Darko Dujič, Ceneje.si: Postali smo 'prva misel pred nakupom'

Darko Dujič, direktor Ceneje.si: Postali smo ‘prva misel pred nakupom’

Vodilni spletni portal za primerjavo ponudb spletnih trgovcev v Sloveniji, Ceneje.si, je v začetku letošnjega leta prevzel Darko Dujič, predsednik Društva za marketing Slovenije in nekdanji Head of Performance za regijo Adriatic pri spletnemu velikanu Google. Že v začetku vodenja Ceneje je napovedal dodatno širitev na Jadransko regijo.

darkoDujic600px
Darko Dujič, direktor Ceneje (foto: Bojan Šverko).

V letošnjem letu praznuje portal Ceneje.si deseto obletnico, v začetku leta pa je prišlo tudi do menjave vodstva. Vajeti podjetja je prevzel Darko Dujič. Ekonomist, ki je svojo kariero pričel v Pivovarni Union, nadaljeval pri tržnih raziskavah GFK in Mercatorju, se je pred Ceneje.si ustavil tudi pri svetovno znanem Googlu. O svoji dosedanji karieri in znanju, ki ga je pridobil, je povedal:

Moja kariera je zelo kompleksna, Google je samo zadnja postaja in seveda ima velik vpliv na poznavanje področja spletnih storitev in spletnega nakupovanja. Še več, okvir delovanja, pomen relevantnosti informacije, razumevanje performance marketinga in fokus na izvedbo so zagotovo nekatere stvari, ki sem jih samo še poglobil v Googlu. Seveda pa delo izvršnega direktorja za strateški marketing, razvoj formatov in CRM v Mercatorju, v okviru katerega smo postavili tudi prvo spletno trgovino z izdelki za vsakdanjo rabo v regiji, in direktorja GfK Slovenije, ki je bila v tem času vodilna raziskovalna institucija na področju trgovine in izdelkov za vsakdanjo rabo v regiji, dodajata k širini pogleda. Ravno v tem smislu je Ceneje.si zelo dober vir informacij, ki jih je mogoče razviti v znanje za razvoj spletne trgovine in kategorij, ki jih spremljamo.

‘Majhna’ podjetja kot velik izziv

Dujič, ki je, kot je razvidno, do sedaj deloval v mnogih velikih podjetjih, je vodenje portala Ceneje.si sprejel kot velik izziv. Pri portalu je šlo za primer podjetja, ki je pripravljeno na prehod in ene razvojne stopnje na drugo, kar ga je k delu še bolj pritegnilo. Kot je povedal v enem izmed intervjujev, ga je k pridružitvi motiviralo tudi dinamično okolje spletnih storitev in potreba po hitrosti na tem področju.

V preteklosti sem že imel izkušnjo ustanoviti eno podjetje, ki še vedno uspešno deluje, ter voditi drugo manjše podjetje in delati post-nakupno integracijo v večje mednarodno podjetje. A največji izziv je, ko si odgovoren za strategijo in razvoj, hkrati pa lahko samo opazuješ rast podjetja. Zagotovo so fleksibilnost, neodvisnost, hitrost ter širina tista področja, ki so neposredno povezana z motivacijo posameznikov, kot sem jaz, kar pa ni nujno uresničljivo v velikih korporacijah.

Že s prihodom v podjetjem v začetku leta pa je Dujič napovedal širitev podjetja – tako geografsko kot v smislu storitev. Slovenski Ceneje.si se je pred petimi leti predstavil na Hrvaškem kot portal Jeftinije.hr, leta 2013 pa je luč sveta ugledal tudi Ceneje.rs v Srbiji. V letošnjem letu sta hrvaška in srbska stran doživeli tudi celostni relaunch strani, ki obsega prenovo kode, dizajna, funkcij ter izboljšanje uporabniške izkušnje. Slovenski portal je slednje doživel že pred dvema letoma.

‘Prva misel pred nakupom’

Vizija in vodilna misel zaposlenih v podjetju je biti “Prva misel pred nakupom”. Številke kažejo, da jim slednje dokaj dobro uspeva, saj so že pred leti dosegli preko 1 milijon obiskov na portalih v regiji, danes pa na mesečni ravni štejejo skoraj dva milijona obiskov v regiji, številka pa še raste.

Prepričan sem, da nismo daleč od prvega cilja, in sicer da postanemo vodilna skupina portalov za spletne trgovce in ponudbo na področju izdelkov. Primarno lahko cilje dosežemo z izrazitim fokusom na uporabnika in uporabniško izkušnjo, s kakovostjo podatkov in relevantnostjo v vsaki fazi nakupnega procesa.

V namen promocije so predstavili tudi projekt Spletni trgovec leta (STL) v Sloveniji, marca pa tudi Web trgovac godine (WTG) na Hrvaškem. S projektom STL so začeli v letu 2012, dobri rezultati pa so se pokazali že po dveh letih, ko je v projektu sodelovalo več kot 100 spletnih trgovin. Vedno več jih uporablja tudi značko Zanesljiv trgovec v svojih marketinških kampanjah in na svojih straneh.

Nagrajenci po kategorijah na Spletni trgovec leta v Sloveniji 2014. Skupni zmagovalec je mimovrste.com. Vir: STL 2014
Nagrajenci po kategorijah na prireditvi Spletni trgovec leta v Sloveniji 2014. Skupni zmagovalec je mimovrste.com. Vir: STL 2014

Projekta STL in WTG je javnost dobro sprejela, saj je v hrvaškem WTG svoje izkušnje s spletnimi trgovinami podalo kar 29.000 uporabnikov spleta, kar jim je omogočilo natančnejšo analizo uporabniške izkušnje in širši vpogled v poslovanje. S pomočjo projektov so razvili tudi nekaj orodij in podatkovnih virov, s čimer so poglobili svoje znanje na področju nakupne izkušnje.

Danes Ceneje.si v regiji na treh spletnih straneh dnevno omogoča primerjavo preko 700.000 izdelkov v številnih kategorijah in okoli 1 milijon dnevno aktivnih ponudb. Zgodba o poslovni poti Ceneje.si se sliši kot res uspešna, a seveda tudi ni šlo brez napak in padcev. Za največjo napako do sedaj štejejo lansiranje prenovljene spletne strani novembra 2013, ker je stran imela veliko tehničnih težav. A so tudi to zagato uspeli prebroditi in jo obrniti v uspeh, saj so se po lansiranju izboljšali marsikateri poslovni kazalniki. In prihodnost?

Če razmišljam še z malce daljšim časovnim horizontom, zagotovo sledi širitev s področja trgovine in izdelkov na široko področje storitev, ki je precej razpršeno. Gre za logičen korak za vrednotenje potenciala, poleg novih držav, ki pa niso nujno v regiji JV Evrope. Tu naj omenim še celostno prenovo mobilnih različic portalov, ki jo izvajamo letos v smeri izboljšanja uporabniške izkušnje. Mobilni telefon z ustrezno platformo za nakupovanje, kot so naši spletni portali, je namreč postal nepogrešljiv pripomoček in prodajni svetovalec.

Intervju sta pripravili Nika Rožanc in Ana Eterović.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.