CubeSensors: Kako 'furati' hardverski startup na sončni strani Alp - Netokracija.si

CubeSensors: Kako ‘furati’ hardverski startup na sončni strani Alp

Slovenija očitno postaja valilnica "hardverskih" startupov, med njimi pa je tudi CubeSensors, za katerim stojita že znani imeni slovenske startup scene: Aleš Špetič kot direktor in Marko Mrdjenovič kot tehnični direktor. V ožji ekipi sta tudi Alja Isaković (community manager) in Leon van Bakel (oblikovalec).

CubeSensors1

Slovenija očitno postaja valilnica “hardverskih” startupov, med njimi pa je tudi CubeSensors, za katerim stojita že znani imeni slovenske startup scene: Aleš Špetič kot direktor in Marko Mrdjenovič kot tehnični direktor. V ožji ekipi sta tudi Alja Isaković (community manager) in Leon van Bakel (oblikovalec).

Ideja za CubeSensors je nastala že leta 2011. Kot je dejal Aleš Špetič:

Ko sem se pred dvema letoma pogovarjal s prijateljem o ustanavljanju “hardverskega” startupa, mi je vljudno dejal: “Nikoli nisi izdelal nobene komponente strojne opreme, nimaš investitorjev, poleg tega pa se nahajaš v Sloveniji.« Vse skupaj je zvenelo kot precej zanimiv izziv! :)

CubeSensors izhaja iz dejstva, da 90 % življenja preživimo v zaprtem prostoru, o katerem ne vemo prav veliko. Okolje, v katerem živimo in delamo, pa ima velik vpliv na naše počutje in zdravje – previsoka temperatura v spalnici tako lahko slabo vpliva na spanje, medtem ko pomanjkanje svetlobe v delovnem prostoru lahko poškoduje vid.

CubeSensors4
Kocko preprosto potresete – sprememba barve vam bo povedala, ali je v prostoru nekaj narobe (foto: CubeSensors)

Kocka ki izboljša kakovost življenja

Čeprav zgornji naslov zveni kot TopShop oglas, je CubeSensors ravno to – majhna kocka, napolnjena s senzorji, ki analizirajo okolje in vas opozorijo, ko je v njem nekaj narobe. Gre za preprosto brezžično napravo privlačnega dizajna z vgrajenimi senzorji, ki spremljajo kakovost zraka, temperaturo, vlago, hrup, svetlobo in zračni pritisk v zaprtem prostoru ter informacije pošiljajo v oblak. Povezana je z aplikacijo na pametnem telefonu, s pomočjo katere lahko spremljate vse naštete kategorije in jih prilagodite za boljše počutje in/ali produktivnost v delovnem prostoru. Spremljate lahko dogajanje v vsakem prostoru posebej, več kock pa lahko povežete v omrežje.

Zanimivo je, da CubeSensors sploh ne uporablja Wi-Fi-ja, ampak ZigBee, industrijski protokol za brezžični prenos podatkov, ki ima doseg 1000 metrov, porabi pa bistveno manj energije.

AlesPanelWEB
Aleš Špetič (desno) predstavlja CubeSensors na WebSummitu v Dublinu (foto: Marina Filipović Marinshe)

‘Made in Slovenia’ ima več prednosti kot slabosti

Aleš pravi, da imata razvijanje in proizvodnja strojne opreme v Sloveniji več prednosti kot slabosti:

Ni nam bilo treba leteti na Kitajsko, se soočati s časovnimi in kulturnimi razlikami ali najemati dragih inženirjev. Celotna produkcija CubeSensors je od nas oddaljena le 15 minut vožnje.

Večino težkega dela so oddelali sami, ob pomoči prijateljev. A pot od delujoče naprave do dejanskega produkta ni bila lahka:

Na začetku smo naleteli predvsem na negativne odzive dobaviteljev in podizvajalcev, češ da določenih stvari preprosto ni možno izvesti. K sreči smo našli manjša podjetja, ki smo jih uspeli navdušiti za eksperimentiranje in tako smo, denimo, dobili plastiko, ki je prozorna samo na eni strani in najboljši “power čip” na trgu!

CubeSensors3
CubeSensors je estetska naprava, ki se bo vklopila v vsak delovni in bivalni prostor (foto: CubeSensors)

CubeSensors je bil javnosti prvič predstavljen na Launch konferenci marca letos, kjer je osvojil nagrado Best Hardware Award. Od takrat se je ekipa pogovarjala z več kot 40 investitorji. Aleš pravi, da so se srečali s precejšnjo dozo nezaupanja:

Zanimivo je, da številne investitorje ne moti selitev startupa na Kitajsko, Evropa pa še vedno ostaja tabu – kot da nobena elektronska komponenta nikoli ne bi bila proizvedena izven Schenzena. K sreči se tudi na tem področju zadeve počasi spreminjajo …

Aleš se je z ekipo odločil, da vseeno lansirajo produkt – odprli so možnost vnaprejšnje rezervacije naprave za 10 dolarjev in v treh tednih popolnoma “razprodali” prvo zalogo. Brez crowdfunding kampanje. Brez investicije. V Sloveniji!

Če bi pridobili investicijo, bi bilo seveda marsikaj lažje. Takole pa smo pomankanje denarja in izkušenj na področju proizvodnje elektronike obrnili sebi v prid – več in bolj trdno smo delali, vsako podrobnost pa smo dobro premislili.

CubeSensors2
Je v Sloveniji možno proizvesti seksi elektronsko napravo, ki rešuje dejanski problem in jo ljudje želijo kupiti? Ekipa CubeSensors pravi, da ja :) (foto: CubeSensors)

Prva pošiljka CubeSensors bo odpravljena med letošnjo zimo, za najbolj ugoden paket, ki vključuje 2 ‘kocki’ z USB kabli, bazno postajo, napajalnik in mrežni kabel, pa bo treba odšteti 235 EUR brez poštnine. Dostava je v tem trenutku možna v ZDA in Evropsko unijo.

Imate tudi vi izkušnje z proizvodnjo elektronike v Sloveniji? Zaupajte nam v komentarjih!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.