Slovenija pod evropskim povprečjem 'digitalnih' držav - Netokracija.si

Slovenija pod evropskim povprečjem ‘digitalnih’ držav

Indeks DESI je sestavljen iz več dejavnikov, kot so na primer povezljivost, cena in kvaliteta storitve, človeški kapital, uporaba interneta, integracija digitalnih tehnologij in uporaba digitalnih storitev v javni upravi.

digitalEurope

Na torkovem dogodku #Digital4EU stakeholder forum, ki se je zgodil v Bruslju, je Evropska Komisija predstavila nov indeks, imenovan DESI (Digital Economy and Society Index). Indeks je namenjen prikazu stopnje “digitalizacije” posameznih držav Evropske Unije. Po tem indeksu je trenutno najbolj “digitalna” Danska, Slovenija pa je pod povprečjem, na 20. mestu, takoj za Latvijo.

Skupni indeks je sestavljen iz več dejavnikov, kot so na primer povezljivost, cena in kvaliteta storitve, človeški kapital, uporaba interneta, integracija digitalnih tehnologij in uporaba digitalnih storitev v javni upravi. Podatki so v večini iz leta 2013 in 2014. Da pa izračun indeksa vseeno ni tako preprost, nam pove dejstvo, da je končen indeks sestavljen iz več kot 30 različnih indikatorjev. Slovenija je nekoliko pod povprečjem Evropske unije, predvsem na račun slabših in relativno dragih storitev.

desiIndex
Kot je vidno na grafu, je na vrhu Danska, kmalu za njo pa so Švedska, Nizozemska, Finska in Belgija (vir: http://digital-agenda-data.eu).

Naj naštejemo še nekaj zanimivosti, ki jih lahko razberemo iz indeksa DESI:

  • Kar 75% Evropejcev redno uporablja internet. Kar 93 % prebivalcev Luksemburga in samo 48 % prebivalcev Romunije.
  • Evropejci smo zelo dovzetni za avdiovizualne vsebine: 49 % prebivalcev si redno ogleduje filme, igra igrice in posluša glasbo. Kar 39 % gospodinjstev že uporablja TV storitve na zahtevo.
  • Manjša podjetja imajo precej težav s spletno prodajo: samo 15 % manjših podjetij prodaja svoje izdelke ali storitve prek spleta, od tega pa samo polovica preko meja lastne države.
  • Digitalizirane storitve v javni upravi so v nekaterih evropskih državah že popolnoma ustaljene, ponekod pa so še vedno zelo redke.

Podrobnosti o indeksu DESI si lahko ogledate tukaj.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.