Kako zaslužiti s Pokémoni?

Kako zaslužiti s Pokémoni?

Igro Pokémon Go je razvilo podjetje Niantic, ki je s sočasno uporabo GPS tehnologije in video kamere v telefonu omogočilo igralcem, da v obogateni resničnosti (ang. augmented reality) lovijo Pokémone.

pokemoni1

Ste med hodečimi zombiji?

“Na moji mizi je Pokémon!” – Tako nekako se je pričela večina zgodb s Pokémoni v moji okolici. Pokémon Go norija se je pričela 6. julija letos in po začetnem navalu razdelila javnost na dva navidezna pola: na kritike in hodeče zombije. Slednji so povzročili že marsikatero prometno nesrečo, zlome, nesreče s smrtnim izidom, vpade na tuje posesti in vijugajočo vožnjo po mestu sredi noči. Trenutno se v medijih bije bitka o odgovornosti za takšna dejanja – je za to kriva igra ali igralci, ki jo uporabljajo?

Upadajoč trend ali igra, ki ruši rekorde?

Mnogi pravijo, da je trend že v upadu (slika spodaj), kar je opaziti tudi pri pregledu iskanj na Googlu, a številke so še vedno kar konkretne.pokemoni2

Igra se je najhitreje do sedaj zavihtela na vrh App Store in Google Play seznamov ter v prvem tednu po lansiranju postala največkrat nameščena aplikacija v App Store-u. Mediji so poročali, da je že do 31. julija igro uporabljalo več kot 100 milijonov ljudi po vsem svetu, 8. avgusta samo v trgovini Google Play več kot 100 milijonov.

Pokemon_nakupi_App_Store_Jelena_RasulaNa App Store-u je videti, da se največ transakcij v igri opravi za nakup paketa 100 Pokécoins v vrednosti 0,99 USD. Sensor Tower je pred kratkim poročal, da naj bi s takšnimi nakupi v igri (in-app purchases) igralci do 1. avgusta ustvarili več kot 160 milijonov dolarjev prihodkov.

Ali vaše vodstvo podpira Pokémone?

Kot bivša igralka Ingress-a (predhodnik Pokémonov) sem zelo zadovoljna, da spadam v digitalno razvito podjetje, v katerem vodstvo podpira testiranje in uporabo takšnih aplikacij. Ne samo to, da z direktorjem podjetja Ceneje včasih primerjava svoj Pokédex (mesto v aplikaciji, kjer zbiraš svoje Pokémone) in se posvetujeva o najboljših igralskih taktikah, ampak se predvsem redno pogovarjamo o poslovni uporabi takšnih in podobnih rešitev.

pokemoni3

Na straneh, kot je Social Media Examiner, smo zasledili kar nekaj takšnih praks.

Postavite Pokéstop ali Gym na vaši lokaciji, saj igralci vanje redno zahajajo obnavljati svoje zaloge žog in drugih potrebščin ali pa se borijo s svojimi Pokémoni in osvajajo Gyme za svoj tim. Žal ta možnost več ni na voljo, kar lahko vidimo na razvijalčevi spletni strani, se je pa tega poslužil McDonalds, ki je po poročanju časnika The Guardian na Japonskem postavil Poké Gym-e v kar 3.000 restavracij.

Čeprav Niantic več ne dovoli takšnega postavljanja Pokéstopov nam, navadnim smrtnikom, pa nikar ne pozabite, da imate konkurenčno prednost že, če se nahajate v bližini kakšnega, saj lahko vanj vstavite vabo (angl. lure), ki privablja Pokémone na vašo lokacijo. Na Forbes.com so izračunali, da vas uporaba vabe v bližnjem Pokéstopu stane 1,19 USD (približno 1,06 €) na uro, če vabe uporabljate 8 dni na dan, 21 delovnih dni. Samo za primer – na ta način naj bi L’inizio Pizza Bar v New Yorku povečal prihodke za 75 %! (vir: CNBC.com)

Četudi Pokéstopa ali Gyma ni v bližini, ne obupajte! Svoje kupce lahko pozovete, da na vaši lokaciji lovijo in fotografirajo Pokémone ter s tem sodelujejo v nagradni igri, kot so to denimo storili na Facebook strani Monroe Bank & Trust.

pokemoni4

Medtem ko nekateri na račun Poké-norije služijo, pa drugi ne želijo igralcev na svojih lokacijah. Tako lahko v medijih in na družbenih omrežjih zadnje čase vse pogosteje zasledimo objave, kako so na voliščih ali v bankah igralcem prepovedali vstop, prav tako je spletne bralce nasmejal hudomušni naslov članka v časniku Jutarnji.hr, ki se je glasil: Prva hrvaška kavarna prepovedala vstop Pokémonom – morda jih lastnik želi vse zase!

Nimate kavarne ali trgovine? Nič hudega!

Forbes.com je zbral nekaj inovativnih poslovnih praks, ki izhajajo iz igre.  Med njimi so:

  • Poké-taksisti, ki vas vozijo naokoli, da lahko hitreje poiščete in ujamete Pokémone,
  • Pokémon svetovalci, ki vam svetujejo, kako napredovati na višje nivoje,
  • branilci Poké Gymov, ki imajo izredno močne Pokémone, z njimi branijo Gym-e in so pripravljeni za zaslužek »izgubiti« boj ter predati svoje mesto drugemu igralcu,
  • lovilci Pokémonov, ki jih lovijo za vas, ko vi tega ne morete,
  • lastniki vab, ki v zameno za zaslužek obveščajo druge, kam bodo postavili vabe.

Kaj pa zasebni svet?

Kot rečeno, tudi sama pogosto hodim iz službe do parkirišča s prstom mahajoč po telefonskem zaslonu, ker se v neposredni bližini nahajajo Pokéstopi. Med službenimi kavicami in parkiriščem pred blokom sem počasi prispela do 10. nivoja. Kako gre pa vam?

pokemoni5

 

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.