IoT konferenca 2015: 3D tiskalniki, pametne pasivne hiše in električni avtomobil

IoT konferenca 2015: 3D tiskalniki, pametne pasivne hiše in električni avtomobil

Konec novembra je na Fakulteti za elektrotehniko potekala IoT konferenca, ki je ponudila svež pogled z različnih področij na temo Interneta stvari.

25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko. Vir: IoT konferenca
25. novembra je v Ljubljani potekala konferenca o internetu stvari, ki jo je gostila Fakulteta za elektrotehniko (foto: IoT konferenca).

Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je 25. novembra potekala IoT konferenca z naslovom Thing speak out oz. Stvari spregovorijo. Konferenca je bila namenjena v prvi vrsti študentom, pa tudi drugim tehnološkim navdušencem in vsem, ki so se želeli bolj podučiti o internetu stvari. Udeleženci so se tako seznanili novo nastajajočimi tehnologijami in koncepti.

16 govorcev iz različnih področij

Prvi dan na konferenci je bil namenjen predavanjem, medtem ko so naslednji dan teorijo izkusili še v praksi z zanimivimi delavnicami. Trenutno stanje slovenskega IoT ekosistema ter njegov razvoj je v uvodnem delu predstavil Tomaž Vidonja iz Tehnološke mreže ICT. Udeleženci so dopoldne lahko prisluhnili še predstavitvi področja podatkovnega rudarjenja s strani mladega raziskovalca Mateja Krena, Marjani Majerič, ki je predstavila nove načine finančne in vsebinske podpore za globalno komercializacijo inovativnih rešitev, ter Gašerju Pintariču iz Špica International, ki je IoT tehnologije povezal z možnostmi implementacije na področju logistike.

Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT. Vir: IoT konferenca
Program prvega dne je napolnilo 16 govorcev, ki so iz vidika različnih področij predstavili poglede na IoT.

3D tiskalniki,  pasivne pametne hiše in etični hacker

Ker teorija brez prakse ni nič, so si udeleženci med premori lahko ogledali izdelke nastisnjene s 3D tiskalniki. Predstavili so jih sodelavci MakerLaba, ki je prvi tovrsten v Sloveniji. Veliko zanimanja je vzbudilo predavanje Matevža Gačnika in Andreja Tozona, ki sta zgradila pametno pasivno hišo. Prisotne sta seznanila s stroški pasivne pametne hiše ter pokazala, kako upravljamo z oddaljenimi napravami kar preko internetne povezave. Veliko ljudi razmišlja o integraciji pametnih naprav v svoj dom, vendar si jih večina premisli, ko pride do vprašanja varnosti. Milan Gabor, lastnik podjetja Viris, ki se ukvarja z različnimi vidiki računalniške varnosti, je zato predstavil vse vidike varnosti v obdobju, ko je vse več naprav povezanih v omrežje. Gre za etičnega ‘hackerja’, ki ima različne certifikate s področja varnostnih produktov.

Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a. Vir: IoT konferenca
Med odmorom so si lahko udeleženci ogledali 3D tiskalnik in izdelke, ki so jih predstavili člani MakerLab-a.

Ob koncu konference je zbrane nagovoril tudi Dejan Roljič, ustanovitelj in direktor ljubljanskega podjetniškega pospeševalnika ABC, ki je s svojimi podjetniškimi izkušnjami predstavil pospeševalnik in objasnil zakaj se v IoT-ju skriva velik potencial.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.