NLB se s Centrom inovativnega podjetništva želi približati podjetnikom

NLB se s Centrom inovativnega podjetništva želi približati podjetnikom

CIP, Center inovativnega podjetništva Nove ljubljanske banke, je vrata odprl jeseni. NLB želi z njim aktivneje sodelovati v izgradnji podpornega okolja slovenskemu podjetništvu. Gregor Sakovič, vodja centra, je za Netokracijo spregovoril o ciljih, strategiji in prihodnosti projekta.

NLB je v središču Ljubljane odprla Center inovativnega podjetništva, kjer lahko prostor brezplačno uporabljate za svoje poslovne sestanke. Vir: CIP
Center inovativnega podjetništva NLB se nahaja na Trgu Republike, v središču Ljubljane (foto: CIP).

NLB je marca lani v svojo razvojno strategijo vključila tudi ustanovitev prostora, ki bi bil primer bančne prakse oblikovanja podpornega podjetniškega okolja v sodelovanju s partnerskimi organizacijami v Sloveniji. Uradna otvoritev je potekala oktobra 2015 in rodil se je Center inovativnega podjetništva ali na kratko CIP.

Trije fazni cilji in “co-meeting” prostor

Na vprašanje, kaj CIP v osnovi sploh je, kako si ga lahko predstavljamo in kam bi ga umestili v slovensko podjetniško okolje, Gregor Sakovič, vodja centra, odgovarja, da je CIP t.i. co-meeting prostor. Prostor srečevanja podjetnikov, bančnikov in njihovih deležnikov, ki lahko v prostor pridejo in ga uporabljajo brezplačno za svoje poslovne sestanke, pri čemer ne rabite biti komitent banke NLB. Ob ustanovitvi centra so si začrtali tri fazne cilje:

Prvi fazni cilj je priprava prostora in vsebin, sledi aktivacija delavnic za podjetnike in trženje slednjega. Tretji fazni cilj pa je ponudba finančnih instrumentov in alternativnih financ. Slednji predvidevamo, da bo dosežen komaj v 2017, medtem ko je prvi cilj že dosežen, kmalu pa se približujemo izvršitvi drugega. Do konca leta 2015 smo gostili preko 4000 obiskovalcev in pripravili okrog 150 dogodkov, ki so bili zelo različne narave – od velikih konferenc do partnerskih delavnic. Delo ocenjujemo kot zelo uspešno.

Gregor Sakovič, vodja CIP-a

Pri pripravi strategije in ciljev so se veliko opirali na mnenja in izkušnje podjetnikov, zato so opravili več intervjujev, da bi lahko pripravili prostor, ki bi kar najbolje ustrezal zahtevam podjetnikov. Prostor je oblikovan zelo fleksibilno in se ga da v vsakem trenutku preoblikovati v prostor za konferenco ali sestanke. Uporabnikom je ponujena tudi knjižnica in mini pisarnica, ki omogoča tiskanje in skeniranje, za večje skupine obiskovalcev pa so na voljo tudi sestankovalnice. V centru obratuje še bar, kjer je možno naročiti pijačo.

Pri nas lahko poslovni sestanek opravite brez kakršnikoli obveznosti. Na nas pa je, da potencialnega podjetnika identificiramo z željo, da v bodoče postane naš komitent, sploh če želi prostor redno uporabljati.

Gregor Sakovič, vodja CIP-a

“Veliko časa smo brusili sekiro, preden smo odšli v gozd”

V prostoru je moč najti tudi info pult Obrtne zbornice Slovenije, ki deluje kot nosilni partner v zgodbi CIP-a. Obiskovalcu je s tem ponujeno, da na enem mestu registira podjetje, odpre bančni račun, pridobi neposreden kontakt z bančnim skrbnikom, če ga potrebuje, in pridobi konzultacije, povežejo pa ga tudi s partnerji.

Naša močna partnerska mreža omogoča, da posameznika povežemo z različnimi ljudmi. Tudi to potrebo smo zaznali s pogovori, ki smo jih opravili. Res smo veliko časa porabili za brušenje sekire, preden smo se podali v gozd.

Gregor Sakovič, vodja CIP-a

V prostoru si lahko ogledate tudi podjetniško galerijo, kjer so razstavljeni različni izdelki slovenskih podjetnikov. V sodelovanju s poslovalnicami banke so izdelki razstavljeni na še petih drugih lokacijah po Sloveniji.

Partnersko mrežo so razširili tudi zato, ker jim je kot bančnikom primanjkovalo podjetniškega znanja. Zato so se obrnili na zunanje partnerje, ki v prostor prinašajo svoje znanje. Na delavnicah omogočajo tudi neposreden stik slušatelja s predavateljem, in sicer je slednjemu namenjen čas po predavanju, ko je možnost pogovora ena-na-ena. Zaenkrat so vse delavnice in vsa predavanja brezplačna.

Center inovativnega podjetništva je zasnovan zelo fleksibilno in prostor omogoča pripravo večjih konferenc kakor tudi izpeljavo delavnic in poslovnih sestankov. Uporaba prostora je brezplačna in brez obveznosti. Vir: CIP
Center inovativnega podjetništva je zasnovan zelo fleksibilno. Prostor omogoča pripravo večjih konferenc, kakor tudi izpeljavo delavnic in poslovnih sestankov. Uporaba prostora je brezplačna in brez obveznosti (foto: CIP).

Zaradi dokapitalizacije NLB alternativnih virov financiranja do 2017 ne bo

Ker je bila banka NLB dokapitalizirana, jo zahteve Evropske komisije zelo omejujejo in vsaj do leta 2017 preprečujejo, da bi lahko postala vir kakršnegakoli alternativnega financiranja. Želijo pa v prihodnje, kot je že bilo zapisano, uporabiti tudi finančne instrumente in jih vlagati v morebitne startupe s potencialom predvsem s področja finančne tehnologije.

Trenutno še nismo tako daleč, saj je to tretja faza, prvo moramo zaključiti še drugo fazo. Mi gremo korak po korak. Vsak korak premislimo, natančno predebatiramo, če je bilo kaj narobe, gremo korak nazaj, popravimo, spremenimo strukturo, načrt in potem nadaljujemo. To nam je trenutno prioriteta, življenjski moto.

Gregor Sakovič, vodja CIP-a

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Sponzorirano

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.