Devops bodo kmalu uporabljali vsi - Netokracija.si

Devops bodo kmalu uporabljali vsi

3. in 4. april, ko se bo v Ljubljani zgodila že druga mednarodna konferenca DevopsDays se približujeta. 'Early bird' vstopnice so že pošle, poziv za predavatelje pa je še vedno odprt. O konceptu Devops in pripravah na dogodek smo se pogovorili z organizatorjema Andreiem Serdeliucom (CubeSensors) in Tomažem Kovačičem (Zemanta).

Tomaž Kovačič DevopsDays
Tomaž Kovačič, soorganizator DevopsDays Ljubljana (foto: Janez Klemenčič).

Andrei Serdeliuc se je lani preselil v Slovenijo iz Londona. Z računalniki se “druži” že od 4. leta, ko ga je programiranju začel učiti oče, njegova profesionalna pot pa se je začela že pri rosnih 17 letih, ko je razvijal rešitve za različna podjetja. Po delu v TVbeatu se je pridružil ekipi CubeSensors. Ko ne programira, eksperimentira v kuhinji in študira psihologijo. Tomaž Kovačič je vodja razvoja pri podjetju Zemanta, ki oglaševalcem, blagovnim znamkam in agencijam v ZDA nudi tehnologijo in platformo za dostop do naprednih oglasnih formatov na spletu (t.i. “native advertising”). Ko ne kodira, vozi gorsko kolo, deska na snegu ali organizira tehnološke dogodke, kot sta #vblatu (serija predavanj na Fakulteti za računalništvo informatiko), in, seveda, DevopsDays. S Andreiem in Tomažem sem spregovorila o gibanju Devops, konferenci DevopsDays in stanju na tehnološki sceni v Sloveniji.

Priprave za DevopsDays Ljubljana so v polnem teku. ‘Early bird’ vstopnice po ugodnejši ceni so že pošle, še vedno pa aktivno vabite predavatelje. Zakaj sta se odločila ravno za organizacijo DevopsDays dogodka?

Andrei in Tomaž: Dogodek DevopsDays tematsko pokriva najbolj boleče področje vseh ekip – komunikacijo in sodelovanje. Ne obstaja ravno veliko dogodkov, ki bi se ukvarjali s tem področjem. Veliko je govora o Devopsu kot orodju. Midva pa meniva, da je orodje zgolj stranski produkt dobro usklajenih ekip, ki skupaj rešujejo uspešno zastavljene probleme.

Andrei Serdeliuc, DevopsDays
Andrei Serdeliuc programira že od 4 . leta (foto: Janez Klemenčič). 

Ali tudi pri rednem delu uporabljata Devops in kako vama koncept pomaga? Kakšne so ključne prednosti Devopsa in katera znana podjetja so del tega gibanja?

Andrei: Od nekdaj sem povsem naravno uporabljal Devops, še preden so koncept poimenovali, saj sem vedno verjel, da je sodelovanje pomembna vrednota. Na začetku sem vedno delal v majhnih ekipah, zato sem to vrednoto lažje udejanjil.

Sam lahko delam na obeh področjih – tako v razvoju kot v operacijah in velika prednost je, da sem seznanjen z obema vidikoma. Ker se spoznam na operacije, sem lahko boljši razvijalec. In obratno. Denimo, razumem, kako nekdo, ki dela na področju operacij, želi, da konfiguriram in na strežnik spravim aplikacijo, ki jo gradim. Prav tako lahko na ostale razvijalce prenesem znanje s področja operacij in s tem vsem olajšam vsakdanje delo.

Večina podjetij, ne glede na velikost, na takšen ali drugačen način uporablja Devops koncept ali pa se vsaj k njemu nagiba. Stvar ni več nova, prednosti pa so očitne. Menim, da bo zadeva kmalu “izgubila ime” in postala nekaj normalnega, kar preprosto vsi počnejo in to je sodelovanje na poti do skupnega cilja. Z mentaliteto, po kateri se razvijalec ne dotakne ničesar, kar “diši” po operacijah, in obratno, je konec.

Naj naštejem zgolj nekaj znanih podjetij, ki so del gibanja Devops: Netflix, LinkedIn, Facebook, Twitter … Vsi so objavili različna odprtokodna orodja, ki pomagajo celotni skupnosti. Hkrati pa nenehno delijo znanja na področju razvoja.

DevopsDays Ljubljana 2015
Andreiu in Tomažu pri organizaciji DevopsDays Ljubljana pomaga Tea Klemen (foto: Janez Klemenčič).

DevopsDays Ljubljana letos poteka že drugič. Kaj ste se naučili na temelju lanskega dogodka? Kakšne cilje ste si zastavili letos in koga pričakujete na konferenci?

Tomaž: Preprosto rečeno, želimo si, da bi DevopsDays Ljubljana postal glavni letni dogodek na temo razvoja in operacij (dev & ops) v regiji. Trudimo se, da bi se na dogodku zbralo čim več oseb, ki bodo delile znanje in dobre prakse, ampak tudi “potarnale” in poiskale nasvet za izboljšanje poteka dela in infrastrukture, z namenom dodane vrednosti za stranke ali uporabnike programske opreme, ki jo gradijo. Lani smo ugotovili, da v Sloveniji obstaja dobro povezana skupina strokovnjakov z zelo podrobnim in poglobljenim znanjem s področja operacijskih sistemov, varnosti in omrežij (Jure Koren je, denimo, predavall o ZFS-ju) in skupnost zelo sposobnih razvijalcev, ki sami znajo “zorkestrirati” gručo instanc v oblaku. Če damo ti dve skupini v isto sobo, dobimo zelo zanimivo razpravo, predvsem pri OpenSpace delu konference DevopsDays.

Kaj so ključni izzivi pri organizaciji tehnološkega dogodka, kot je DevopsDays? Vam pri tem pomaga tudi globalna ekipa?

Andrei: Največji izziv, s katerim smo se spopadli pri organizaciji lanskega dogodka DevopsDays, je bil ta, da ljudje koncepta Devops preprosto niso poznali. Format konference je nekoliko drugačen – program organizatorji oblikujemo na temelju predlogov javnosti, namesto da bi sami izbirali predavatelje. Jutra so posvečena predavanjem, popoldnevi pa formatu OpenSpace, ko lahko vsakdo sproži debato in razpravlja o temah, ki ga zanimajo.

Ko sem se preselil v Slovenijo, sem bil presenečen nad dejstvom, da veliko razvijalcev sploh ni prisotnih na spletu in ne spremljajo dnevnih dogajanj na področju tehnologije. Potreba po tovrstnem dogodku je bila očitna, vendar pa sem potreboval nekaj časa, da odprem prave komunikacijske kanale. Sedaj, ko dogodek organiziramo drugič, je bistveno lažje, saj je tehnološka skupnost bolj seznanjena s konceptom.

Glavni organizatorji dogodkov DevopsDays kot tudi organizatorji iz regije so naredili veliko pri promociji samega imena, prav tako pa so postavili visoka pričakovanja. Ko slišim, da se bo nekje zgodil dogodek DevopsDays, preprosto vem, da bo vrhunski.

Kakšno je vajino mnenje o ravni tehničnega znanja v Sloveniji in širši regiji?

Tomaž: Če sodimo zgolj po razpravah, ki smo jih lani slišali v OpenSpace delu konference, v naših krajih živi veliko motiviranih, izkušenih in veščih strokovnjakov s področja razvoja in operacij. Pogrešamo pa strokovnjake, ki se soočajo s podobnimi izzivi, ampak v veliko večjem obsegu in so se bili prisiljeni izuriti v “devops” orodjih ali pa so jih morali razviti sami.

Netokracija je regijski medijski sponzor dogodka DevopsDays Ljubljana.

Priljubljeno

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Družbena omrežja

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.