Do 2020 bo Evropi primanjkovalo 800.000 programerjev

Evropski teden programiranja se vrača že tretje leto zapored, vedno bolj močan in zagnan. #codeEU bo tokrat potekal od 10. do 18. oktobra, pridružite pa se lahko tudi z lastnimi dogodki.

Codeweek EU
CodeWeek
je evropski teden programiranja, ki poteka v organizaciji skupine Young Advisors Group pri Evropski komisiji. Letos bo organiziran že tretje leto, vsakič privabi več udeležencev in dosega nove cilje. Poročilo lanskega leta kaže naslednje podatke: 150.000 udeležencev, 4000 dogodkov v enem tednu, 37 sodelujočih držav, 63% udeležencev vseh dogodkov pa je bilo ženskega spola. Kot je za Netokracijo povedala Katja K. Ošljak iz iniciative CodeWeek Slovenija:

Lani je v Tednu programiranja sodelovalo 150.000 mladih in mladih po duši, ki so si želeli bližje spoznati tehnologijo in se naučiti osnov programiranja; letošnji v Bruslju zastavljeni cilji so to številko krepko preseči.

Do 2020 bo Evropi primanjkovalo 800.000 programerjev!

Na pobudo mladih svetovalcev Evropske komisije je tako zaživel projekt, ki ljudi spodbuja k temu, da ne bi bili le potrošniki tehnologije, temveč tudi njeni ustvarjalci. Projekt se osredotoča tudi predvsem na osnovno- in srednješolsko mladino, ki bi s tovrstnim znanjem prišla v stik šele v poznejših letih.

V četrtek, 10. 9., je potekal posvet med ambasadorji sodelujočih držav. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip. Vir: Codeweek Slovenija
10. septembra je potekal posvet med ambasadorji sodelujočih držav. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip. Vir: Codeweek Slovenija

Slovenska predstavnica projekta je Katja K. Ošljak, pred njo pa je bila to Alja Isakovič, s katero smo se na Netokraciji že pogovarjali; je namreč vodilna v ekipi CodeCatz, ki si prizadevajo za izobraževanje žensk na področju računalniškega programiranja. S svojimi izkušnjami je veliko pripomogla k zagonu projekta in je odgovorne pri Evropski komisiji prepričala, kako pomembno je znanje programiranja.

10. septembra je v Bruslju potekalo usklajevanje med ambasadorji 38 evropskih držav glede letošnjega tedna programiranja. Zadani cilj je naslednji: da bi programiranje in digitalno opismenjevanje postalo del rednih učnih načrtov v vseh osnovnih in srednjih šolah – tudi v Sloveniji. Sestanka se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije gospod Andrus Ansip, pristojen za razvoj strategije enotnega digitalnega trga ‘Digital single market’. Opozoril je, da se Evropi zna pripetiti, da ji bo do leta 2020 manjkalo 800.000 programerjev. Da primanjkljaj ne bi bil tako velik, je nujno, da vse države pričnejo čim prej opismenjevati bodočo delovno silo in programiranje zapišejo v učne načrte. Zato vabljeni, da se pridružite kakšnemu dogodku v letošnjem #codeEU ali kakšnega tudi sami organizirate.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.