CodeCatz: Mačke, ki najraje praskajo po tipkovnici - Netokracija.si

CodeCatz: Mačke, ki najraje praskajo po tipkovnici

CodeCatz so neformalna skupina, ki si prizadeva za izobraževanje žensk na področju računalniškega programiranja. Za razliko od navadnih mačk, ki prespijo dve tretjini življenja, so programerske mačke bistveno bolj aktivne, namesto pohištva najraje praskajo tipkovnico, kremplje pa brusijo na zavozlanih računalniških kodah v jezikih Ruby on Rails, Python in Django.

Alja, Mateja in Erika na Django Girls Ljubljana (Foto: Hana Jošić)
Alja, Mateja in Erika na Django Girls Ljubljana (Foto: Hana Jošić)

Skupina CodeCatz je bila nominirana za Delovo osebnost leta in se je tako znašla na seznamu desetih ‘izjemnih, pogumnih, vztrajnih, dobrodelnih in posebnih ljudi’, ki so po mnenju novinarjev Dela zaznamovali preteklo leto. Od 20. decembra do danes smo za njih pridno glasovali, Delo pa bo Osebnost leta razglasilo 5. januarja 2015 ob 12. uri v Križankah. O izzivih programiranja za ženske in zakaj si ravno CodeCatz zaslužijo nominacijo ter končno nagrado sem se pogovarjala z Aljo Isaković, eno vodilnih programerskih mačk.

Koliko časa že obstaja skupina CodeCatz in kako se je vse začelo? Ali ste tudi formalno organizirane?

Vse skupaj se je začelo z Girls After Rails Meetupom, 11. julija 2013, za tem, ko sta se v zvrstili že dve brezplačni delavnici Rails Girls Ljubljana. Skupaj z Matejo Verlič sva želeli ugotoviti, ali lahko dekletom, ki so se udeležile delavnic, ponudimo še kaj več in jim pomagamo pri tem, da postanejo programerke. Delavnice Rails Girls so super za to, da dekleta na hitro spoznajo, kako delujejo spletne aplikacije. Za to, da postaneš programerka, pa je potrebno še veliko dela in vztrajnosti. Seveda pri tem pomaga tudi dobra družba. Ravno s tem namenom smo začeli skupino CodeCatz, v kateri si programerske mačke (in nekaj mačkonov) skupaj pomagamo na poti k novim programerskim znanjem. Vse skupaj poteka na prostovoljni ravni, zato zaenkrat še nismo formalno organizirane.

Kdo vodi skupino – izpostavljene ste ti, Mateja Verlič in Erika Pogorelc? Kako ste se ve naučile programirati in kako bi ocenile svoje znanje?

Kot omenjeno, sva pobudnici midve z Matejo, z nami je od vsega začetka tudi Goran Blažič. Nekoliko kasneje se nam je pridružila še Erika Pogorelc. Vsak od nas ima nekoliko drugačno zgodbo. Goran je že dolgoletni izkušen programer, Erika je s programiranjem po frizerski karieri začela šele pri 26-ih letih, Mateja je začela v akademskem svetu na FERI-ju, Alja pravzaprav nikoli ni delala kot programerka. Pred nekaj meseci se nam je pridružil tudi Jure Čuhalev, ki je že pretkan programer, vendar pa se formalno ni nikdar izobraževal na tem področju.

Skratka, tudi “vodilna skupina” ima zelo raznolika znanja, zato tudi mi redno hodimo na sredina srečanja in se eden od drugega marsikaj naučimo. Na tej skupni poti so se med nami spletle močne prijateljske vezi, ki precej pripomorejo k uspešnem delovanju skupine.

CodeCatz v RAMPA Laboratoriju (Foto: Luka Cjuha)
CodeCatz v RAMPA Laboratoriju (Foto: Luka Cjuha)

Organizirate delavnice programiranja – v katerih jezikih? Kaj pa sredina srečanja, ki jih omenjaš?

Kot že omenjeno, se je vse začelo z delavnicami Rails Girls Ljubljana, pomagamo pa tudi organizatorjem po drugih mestih. Oktobra letos smo v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru evropskega tedna programiranja organizirale tudi prvo delavnico Django Girls Ljubljana. V skupini večinoma delamo s Pythonom in Djangom, zato bomo v prihodnje verjetno organizirale še kakšno delavnico Django Girls.

In ja, poleg bolj množičnih delavnic, ki jih poskušamo organizirati vsaj enkrat na leto, se srečujemo tudi vsako sredo od 17.30 naprej, v RAMPA Laboratoriju na Kersnikovi. Članice preko skupnih projektov spodbujamo k temu, da so aktivne tudi izven srečanj, ker se programiranja ne da naučiti samo v parih urah na teden. Naš cilj je, da članice (mačke) pridobijo čim več praktičnih izkušenj in se postopoma osamosvojijo.

V iztekajočem letu smo se CodeCatz kot svoj prvi večji projekt lotili izdelave spletne aplikacije za predstavitev dogodkov v okviru Evropskega tedna programiranja. Na strani je bilo v oktobru predstavljenih preko 3.000 programerskih dogodkov v 38 državah po vsej Evropi. Na to številko smo še posebej ponosni, saj nas veseli, da je tudi drugod zanimanja za programiranje vedno več. Naše članice poskušamo spodbujati tudi k sodelovanju na raznih programerskih dogodkih, tako da se aktivno vključujejo tudi v developersko skupnost pri nas. Več o naših letošnjih aktivnostih lahko preberete tukaj.

Kaj bi svetovali dekletu, ki nima pojma o programiranju, pa bi se rada naučila? Kaj naj bo prvi korak? Ali sprejmete tudi fante?

Precej je odvisno od zastavljenega cilja. Na spletu je veliko brezplačnih vodičev v različnih jezikih (za začetek priporočam: http://railsgirls.si/gradiva), lahko pa se udeleži katere izmed naših delavnic, če ima res željo do učenja, se lahko seveda pride predstaviti na kakšno izmed naših sredinih srečanj. Bolj kot predznanje je pomemba pripravljenost posvetiti precej časa in energije v pridobivanje programerskih znanj. Znati programirati namreč pomeni mnogo več kakor le pisanje procedur v nekem računalniškem jeziku, potrebno je drugačno (abstraktno) razmišljanje in to vzame svoj čas.

V skupini imamo tudi par fantov, vendar imajo punce prednost. Osnovno pravilo je, da na srečanjih punce nikoli nismo v manjšini (za razliko od večine tehnoloških dogodkov).

Erika Pogorelc, frizerka, ki  se je naučila programirati in aktivna programerska mačka (foto: CodeCatz)
Erika Pogorelc, frizerka, ki se je naučila programirati in aktivna programerska mačka (foto: CodeCatz)

Kako usklajujete CodeCatz obveznosti z ostalimi (službenimi) obveznostmi?

Na srečo imamo zelo razumevajoče delodajalce, ki razumejo pomembnost iniciativ kot je naša! :) Ni vedno lahko, ampak vseeno uživamo v tem, da lahko par ur na teden posvetimo učenju novih stvari in pomoči začetnicam. Čas ki ga posvetimo skupini nam je zelo pomemben, zato vlagamo ogromno prostega časa za uspešno delovanje, promocijo in povezovanje.

Kakšno je zanimanje za programiranje med dekleti? Ali se stanje izboljšuje? Ali poznaš kakšen primer dekleta, ki se je pri vas naučilo programirati in zaposlilo kot developerka?

Na dosedanje delavnice Rails Girls in Django Girls v Sloveniji se je prijavilo že okoli 1500 deklet in žensk vseh starosti, tako da zanimanje vsekakor je! Še vedno pa imamo težave z (pre)majhnim zanimanjem za programiranje med srednješolkami, ki se posledično v (pre)majhnem številu odločajo za študij računalništva. Kar nekaj članic je s pomočjo izkušenj in poznanstev, ki so jih pridobile v okviru CodeCatz, prišlo do službe. Zelo smo ponosni na Svetko, ki se je iz Rusije preselila v Slovenijo in ki je z našo skupino pridobila znanja, ki so jo pripeljale do zapositve pri zanimivem ameriškemu startup podjetju, kjer dela kot programerka.

Mačkam skušamo pomagati pri zaposlovanju na različnih področjih, ki so povezana s razvojem aplikacij. Tako so nedavno pri CubeSensors zaposlili Mašo, ki je prišla v CodeCatz z željo po učenju front-end razvoja. Zaposlena je kot dizajnerka, vendar dobro napreduje tudi v razvoju. Trenutno dela spletno stran za naslednji WebCamp.

Želimo si, da bo v prihodnje tega še več, zato iščemo podjetja, ki bi lahko našim mačkam ponudilo pripravništva in delovna mesta, kot je razvijalec začetnik.

Nominirane ste za Delovo osebnost leta. Čestitke! Kakšni pa so vaši načrti za leto 2015?

Hvala, nominacija je bila res prijetno presenečenje! V prihodnjem letu želimo nadaljevati z rednimi sredinimi srečanji, organizirati še kakšno delavnico, se še bolj povezovati s podjetji, ki bi nam pomagala z zaposlovanjem naših članic in podporo pri organiziranju delavnic.

Skrita želja je tudi ta, da bi se CodeCatz razširile tudi po drugih mestih v Sloveniji in morda v tujini. Fino bi bilo tudi, če bi našle sponzorja za čokolado, ki nam daje energijo na sredinih srečanjih!

Priljubljeno

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Družbena omrežja

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.