GEEK TEDNA: Roni Kordiš – Had - Netokracija.si

GEEK TEDNA: Roni Kordiš – Had

V rubriki 'Geek tedna' bomo vsako sredo predstavljali izbrano faco iz slovenske geekosfere. Rubriko slavnostno odpira 38-letni Roni Kordiš iz Zagorja ob Savi, v digitalnem svetu bolj znan kot Had. Njegov blog Had.si dnevno prebere čez 3000 ljudi, spekter tem, ki jih pokriva, pa je zelo pester: od fotografij lepih deklet, avtomobilizma, politike, vsakdanjika in praznika, do startup scene – Had je kritičen do vseh. Ko ne piše, Roni kadi cigare, vrtnari, kolesari in vodi dolge pogovore. Eden krajših pa v naslednjih vrsticah.

Geek tedna: Roni Kordiš – Had (foto: Samo Vidic)

V rubriki ‘Geek tedna’ bomo vsako sredo predstavljali izbrano faco iz slovenske geekosfere. Rubriko slavnostno odpira 38-letni Roni Kordiš iz Zagorja ob Savi, v digitalnem svetu bolj znan kot Had. Njegov blog Had.si dnevno prebere čez 3000 ljudi, spekter tem, ki jih pokriva, pa je zelo pester: od fotografij lepih deklet, avtomobilizma, politike, vsakdanjika in praznika, do startup scene – Had je kritičen do vseh. Ko ne piše, Roni kadi cigare, vrtnari, kolesari in vodi dolge pogovore. Eden krajših pa v naslednjih vrsticah.

Pišeš o različnih temah: od tega, kako te živcirajo pokrovčki na alpskem mleku, do avtomobilov in ‘digital’ tem. Je treba res o vsem imeti mnenje? :)

Ko sem pred sedmimi leti začel pisati blog, sem imel dejansko največji problem s tem, kaj ‘pokrivati’. Ali se odločiti za nišno področje, ali pa vse skupaj zapeljati v smer bloga, ki pokriva vse. Takrat sem imel tudi slogan – kritičen do vsega in vseh, ki se je s časom spreminjal. Mnenje pa imam po navadi o vsem, saj sem skozi oči pisca bloga spoznal, da je veliko stvari, ki se lahko naredijo boljše, oz. se lahko z drobnim ‘tvikanjem’ spremenijo.

Si eden izmed najbolj branih slovenskih blogerjev. Katere slovenske bloge pa ti najraje bereš?

V Sloveniji je bilo bloganje popularno nekaj let nazaj. Potem so prišla družbena omrežja, kjer vse skupaj poteka precej hitrejše in precej bolj neosebno. Pri pisanju bloga si moraš vzeti čas, česar pa pri Twitterju in Facebooku ne potrebuješ. Cel kup dobrih blogerjev je zaradi tega fenomena prenehalo s pisanjem, kar je škoda. Kot sem že parkrat naredil, tudi tokrat ne bom izpostavljal nikogar, kajti še vedno imam cel kup blogerjev v RSS readerju, ki ga vsake toliko časa odprem.

Lejm vprašanje, a nas vseeno zanima: opiši nam svoj tipičen dan!

Moji dnevi niso vnaprej definirani, zato lahko opišem današnji dan (nedelja). Spat sem šel ob 3.30 in bil pokonci že ob 6. uri. Najprej sem se lotil enega blog posta, potem sem moral pospraviti rože okoli hiše, ker zunaj dejansko sneži. Zamenjal sem gume na obeh vozilih in sedaj je ura 8 in odgovarjam na ta vprašanja. Čez uro imam v službi sestanek glede novega projekta, na katerem delamo. In vse skupaj se bo zavleklo do poznega popoldneva. Ko pridem domov, se moram lotiti pisanja obljubljene kolumne za naročnika in kasneje narediti prezentacijo za jutrišnjo predstavitev Beerhunta v TSstartupu, katerega del smo postali pred manj kot mesecem dni. Ker je jutri ponedeljek in bo pred menoj pol dneva sestankov, moram spisati še cel kup stvari in bo noč precej kratka. Suma sumarum – vsaj 14 ur na dan delam, spim okoli 4 ure, uro do dve preživim v avtu in celo ostane mi malce časa za življenje!

Gadget sine qua non?

iPhone 4S, ki je moj zvesti spremljevalec že več kot pol leta. Zadosti vsem mojim potrebam in si ‘workflowa’ brez njega niti ne predstavljam več. V bistvu sem odvisnik od telefona – če pozabim denarnico doma, se ne sekiram, če pozabim telefon, se vrnem nazaj. In čedalje bolj ugotavljam, da lahko večino stvari opravim s pomočjo telefona – ne potrebujem iPada, na katerem se doma nabira prah, prav tako lahko zdržim brez MacBook Aira.

Tvoja prva sled na internetih?

Skoraj dvajset let nazaj, ko sem prvič prišel v stik z interneti. Na računalniku z operacijskim sistem OpenVMS/VAX sem prek terminala prišel do IRC-a. In takrat je nastal moj nick (Had), s katerim puščam sled na internetih.

Od offline medijev najraje spremljaš …?

Ali to res obstaja? Televizor je po navadi prižgan, vendar samo za to, da ni tišine. V avtu obvezno poslušam Val202, sicer pa vsake toliko časa vzamem v roke tudi kakšno revijo, ki še vedno vztraja samo v offline izdaji.

Kaj naredi dober blog post? Poskušaj strniti v 5 točkah.

Vprašanje za milijon dolarjev, na katero je nemogoče odgovoriti v petih točkah. Namreč, zelo je odvisno od teme. Po navadi ljudje radi berejo stvari, ki so jim blizu, s katerimi se poistovetijo, ali pa so proti njim – čustva so precej pomemben delček pisanja dobrega blog zapisa. Po drugi strani pa lahko s kakovostnimi informacijami, ki jih ljudje potrebujejo, napišeš zelo dober zapis. Jaz prisegam zraven še na slikovni material, ki doda piko na i in seveda povezave do relevantnih virov, da uporabnik lahko preveri informacije.

Slovenska digital/startup scena: tvoje mnenje.

V zadnjih letih se je začelo na tem področju precej stvari spreminjati. Namreč, prvi startupi, ki so ponesli ime Slovenije v svet, so sedaj že v fazi, ko z veseljem pomagajo (mentorirajo) mlajše, nadobudne startupe, ki šele delajo prve korake v ta svet. V zadnjem času se spreminjajo stvari v zelo pozitivno smer, vendar se bojim, da bo startup svet postal preveč »pop«. Digitalna scena je zanimiva, saj za Slovenijo preprosto velja, da je vsak strokovnjak za vse. In tako imamo cel kup samooklicanih gurujev na vseh področjih. In vsi dobro živijo. Ali se bo naredila naravna selekcija? Dobro vprašanje, ampak mislim da ne!

Karierna pot in tvoje trenutne profesionalne koordinate.

Nikoli v življenju nisem delal kariere, ker me ta ni zanimala. Imam rad mir, tišino, svoj prostor in čas zase. Dolgo časa se nisem medijsko izpostavljal, ljudje niso povezovali nicka Had z mojim imenom, ker sem skrbno pazil na to. V zadnjih letih se je nekaj stvari spremenilo in posledično sem se tudi pojavil v medijih. Par projektov, ki me trenutno okupirajo:

Oust.me – zmagovalci ljubljanskega Seedcampa
Beerhunt – sprejeti v TSstartup podjetniški pospeševalnik
DLuxe – zametek prvega fluidnega networka v Sloveniji

Največji  #fail v zadnjem letu?

Fail ne obstaja. Namreč, če ti nekaj ni uspelo in si se iz tega karkoli naučil, je to čista zmaga.

Največji  #win v zadnjem letu?

Win ne obstaja. Namreč, če ti je nekaj uspelo, to še ne pomeni, da je to win. Vice versa logika iz zgornjega odgovora.

Komentarji

  1. @3kolone

    @3kolone

    16. 11. 2012. v 11:02

    Moram priznati da je slovenska Netokracija bolja od hrvatske verzije. Moram priznati da slabo pratim slovensku blogersku scenu i da je kao i u Hrvatskoj sve polako zamrlo, a sjećam se pred par godina su imali i neko tiskano izdanje u Sloveniji, al se ne mogu sjetiti trenutno kako se zvalo, ako netko zna neka podijeli u komentaru.

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.