IoT konferenca 2015: 3D tiskalniki, pametne pasivne hiše in električni avtomobil

IoT konferenca 2015: 3D tiskalniki, pametne pasivne hiše in električni avtomobil

Konec novembra je na Fakulteti za elektrotehniko potekala IoT konferenca, ki je ponudila svež pogled z različnih področij na temo Interneta stvari.

25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko. Vir: IoT konferenca
25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko (foto: IoT konferenca).

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je 25. novembra potekala IoT konferenca z naslovom Thing speak out oz. Stvari spregovorijo. Konferenca je bila namenjena v prvi vrsti študentom, pa tudi drugim tehnološkim navdušencem in vsem, ki so se želeli bolj podučiti o internetu stvari. Udeleženci so se tako seznanili novo nastajajočimi tehnologijami in koncepti.

16 govorcev iz različnih področij

Prvi dan na konferenci je bil namenjen predavanjem, medtem ko so naslednji dan teorijo izkusili še v praksi z zanimivimi delavnicami. Trenutno stanje slovenskega IoT ekosistema ter njegov razvoj je v uvodnem delu predstavil Tomaž Vidonja iz Tehnološke mreže ICT. Udeleženci so dopoldne lahko prisluhnili še predstavitvi področja podatkovnega rudarjenja s strani mladega raziskovalca Mateja Krena, Marjani Majerič, ki je predstavila nove načine finančne in vsebinske podpore za globalno komercializacijo inovativnih rešitev, ter Gašerju Pintariču iz Špica International, ki je IoT tehnologije povezal z možnostmi implementacije na področju logistike.

Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT. Vir: IoT konferenca
Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT.

3D tiskalniki,  pasivne pametne hiše in etični hacker

Ker teorija brez prakse ni nič, so si udeleženci med premori lahko ogledali izdelke nastisnjene s 3D tiskalniki. Predstavili so jih sodelavci MakerLaba, ki je prvi tovrsten v Sloveniji. Veliko zanimanja je vzbudilo predavanje Matevža Gačnika in Andreja Tozona, ki sta zgradila pametno pasivno hišo. Prisotne sta seznanila s stroški pasivne pametne hiše ter pokazala, kako upravljamo z oddaljenimi napravami kar preko internetne povezave. Veliko ljudi razmišlja o integraciji pametnih naprav v svoj dom, vendar si jih večina premisli, ko pride do vprašanja varnosti. Milan Gabor, lastnik podjetja Viris, ki se ukvarja z različnimi vidiki računalniške varnosti, je zato predstavil vse vidike varnosti v obdobju, ko je vse več naprav povezanih v omrežje. Gre za etičnega ‘hackerja’, ki ima različne certifikate s področja varnostnih produktov.

Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a. Vir: IoT konferenca
Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a.

Ob koncu konference je zbrane nagovoril tudi Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor ljubljanskega podjetniškega pospeševalnika ABC, ki je s svojimi podjetniškimi izkušnjami predstavil pospeševalnik in objasnil zakaj se v IoT-ju skriva velik potencial.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.