Peter Šepetavc: Biti offline zame nima smisla!

Peter Šepetavc: Biti povsem offline zame nima smisla!

Današnji naziv Geek tedna pripada Petru Šepetavcu! Fakultetnemu profesorju, digitalnemu PR-ovcu, zapriseženemu androidovcu, peroksidnemu tviterašu. S Petrom smo se pogovarjali o slovenski digitalni sceni in geekovstvu kot današnjem mainstreamu.

Peter Šepetavc, @peroksid je tokratni Geek tedna!
Peter Šepetavc, @peroksid je tokratni Geek tedna! (foto: osebni arhiv)

Mac vs. PC. Kaj je tvoja izbira, elaboriraj! Kateri računalnik uporabljaš?

Mac vs. Pc? Chrome! V službi Windows, doma MacBook, zraven pa še Windows na eni in Linux na dveh škatlicah. 90 % časa preživim v Google Chromu, ki je enak povsod, tako da sama platforma ni tako pomembna. Če pa se gremo flame wars: Apple ima top hardware, softver mi pa ni všeč.

Kaj imaš v RSS feedu: kakšne članke, katere medije najraje bereš?

V Feedlyju spremljam predvsem bloge in web stripe, novice pa “ujamem” predvsem na Twitterju.

Ali si kdaj (načrtno) offline?

Redko. Biti offline oziroma tišina na splošno me ne sprošča, tako da biti povsem offline zame nima smisla. Sem pa manj in drugače online na primer na dopustu kot takrat, ko sem v službi.

Android vs. iPhone? Kateri pametni telefon uporabljaš?

Android, od samega začetka. Trenutno imam OnePlus One in Galaxy Note 10.1. Platforma mi je bližje, ker sem se navadil možnosti resnejšega prilagajanja in widgetov, tudi z alternativnimi ROM-i se rad igram. Poleg tega sem kupil že en kup aplikacij, tako da sem ujet v ekosistem, ker nočem vsega kupiti še enkrat.

Top 5 aplikacij, brez katerih ne bi preživel dneva…

Google Chrome! Spet. Sem potem spada še cel Googlov monstrum storitev. Še štiri? Fenix (za Twitter), WhatsApp, Pocket in Deezer.

Tvoja profesionalna pot po alinejah?

2000 – Revija Monitor
2005 – Sepia (lastno podjetje za prevajanje in digitalne vsebine)
2010 – Renderspace/Pristop
Vmes pa krajši ob-službeni stinti, pa tudi dolgoročnejša sodelovanja z različnimi slovenskimi mediji (RTV Slovenija, Delo, Večer, Mladina) in marketinškimi agencijami.

Na kakšnih projektih delaš kot digitalni strateg na agenciji Renderspace? Kakšen je tvoj tipičen dan?

Tipičnega dneva ni … je kaotična zmes projektov, sestankov, brainstormingov in Powerpointa. Moja osnovna naloga je sicer, da pri celostnih kampanjah osmislim digitalni del in ga povežem s celoto, pri digitalnih kampanjah pa prevzamem vajeti v roke.

Ekipe so različne, čisto odvisno od projekta. Od enega do petindvajset nas je na posameznem projektu, tudi po profilih smo iz vseh vetrov. Sicer je pa delo na agenciji en tak kreativno-zmeden multitasking, kjer je edina stalnica to, da je vedno premalo časa.

Naštej projekte, na katere si še posebej ponosen.

Itak Ven s predelanim starim kombijem iz 2013 je eden bolj zabavnih projektov na katerem sem delal, tudi rezultati so bili super. V letu 2014 smo, prav tako za Itak, skupaj z ZPMS splovili pobudo Moč besed, ki poskuša na splet prinesti več pozitive in strpnosti. Tudi ta kampanja, ki sicer še traja, je prinesla kar nekaj lepih in ne samo trženjskih rezultatov. Zadnji top projekt pa so virtualni smučarski poleti z očali Oculus Rift – na tak način smo jih uporabili med prvimi na svetu.

“Obšolske” dejavnosti & hobiji. S čim se ukvarjaš, ko nisi v službi?

Pred kratkim sem si nakopal nov hobi: predavam na fakulteti, tako da bom večere preživljal v popravljanju študentskih nalog in ocenjevanju. Sicer pa po službi čas porabim za knjige, filme serije, občasno druženje in kakšen koncert.

Oceni slovensko “digital” sceno. Ali je zrela, imamo dobre, kakovostne kampanje? Naštej primere dobrih digitalnih kampanj v zadnjem letu.

Žal gre, če govorimo o kampanjah, na digitalne platforme premajhen delež marketinških proračunov – z redkimi izjemami. Pri tem imamo še veliko rezerve. Če upoštevamo majhnost trga in proračunov, pa se lahko vsekakor primerjamo s konkurenti v tujini. Mogoče smo malo slabši predvsem v tistem delu, ko se kampanja že zaključi, pa se moraš pohvaliti – tudi izven meja Slovenije. V zadnjem času je po moje (resda sem pristranski, ker gre za projekt mojih sodelavcev) najbolj izstopala kampanjo »Živim lajf z Zlatkom«, ki je kot ena prvih v svetovnem merilu izkoristila Google Glass kot nek nov medij za podajanje vsebine.

Največji slovenski digital fail v zadnjem letu?

V bistvu ni nekih res konkretnih failov, na katere bi kazali s prstom. Bolj je fail to, da imamo premalo tako dobrega kot slabega za pokazati. Ne samo v marketingu, tudi na digitalnih platformah je s smiselnim pristopom mogoče za malo denarja pokazati veliko. Premalokrat to izkoristimo in se stopicamo na mestu glede tega.

Katere slovenske blagovne znamke po tvojem mnenju živijo digital? Katere pa bi lahko, pa ne znajo ali ne morejo?

Za blagovno znamko ni potrebno, da živi samo digital, tudi offline kanali so pogosto zelo relevantni in brez njih ne gre. Mora pa živeti tudi digital, pri čemer spletni nastop ne sme biti samo privesek ampak precej bolj v središču.

Pri nas v pozitivnem smislu izstopajo predvsem telekomunikacijski operaterji, na prvem mestu Telekom Slovenije in Simobil, ki imata zelo razdelano in dobro spletno prisotnost. Več življenja na spletu pa bodo morale pokazati uveljavljene blagovne znamke s področja pijač in prehrane – gre za industrijo, ki je v tujini na prvem mestu glede kakovostne spletne prisotnosti – Oreo, Skittles, Red Bull. Nekaj izjem imamo sicer tudi na tem področju, pa tudi v splošnem se vse skupaj premika na bolje. Mogoče za nas, ki »smo digital« že dolgo, malo prepočasi.

Katerim 5 slovenskim tviterašem najraje slediš?

@pengovsky@jkmcnk@freeeky@anzet@opica.

Vrstni red je naključen. Klik na njihove profile je self-explanatory, tako da ni treba utemeljevat izbora.

Kaj zate pomeni biti geek? Se čutiš kot geek?

Dandanes smo vsi geeki – geekovstvo v popkulturnem pomenu ni več neka niša, ampak mainstream. Torej sem posledično geek tudi jaz. Mogoče imam malo daljši staž od povprečja.

Katere knjige so trenutno na sporedu?

Zadnje tri:

  • William Gibson: The Peripheral
  • Neil Gaiman: American Gods
  • Christopher Hitchens: Hitch-22

Čaka pa me že predvsem predavateljska literatura v okviru dela na fakulteti.

Se ti kdaj potoži po novinarskih časih?

Prav pogrešam teh časov ne, ker so mi izzivi, ki mi jih prinaša trenutno delo, res všeč, tako kot so mi bili takrat izzivi »biti novinar« super. Treba je iti naprej in vedno iskat nove izzive. Se je pa tudi na tem področju spremenilo marsikaj … danes je biti novinar oziroma pisec povsem drugačno delo kot pred 15 leti, ko sem začel na Monitorju.

Kakšni so tvoji cilji za leto 2015?

Z enim očesom se oziram proti študiju v tujini (brez selitve … digitalno in ob delu, kot se spodobi), z drugim pa bom poskušal nadaljevat po (ne preveč zviti) krivulji naprej – načrt je, da navzgor po grafu. Upam, da seštevek obojega ne bo preveč naporen. Sicer pa se ob vsem skupaj igram še z nekaj postranskimi projekti, ki pa še niso tako daleč, da bi jih lahko razkril. Pa zobni aparat bo letos tudi dočakal zasluženi pokoj, upam.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.