Do 2020 bo Evropi primanjkovalo 800.000 programerjev

Do 2020 bo Evropi primanjkovalo 800.000 programerjev

Evropski teden programiranja se vrača že tretje leto zapored, vedno bolj močan in zagnan. #codeEU bo tokrat potekal od 10. do 18. oktobra, pridružite pa se lahko tudi z lastnimi dogodki.

Codeweek EU
CodeWeek
je evropski teden programiranja, ki poteka v organizaciji skupine Young Advisors Group pri Evropski komisiji. Letos bo organiziran že tretje leto, vsakič privabi več udeležencev in dosega nove cilje. Poročilo lanskega leta kaže naslednje podatke: 150.000 udeležencev, 4000 dogodkov v enem tednu, 37 sodelujočih držav, 63% udeležencev vseh dogodkov pa je bilo ženskega spola. Kot je za Netokracijo povedala Katja K. Ošljak iz iniciative CodeWeek Slovenija:

Lani je v Tednu programiranja sodelovalo 150.000 mladih in mladih po duši, ki so si želeli bližje spoznati tehnologijo in se naučiti osnov programiranja; letošnji v Bruslju zastavljeni cilji so to številko krepko preseči.

Do 2020 bo Evropi primanjkovalo 800.000 programerjev!

Na pobudo mladih svetovalcev Evropske komisije je tako zaživel projekt, ki ljudi spodbuja k temu, da ne bi bili le potrošniki tehnologije, temveč tudi njeni ustvarjalci. Projekt se osredotoča tudi predvsem na osnovno- in srednješolsko mladino, ki bi s tovrstnim znanjem prišla v stik šele v poznejših letih.

V četrtek, 10. 9., je potekal posvet med ambasadorji sodelujočih držav. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip. Vir: Codeweek Slovenija
10. septembra je potekal posvet med ambasadorji sodelujočih držav. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip. Vir: Codeweek Slovenija

Slovenska predstavnica projekta je Katja K. Ošljak, pred njo pa je bila to Alja Isakovič, s katero smo se na Netokraciji že pogovarjali; je namreč vodilna v ekipi CodeCatz, ki si prizadevajo za izobraževanje žensk na področju računalniškega programiranja. S svojimi izkušnjami je veliko pripomogla k zagonu projekta in je odgovorne pri Evropski komisiji prepričala, kako pomembno je znanje programiranja.

10. septembra je v Bruslju potekalo usklajevanje med ambasadorji 38 evropskih držav glede letošnjega tedna programiranja. Zadani cilj je naslednji: da bi programiranje in digitalno opismenjevanje postalo del rednih učnih načrtov v vseh osnovnih in srednjih šolah – tudi v Sloveniji. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip, pristojen za razvoj strategije enotnega digitalnega trga ‘Digital single market’. Opozoril je, da se Evropi zna pripetiti, da ji bo do leta 2020 manjkalo 800.000 programerjev. Da primanjkljaj ne bi bil tako velik, je nujno, da vse države pričnejo čim prej opismenjevati bodočo delovno silo in programiranje zapišejo v učne načrte. Zato vabljeni, da se pridružite kakšnemu dogodku v letošnjem #codeEU ali kakšnega tudi sami organizirate.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.