O vlogi izkušenj, modrosti in retorike v svetu startupov - Netokracija.si

O vlogi izkušenj, modrosti in retorike v svetu startupov

Sem govorec ali človek dejanj? To vprašanje me je mučilo več mesecev, potem pa je ob branju blogov in komentarjev o trendih, poslih, preteklosti in prihodnosti startupov vse skupaj postalo še bolj živo. Poslušanje strokovnjakov, ki govorijo o tem, kaj je dobro in kaj slabo, kaj smo naredili prav in kaj narobe, mi je dalo misliti, o čem govorijo. Vse se sliši tako tekoče in pametno.

doers_talkers
Grafika: DavidKanigan.com

Sem govorec ali človek dejanj? To vprašanje me je mučilo več mesecev, potem pa je ob branju blogov in komentarjev o trendih, poslih, preteklosti in prihodnosti startupov vse skupaj postalo še bolj živo. Poslušanje strokovnjakov, ki govorijo o tem, kaj je dobro in kaj slabo, kaj smo naredili prav in kaj narobe, mi je dalo misliti, o čem govorijo. Vse se sliši tako tekoče in pametno.

Je to pomembno? Kako to vpliva name?  Starejši kot sem, večji pomen pripisujem izkušnjam. Z leti sem pri sebi razvil filter za ‘nakladanje’. Vsa retorika, cingljanje in žvižganje so v redu, pa vendar, dodajte nekaj, za kar se zanimam. Takšne stvari zgolj povečajo hrup.

Preseneča me, kako lahko družbeni mediji definirajo ‘socialni’ kapital in status osebe, zgolj s spreminjanjem njihovih mest v določeni družbi, ne glede na vsebino. Ne govorim o slavnih osebah, kot so na primer filmske zvezde, pri katerih je slava dejansko njihov kruh in mleko. Niti ne govorim o uspešnih avtorjih, ki delajo tisto, o čemer govorijo, in imajo poleg vsega tega čas še za deljenje svoje modrosti. Govorim o ‘strokovnjakih’, ki imajo mnenje glede vsega, zgolj zaradi tega, da ga imajo in zato da so lahko online.

To so ljudje, ki preživijo polovico svojega časa ob hranjenju svoje ‘social’ zveri, z namenom pridobivanja pomembnosti, sledilcev  in izpostavljenosti. Občasno se lahko pri promociji samega sebe zaloti prav vsak. Ko pa takšni ljudje začnejo z maškarado, češ da so uspešni podjetniki, investitorji ali svetovalci, ki niso zmožni pokazati ničesar, razen kup tvitov, blogov in pojavljanja v medijih, se zamislim.

Dosežki so pri meni na prvem mestu. Ni važno, ali so sestavljeni iz uspehov in padcev. Važno je, da se iz njih veliko naučimo. Na tak način napredujemo. Zadeve je treba premikati, ne pa zgolj govoriti o njih, ali pa se hvaliti z uspehi iz daljne preteklosti.

Vedno pa se najdejo posamezniki, ki so uspeli s pravočasnim opazovanjem trendov, predvidevanjem prihodnosti in konceptov. V davnih časih so se imenovali preroki, čarovniki ali pa kar modri možje. Zanimivo je, da so to vedno bili starejši možje, polni modrosti, katerih čas je minil in so zato skupnosti radi delili nasvete. Ko so še lahko, so počeli stvari, v katerih so bili dobri. Ko so se postarali, so o njih le še govorili. Tako je bilo včasih.

Tisti, ki govorijo, dobijo v današnjih časih vidna sporočila v javnosti, saj je medijem na tak način lažje dobiti zanimivo zgodbo. Ne glede na pomembnost, izkušnje ali vsebino. Videz je vse. Za posledico dobijo dodatne tvite, všečke in ponovne objave. Tisti, ki govorijo, na tak način postanejo lažni vzorniki ljudem, ki dejansko želijo narediti nekaj. Novinarji jih obožujejo, za začetnike pa so praktično bogovi. Vse je prepleteno v čudno kombinacijo samozavesti, brezupnega iskanja samopotrditve in medijskega blišča. Vendar ne doda vrednosti. Povzroči zgolj veliko hrupa in nič drugega.

Na drugi strani pa so ljudje, ki dejansko nekaj delajo. Delajo dobra dela, ki pridejo do ljudi, ustanavljajo podjetja, ki so uspešna, in se ne hvalijo z zbiranjem sredstev ali investiranjem, saj vedo, da je podjetje uspešno le takrat, ko dodaja vrednost, in ne zapravlja denarja. Živijo stresno, vendar polno življenje. To so ljudje dejanj, ki snujejo svoje projekte, sestavljajo svoje izdelke in se borijo v prvih bojnih linijah z namenom odprave problema. Izdelke prodajajo od vrat do vrat (ali od klika do klika), ob tem pa jim je vseeno, kakšen je njihov družbeni položaj, razen v primeru, ko jim to pomaga pri izvajanju njihovih storitev. Razmišljajo o vplivu njihov odločitev na njihov posel in niso ves čas obsedeni le z zvezdniškim prahom.

To so pravi prvaki.

Iz angleščine prevedel Janez Klemenčič.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.