Prvi IoT MakerLab v Sloveniji domuje na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko - Netokracija.si

Prvi IoT MakerLab v Sloveniji domuje na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Pred kratkim je bil na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko odprt prvi Internet of Things MakerLab v Sloveniji. Mlade ustvarjalce je gnala večletna želja po prostoru, v katerem bi študenti fakultete, kot tudi drugi zainteresirani, razvijali produkte ter izmenjevali izkušnje. O ciljih in izzivih MakerLaba smo spregovorili z Luko Malijem.

MakerLab je prvi IoT laboratorij v Sloveniji (foto: MakerLab)
MakerLab je prvi IoT laboratorij v Sloveniji (foto: MakerLab)

MakerLab je bil ustanovljen v okviru Laboratorija za telekomunikacije (LTFE) in Laboratorija za multimedijo (LMMFE) po selitvi Fakultete za računalništvo in informatiko na novo lokacijo, omogoča pa dostop do osnovne opreme, orodij in strojev, predvsem pa znanja s področja fenomena Internet of Things (IoT), ki je bil do nedavnega omejen le na zaprte laboratorije, rezervirane za izvajanje laboratorijskih vaj. Kot pravi Luka Mali iz LTFE:

Internet stvari predstavlja tehnološko revolucijo, ki bo z vključitvijo fizičnih stvari v internet spremenila našo prihodnost. MakerLab bo vseboval vso potrebno opremo za razvoj povezanih naprav (ang. “Connected Devices”). Ustvarjalcem bo na voljo oprema za prototipno izdelavo tiskanih vezij in elektronike, komunikacijskih vmesnikov, orodij za programiranje mikrokrmilnikov, kot tudi 3D tiskalnik in CNC rezkalnik. Poleg tega je na Fakulteti za elektrotehniko ogromno znanja s področja strežniških tehnologij, razvoja spletnih in mobilnih aplikacij in ostalih tehnologij, ki so potrebne za razvoj produktov IoT.

MakerLab 2
MakerLab bo omogočil dostop do osnovne opreme, orodij in strojev, predvsem pa znanja s področja fenomena Internet of Things (IoT) (foto: MakerLab).

Povezovanje ‘ustvarjalnic’

Medtem ko je RogLab (pilotni projekt centra Rog v Ljubljani) usmerjen predvsem v uporabo prototipnih strojev, kakršni so CNC rezalniki, laserski rezalniki in šivalni stroji, Poligonov MakerLab v področje izdelave in uporabe 3D tiskalnikov ter industrijskega oblikovanja, bodoči novomeški MakerSpace pa, kot radi pravijo, v “umazano” ročno delo s stružnicami in podobnimi stroji, boste v MakerLabu pridobili odlično zaledje fakultetnih laboratorijev, mentorjev in povezav s podjetji. Luka pravi, da je ključno, da se tovrstne “ustvarjalnice” medsebojno povezujejo:

Naše aktivnosti se zelo lepo dopolnjujejo. Povezovanje med tovrstnimi laboratoriji je izredno pomembno in bo omogočilo pretok znanja ter bistveno hitrejšo realizacijo kompleksnih projektov.

MakerLab temelji na prostovoljnem delu mentorjev in organizatorjev. Vabljeni k sodelovanju! (foto: MakerLab)

Vabljeni k ustvarjanju in mentoriranju

Kot pravi Luka, je zanimanje za MakerLab nad pričakovanji, kar ekipo izredno veseli. Podobno kot ostale ustvarjalnice v našem okolju, tudi MakerLab temelji na prostovoljnem delu mentorjev in organizatorjev. Želja vseh je še povečati število podobnih iniciativ, se med seboj povezovati in nadgrajevati:

Največja želja ustvarjalcev je pridobiti potrebno znanje za realizacijo lastnih idej. Če jim poleg znanja omogočimo dostop do velikokrat nedostopne opreme in prostor za druženje ter formacijo timov je po našem mnenju uspeh zagotovljen. MakerLab bo imel odprta vrata za vse ustvarjalce, ki si želijo pridobiti dodatna znanja v okviru brezplačnih delavnic in imajo željo razvijati svoje produkte ter sodelovati na inovativnih projektih. Prav tako vabimo vse mentorje in predavatelje, ki si želijo deliti svoje izkušnje z znanja željnimi ustvarjalci, da se nam pridružijo.

Zgolj prostor in stroji niso dovolj za izpolnitev poslanstva MakerLaba:

Zavedamo se, da sam prostor, kot tudi oprema v prostoru nista dovolj in da je najbolj pomembno znanje, ki ga na fakulteti ne primanjkuje. Učitelji in raziskovalci bodo prostovoljno vključeni v mentorski proces, preko katerega bodo mladi ustvarjalci hitreje premostili težave, ki jih pri razvoju produktov nikoli ne manjka. Poleg tega bodo v mentorski proces vključeni tudi študenti višjih letnikov, kot tudi nižjih letnikov, ki imajo že izkušnje in znanje pri razvoju lastnih produktov in ga želijo deliti z ostalimi vrstniki. Ugotavljamo, da le-teh na Fakulteti za elektrotehniko ne manjka, a žal med seboj (predvsem medgeneracijsko) niso dovolj povezani oziroma nimajo primernega prostora, kjer bi se lahko družili in si med seboj delili znanje. MakerLab bomo vodili ustvarjalci, ki imamo željo deliti izkušnje in omogočiti mladim, da razvijejo lastne ideje v konkretne produkte.

Ekipa MakerLaba je v decembru organizirala dve uspešni Arduino delavnici (foto: MakerLab)
Ekipa MakerLaba je v decembru organizirala dve uspešni Arduino delavnici (foto: MakerLab)

S polno paro v 2015

V decembru je ekipa MakerLaba organizirala prvi dve začetniški Arduino delavnici, ki vključujejo spoznavanje s to popularno mikrokrmilniško platformo. Ker je bilo zanimanja precej več, kot so ga sprva pričakovali, bodo v januarju organizirali še nekaj ponovitev. Načrti za 2015 so precej pestri:

Sledile bodo nadaljevalne delavnice, ki bodo še bolj usmerjene v področje interneta stvari in bodo udeležence seznanile s komunikacijskimi vmesniki in načini prenosa senzorskih podatkov v internet. Prav tako bomo organizirali delavnice s področja razvoja spletnih in mobilnih aplikacij, ki predstavljajo uporabniško stran interneta stvari. V začetku leta bomo prostore do konca opremili, organizirali uradno otvoritev in v MakerLab vključili prve ustvarjalce z idejami zrelimi za realizacijo. Delovanje MakerLaba bo povezovalno in interdisciplinarno ter del »ekosistema talentov«, ki ga gradimo že dalj časa. Vsebinsko pa bo omejeno le z idejami in energijo ustvarjalcev in mentorjev!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.