IoT konferenca 2015: 3D tiskalniki, pametne pasivne hiše in električni avtomobil

Konec novembra je na Fakulteti za elektrotehniko potekala IoT konferenca, ki je ponudila svež pogled z različnih področij na temo Interneta stvari.

25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko. Vir: IoT konferenca
25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko (foto: IoT konferenca).

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je 25. novembra potekala IoT konferenca z naslovom Thing speak out oz. Stvari spregovorijo. Konferenca je bila namenjena v prvi vrsti študentom, pa tudi drugim tehnološkim navdušencem in vsem, ki so se želeli bolj podučiti o internetu stvari. Udeleženci so se tako seznanili novo nastajajočimi tehnologijami in koncepti.

16 govorcev iz različnih področij

Prvi dan na konferenci je bil namenjen predavanjem, medtem ko so naslednji dan teorijo izkusili še v praksi z zanimivimi delavnicami. Trenutno stanje slovenskega IoT ekosistema ter njegov razvoj je v uvodnem delu predstavil Tomaž Vidonja iz Tehnološke mreže ICT. Udeleženci so dopoldne lahko prisluhnili še predstavitvi področja podatkovnega rudarjenja s strani mladega raziskovalca Mateja Krena, Marjani Majerič, ki je predstavila nove načine finančne in vsebinske podpore za globalno komercializacijo inovativnih rešitev, ter Gašerju Pintariču iz Špica International, ki je IoT tehnologije povezal z možnostmi implementacije na področju logistike.

Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT. Vir: IoT konferenca
Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT.

3D tiskalniki,  pasivne pametne hiše in etični hacker

Ker teorija brez prakse ni nič, so si udeleženci med premori lahko ogledali izdelke nastisnjene s 3D tiskalniki. Predstavili so jih sodelavci MakerLaba, ki je prvi tovrsten v Sloveniji. Veliko zanimanja je vzbudilo predavanje Matevža Gačnika in Andreja Tozona, ki sta zgradila pametno pasivno hišo. Prisotne sta seznanila s stroški pasivne pametne hiše ter pokazala, kako upravljamo z oddaljenimi napravami kar preko internetne povezave. Veliko ljudi razmišlja o integraciji pametnih naprav v svoj dom, vendar si jih večina premisli, ko pride do vprašanja varnosti. Milan Gabor, lastnik podjetja Viris, ki se ukvarja z različnimi vidiki računalniške varnosti, je zato predstavil vse vidike varnosti v obdobju, ko je vse več naprav povezanih v omrežje. Gre za etičnega ‘hackerja’, ki ima različne certifikate s področja varnostnih produktov.

Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a. Vir: IoT konferenca
Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a.

Ob koncu konference je zbrane nagovoril tudi Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor ljubljanskega podjetniškega pospeševalnika ABC, ki je s svojimi podjetniškimi izkušnjami predstavil pospeševalnik in objasnil zakaj se v IoT-ju skriva velik potencial.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.