iPhone 7, najboljši iPhone doslej

iPhone 7, najboljši iPhone doslej.

Apple, eno izmed tistih podjetij, ki poskrbi za vznemirjenje, kadarkoli pošlje na trg kaj novega. Novi iPhone ni nobena izjema, o njem se veliko piše, govori in snema, tako kot o vsakem njegovem predhodniku. Pri Telekomu Slovenije smo pridobili iPhone 7 v test. In tole je naš pogled na najnovejše 'jabolko'.

 

iphone7

Imel sem precej težav, kaj sploh napisati v to recenzijo, pa ne zato, ker telefon ne bi bil dober, ravno nasprotno. Seveda je lep, tanek, hiter in ima odlično kamero, ampak kateri novi iPhone do zdaj pa ni bil najboljši iPhone? Vse te lastnosti nikakor niso zanemarljive. Kamera je odzivna z zelo hitrim fokusom in sprožilcem. Izboljšani štiridelna bliskavica in širša zaslonka (F1.8) pripomoreta k svetlejšim in naravnejšim slikam ponoči, podnevi pa že predhodnik ni imel težav s kakovostjo nastale fotografije. Kakovost posnetkov ostaja 4K, nekaj megapikslov več pa ima sprednja kamera za ustvarjanje selfijev. Ena redkih stvari, nad katero sem vnovič razočaran, je zaslon. Videti je čisto v redu, dokler ga ne primerjam s konkurenčnimi zasloni AMOLED, kjer je reprodukcija barv in črnin enostavno boljša. Zaslon na iPhonu 7 je svetlejši in prikazuje barve še pristneje kot predhodnik. Pozdravljam odpornost proti vodi in prahu. Ni najpomembnejša točka pri odločanju za nakup, je pa izjemno priročna lastnost, ki nam ob nerodnih trenutkih lahko privarčuje zajeten kup denarja.

photo-12-10-2016-01-52-26

Hitrosti načeloma ne preizkušam z aplikacijami, ki telefone razvrščajo po lestvicah, veliko pomembnejša se mi namreč zdi dnevna uporaba, pri kateri iPhone blesti. Pa vendarle, tudi v aplikacijah “benchmark” je gladko pometel s konkurenco trenutnih mobilnikov na trgu (seveda ga nisem primerjal z vsemi), med dnevno uporabo pa ga ne zmede nobena igra ali požrešna aplikacija. Za to se lahko zahvali večji količini RAM-a, boljšemu procesorju in optimizaciji sistema.

photo-13-10-2016-08-44-54

Ogromno, res ogromno kritik je letelo na že omenjeno odstranitev vhoda za slušalke. Tudi moje najljubše slušalke so žične in sem jih moral uporabljati s priloženim pretvornikom, kar gotovo ni najugodneje. Vendar je treba Applu priznati pogum, potreben za tako veliko odločitev. Ljudje se bodo že navadili, industrija pa prilagodila, kot se je še zmeraj ob takih velikopoteznih odločitvah pri Applu. Poleg pretvornika so priložene še slušalke “Lightning” z zvokom, zadovoljivim za večinsko populacijo. iPhone je izgubil še en svoj klasični element. Gumb na spodnjem robu zaslona je na pogled povsem običajen, na otip pa niti ne. Občutek je tak, kot da se premika celotna spodnja plošča ekrana, nastavil pa sem si lahko stopnjo vibrirajočega odziva (podobno kot na novejših modelih Macbook). Gumbi bodo tokrat verjetno zanesljivejši, razvijalci pa bodo imeli dostop do še enega novega dela telefona, ki ga lahko izkoristijo v svojih aplikacijah.

photo-14-10-2016-08-50-28

Pod črto lahko rečem, da je sprememb od lani do letos kar precej. Mogoče vseeno ne toliko, kot bi si jih mnogi želeli. Seveda pa k celotni izkušnji telefona največ prispeva sistem. Zaradi razlik v delovanju in navadah uporabnikov je težko primerjati konkurenčne operacijske sisteme. Sam trenutno nisem uporabnik iOS-a, a vseeno ne morem reči, da ob uporabi nisem užival, ravno nasprotno. iOS 10 svoj polni potencial doseže šele v povezavi z macOS Sierro, kar je tudi eden pomembnejših fokusov podjetja na področju programske opreme – povezava vseh lastnih operacijskih sistemov v čim bolj tekoč enoten ekosistem.

photo-14-10-2016-09-06-15

Apple se je končno odločil odpovedati 16-gigabajtni različici iPhona. Končno! Osnovni model iPhone 7 je na voljo v različici z 32 GB, za večja iPhona s 128 in 256 GB pa je treba odšteti še nekoliko več denarja. Večji brat iPhone 7 Plus je na hrbtni strani dobil dodatno kamero z ožjo lečo za optično približevanje in več delovnega pomnilnika. Če razmišljate o nakupu iPhona, boste z njim zagotovo zadovoljni, če ga ne marate, pa ga raje prepustite drugim, po navadi gredo za med. :)

Priljubljeno

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Družbena omrežja

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.