v prvih dneh CES-a izjavil, da internet stvari predstavlja izjemen izziv za to podjetje, kar so potrdili z nedavnim prevzemom startupa Smart Things. V svojem govoru je Yoon povedal, da bo Samsung do leta 2020 vse naprave izdeloval v duhu IoT, hkrati pa upa, da se bodo po njihovih stopinjah kmalu odpravila tudi druga podjetja.

Nadzor naprav prek pametnih telefonov je samo začetek, da v igro počasi vstopijo pametne ure in ostale nosljive naprave. Ljudje so danes povezani bolj kot kdajkoli, bolj cenijo informacije in podatke, hkrati pa priznavajo, da tehnologija nadzoruje njihovo življenje in jih spremlja prav povsod.

Kratice zavladale svetu tehnologije

Poleg IoT je letos zaživel tudi ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), za katerega sta verjetno najbolj zaslužna nVidia in Sony, dve podjetji, ki sta nekoliko zaostali v razvoju mobilnih tehnologij, razvijajo pa pametne čipe, senzorje in kamere, namenjene avtomobilom, ki predstavljajo naslednji korak v novih tehnologijah v avto industriji.

samsung11
Potencial novih tehnologij sta zaznala tudi Samsung in BMW, ki sta napovedala sodelovanje z namenom povezovanja avtomobilov in različnih mobilnih naprav.

Porast v teh dveh kategorijah je viden pri vseh – od startupov pa vse do velikih korporacij. Dolga leta so sedeli na lovorikah in uspehih pametnih telefonov, najnovejši dosežki pa odpirajo popolnoma novo poglavje, katerega bo še zelo zanimivo spremljati.

Vsekakor si vsa podjetja želijo glavno vlogo v tej predstavi, vendar pa bo potrebno pred množično uporabo mnogo tehnologij še ustrezno standardizirati, da bodo lahko komunicirale z novimi mobilnimi napravami. Po videnem smo prepričani, da so pred nami časi, kjer se bomo še srečevali s takšnimi in drugačnimi kraticami.

Prevod v slovenščino: Janez Klemenčič.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.