John Bain: Od odvetnika do YouTube komentatorja

John Bain: Od odvetnika do YouTube komentatorja

Jutri bo na sporedu že četrta konferenca o digitalnih komunikacijah, Diggit 2015. Na Netokraciji smo na zadnji intervju pred dogodkom povabili Johna Baina, ki ga mnogi bolje poznate po vzdevku TotalBiscuit, The Cynical Brit. Preberite, kaj je povedal!

V zadnjem tednu pred 4. konferenco Diggit na Netokraciji predstavljamo Johna Baina!
Dan pred pričetkom konference DIGGIT na Netokraciji predstavljamo Johna Baina.

4. konferenca o digitalnih komunikacijah, Diggit 2015, je pred vrati! Jutri se bo program v Grand hotelu Union začel že ob 9. uri zjutraj, dan pa bo napolnjen s predavanji odličnih tujih in domačih govorcev.

Na Netokraciji že lahko preberete intervjuje z govorci, kot so internetni veteran Kevin Dent, Twitterjev Scott Thwaites in napovedovalec mobilne prihodnosti Gerhard Guenther. V zadnjem intervjuju smo spregovorili z Johnom Bainom, ki bo na konferenci poslušalcem zaupal čarobno formulo za uspeh. Iz navadnega igralca se je namreč prelevil v YouTube komentatorja, ki mu sledi več kot dva milijona uporabnikov!

John Bain, poznan po svojem spletnem aliasu TotalBiscuit, The Cynical Brit, velja za enega najboljših kritikov in komentatorjev video iger na svetu. John, kaj te tako privlači pri igrah, da si se odločil z njimi preživljati?

Hm, v bistvu sem začel igrati igre že, ko sem bil star 3 leta, takrat še na starem mikro računalniku BBC Micro Model B. In želja po tem, da preizkusim vse, kar igra ponuja, ni nikoli zamrla! Vsekakor pa nisem svoje kariere že od začetka načrtoval v industriji iger. Ne, hotel sem postati odvetnik in leta 2005 sem tudi diplomiral na fakulteti za pravo. Delo komentatorja na Youtubu me je našlo povsem naključno: po tem, ko sem zaradi recesije izgubil službo finančnega svetovalca. Imel sem srečo, da so moji YouTube posnetki o igri World of Warcraft postali tako priljubljeni in sem lahko to prevedel v življenjsko kariero po tem, ko mi je bilo ponujeno partnerstvo s strani Maker Studios.

Igranje kot celota je vrhunski medij z neomejenimi možnostmi. Ponuja interaktivnost v obliki, kot je noben drug medij ne more, hkrati pa tudi svet poln izzivov. Kaj takega pa nikoli ne more biti dolgočasno!

Otroci sanjajo o življenju, kot je tvoje – igranje iger ves dan. Ampak kako zares izgleda tvoj dan? Kako se lotiš ocenjevanja igre in kateri so ključni elementi pri evalvaciji?

Tedensko dobim veliko več iger, kot jih sploh lahko ocenim, zato je prvi korak izbira tistih najbolj zanimivih. Ko igro dokončno izberem, jo potem igram tako dolgo, da jo razumem do potankosti. Igram tako dolgo, kot sam menim, da je dovolj, da sedaj razumem njeno delovanje in lahko podam prve vtise. Čas igranja se seveda razlikuje od igre do igre – od par minut pa tudi do 20+ ur, ko gre za kakšne večje igre. Med igranjem si delam miselne opombe najpomembnejših stvari.

Moja prioriteta sta mehanizem in splošna izvedba igre, manj pa me na primer zanima zgodba v igri, zato se nanjo tudi manj osredotočam. Ko se čutim dovolj utečenega, opravim komentatorski posnetek v živo, medtem ko zraven tudi v živo igram. Po tem bo sledilo nekaj urejanja videa, kot so na primer intro-ti, prilagoditev glasnosti,… Naslednji dan ponavadi sledi izid videa. Večino časa tako preživim v raziskovanju in preučevanju, lahko pa se tudi zgodi, da igra nekako ‘ne paše v moj format’ in video zavržem ter grem dalje.

Glede na to, da že leta slediš industriji iger – kakšni so trenutni trendi? Ali se igre izboljšujejo, slabšajo, …?

Igre danes delajo velike korake v smislu tehničnih zmožnosti, ampak pri poslovnih strategijah pa se še vedno spotikajo. Veliko založnikov se namreč poslužuje izkoriščevalskih poslovnih modelov, ki želijo od potrošnika iztržiti kar se da največ denarja, še preden je ta sploh preizkusil igro. Skupaj z zavajajočimi fotografijami to vodi do razočaranja igralcev nad končnim izdelkom. Na drugi strani pa neodvisna scena bujno raste in lažje oblikuje igro z manjšo ekipo in proračunom, ki potem postane ena izmed najbolj priljubljenih in izvirnih. Trenutno lahko v industriji vidimo tolikšno raznolikost, kot še nikoli do sedaj in mislim, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnosti.

Kaj naredi igro odlično?

Uf, to pa je prav nemogoče odgovoriti. Vsaka igra je več kot le njeni deli. Včasih je mehanika igre slaba, ampak je zgodba odlična ali obratno. Nekateri žanri seveda potrebujejo ključne elemente, da delujejo dobro, včasih pa lahko dobra in izvirna tema nadomesti slabe lastnosti iz drugih področij. Resnično je vse odvisno od same igre, čeravno sem mnenja, da je težko ustvariti dobro igro brez dobro delujoče jedrne mehanike, ob kateri uživamo in se odziva na našo uporabo.

Tvoje sporočilo nekomu, ki ravno sedaj ustvarja novo igro?

Bodite pozorni na igralčevo željo, da si priredi igro po svojem okusu. Vključite stvari, kot so rebindable keys, field of view options, colour-blind features, podnapise,… vse, kar bo vašo igro naredilo bolj privlačno in prijetno za igranje, brez kompromisov glede vaše vizije oblikovanja.

Seznam tvojih top 5 iger je…

  • Brothers a Tale of Two Sons
  • Deus Ex
  • Alpha Centauri
  • DOTA
  • Starcraft 2

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.