Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogi leta 2016?

Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogi leta 2016?

Konec prejšnjega leta sta kulinarični navdušenki Mateja Delakorda in Iva Gruden organizirali že 3. konferenco Njam zgodbe, ki je namenjena kulinaričnim blogerjem v Sloveniji. Kdo je najboljši, kdo najbolj specializiran in kdo nov na sceni? Preberite v nadaljevanju.

Zmagovalci letošnjega natečaja Njam zgodbe 2016: (od leve proti desni) Anja Burgar - Use your noodles, Maja & Jernej - JernejKitchen, Špela Jereb Planinšek - Culinary journey by me. Foto: Njam zgodbe.
Zmagovalci letošnjega natečaja Njam zgodbe 2016: (od leve proti desni) Anja Burgar – Use your noodles, Maja & Jernej – JernejKitchen, Špela Jereb Planinšek – Culinary journey by me. Foto: Njam zgodbe.

Na Netokraciji sicer redkokdaj pišemo o hrani, a tokrat si ne moremo kaj, da ne bi izpostavili te izjemno uspešne in obiskane blogerske konference Njam zgodbe. Kulinarični blogerji so se zbrali v Ljubljani, zraven njih pa tudi gurmanski navdušenci, mediji in različna podjetja. Celodnevna konferenca je zaokroženo povezala predajanje znanja, izmenjavo mnenj in slastno kulinariko. Zvrstile so se namreč kuharske delavnice, predavanja, srečelov in okrogla miza. Vrhunec dneva je bila večerna podelitev nagrad najboljšim blogerjem lanskega leta. Spoznajmo jih!

Najbolj njam zgodba

Prestižen naziv najbolj njam zgodbe leta sta si pridobila Jernej in Maja, ki skupaj ustvarjata blog JernejKitchen. Že leta 2015 sta se s svojo dovršenostjo uvrstila med finaliste izbora za naj njam zgodbo, čeravno sta tisto leto komaj začela z bloganjem. Kako je do bloganja pri Jerneju sploh prišlo? Enostavno. Vedel je, da noče naslednjih 40 let sedeti za računalnikom in vedel je, da ga nočno kuhanje med napornim študijskim izpitnim obdobjem sprošča in osrečuje. Odlična kombinacija spoznanj je napeljala v pravo zgodbo, ki je letos tako postala zmagovalna. Jernej in Maja sta ob tem povedala:

Naziva sva seveda nadvse vesela, pomeni pa nama predvsem dodatno motivacijo in zagon za ustvarjanje in tudi neko potrditev, da sva na pravi blogerski poti. V novem letu si želiva slastne recepte in fotografijo, ob kateri se pocedijo sline. Obeta pa se tudi kar nekaj zanimivih sodelovanj in bo vsekakor zanimivo spremljati najin blog.

Jernej Zver in Maja Galuf

Jernej in Maja soustvarjata blog JernejKitchen, ki je letos prejel naziv Najbolj njam zgodba 2016. Čestitamo! Foto: JernejKitchen
Jernej in Maja soustvarjata blog JernejKitchen, ki je letos prejel naziv Najbolj njam zgodba 2016. Čestitamo! Foto: JernejKitchen

Kot zmagovalca sta prejela veliko praktičnih nagrad, med drugim tudi glavno nagrado – kuhanje na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem.

Najbolj njam nova zgodba

Blogerska scena je prostor, kjer je pretočnost velika. Vsak dan se pojavi kdo nov in pozabi se nekoga, ki ni več aktiven ali priljubljen. In kateri novinec je letos prepričal bralce in žirijo? To je blog Use your noodles, kjer ustvarja mlada Anja Burgar.  Na vprašanje, zakaj točno hrana in ne katerikoli drug hobi, odgovarja:

Ker je to področje na katerem zares uživam. Hrana je nekakšen povezovalni element med ljudmi in ker sem rada med prijatelji, vedno razmišljam, kaj še bi lahko skupaj pojedli. Nikoli nisem bila zbirčna, že od malih nog ne. Vedno sem rada preizkušala nove jedi in v redkokateri restavraciji naročim vedno isto jed. Eksperimentiranje in okušanje novih kombinacij in tekstur je pravzaprav bistvo moje kuharije.

Anja Burgar, Use your noodles

Anja kuha na Use your noodles, o bloganju pa pravi takole: ''Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.'' Foto: Use your noodles
Anja kuha na Use your noodles, o bloganju pa pravi takole: ”Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.” Foto: Use your noodles

Njen blog lahko spremljate tudi na Instagramu, ki je postal zelo priljubljena platforma za kulinarične blogerje, saj fotografije povedo več kakor tisoč besed. Opaziti je tudi velik preskok v fotografiji hrane, saj tudi amaterski blogerji ustvarjajo dih jemajoče fotografije hrane. Stiliziranje hrane tako ni več samo področje učenih strokovnjakov, temveč po njem posegajo tudi ljubiteljski blogerji, ki imajo velikokrat izjemen smisel za postavitev in fotografijo. Kaj še mora imeti kulinarični blog, da ga izberejo za najboljšega?

Predvsem mora biti blog zelo iskren. Nisem veganka, zato ne bom pisala veganskega bloga, kar pa še ne pomeni, da noben moj recept ne bo veganski in da takih jedi nikoli ne preizkušam. Torej, bralci, morajo takoj vedeti, kaj bodo dobili. Sama jem vse, od zdravih jedi do nekoliko bolj užitkarskih, večinoma pa se skušam držati sezonskih sestavin. Take recepte potem tudi objavljam. Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.

Anja Burgar, Use your noodles

Pri kulinaričnih blogih je najbolj viden preskok v fotografiji. Čeravno gre za ljubiteljske blogerje, ne pomeni, da njihove objave niso fotografsko dovršene. Razlika je le, da so takšni blogerji marsikdaj iznajdljivejši od profesionalcev. Foto: Use your noodles
Pri kulinaričnih blogih je najbolj viden preskok v fotografiji. Čeravno gre za ljubiteljske blogerje, ne pomeni, da njihove objave niso fotografsko dovršene. Razlika je le, da so takšni blogerji marsikdaj iznajdljivejši od profesionalcev. Foto: Use your noodles

Najbolj njam specializirana zgodba

Nekateri blogerji se odločijo izstopati s tem, da se specializirajo za točno določen del kuhinje. Tako poznamo kulinarične bloge, ki ustvarjajo samo kruh na tisoč in en način, ali take, ki se ukvarjajo samo z otroško hrano, ali … še bi lahko naštevali. A v letu 2016 je naziv najbolj njam specializirane zgodbe prejela Špela Jereb Planinšek, ki piše Culinary Journey by me. Špela je na tem področju že veliko časa in tudi sama opaža vidne spremembe.

Blog sem začela pisati leta 2011, torej bo letos že 6 let, odkar sem na blogerski sceni. Lahko rečem, da se je v tem času na kulinaričnih blogih ogromno spremenilo. Eno je, da imamo poplavo takšnih in drugačnih blogov, drugo pa, da se je kakovost precej izboljšala. Izboljšala se je predvsem kakovost fotografij – te so veliko bolj privlačne, v ozadju teh so premišljeni in dodelani stylingi, ki kar kličejo lepega in privlačnega željne očke obiskovalcev.

Opažam, da se je zelo spremenil odziv bralcev. Včasih je bilo tudi na blogu veliko komentarjev, sedaj so se ti preselili predvsem na Facebook stran. Dostikrat se njihov obisk ustavi že na tam, sploh ne gredo brati prispevka. Pogledajo fotografije na Facebook strani bloga, polajkajo in tu in tam še kdo kaj komentira. Ja, zelo se spreminjajo navade bralcev in še se bodo.

Špela Jereb Planinšek, Culinary Journey by me

Špela zaradi zdravstvenih težav ne uživa glutena. To ji ne predstavlja težave pri iskanju idej za nove recepte. Na sliki je presna torta iz mandarin in kakija. Foto: Culinary journey by me.
Špela zaradi zdravstvenih težav ne uživa glutena. To ji ne predstavlja težave pri iskanju idej za nove recepte. Na sliki je presna torta iz mandarin in kakija. Foto: Culinary journey by me.

Špela se ni specializiarala za brezglutenske recepte zaradi modne muhe ali nekega trenda. Zdravstvene težave enostavno niso dopustile drugega načina prehranjevanja kot to, da iz svojega jedilnika črta gluten. Kaj to pomeni? Nič kruha, testenin, pice, … a to ne pomeni, da je njena kuhinja kaj osiromašena. Ravno nasprotno! Sadje in zelenjava, mlečni izdelki, meso, od ogljikovih hidratov pa riž, ajda, proso, pa stročnice, pa še in še … Da je mogoče živeti brez glutena, redno dokazuje s svojimi idejami in novimi recepti na blodu.

Če ne bi imela toliko prebavnih težav, slabega počutja in na koncu tudi težav s kožo, bi si prav z veseljem še zmeraj privoščila z glutenom polno hrano – predvsem kakšne skutne štruklje s pehtranom ali pa kakšno res dobro pico, rogljič iz doma pripravljenega listnatega testa…  Če imaš ideje za pripravo jedi, v bistvu kruhovih izdelkov  in peciv sploh ne boš pogrešal. Azijska hrana mi je zelo blizu, tako da so riževe testenine redno na jedilniku, za italijansko pašto pa najraje posežem po testeninah iz rjavega riža – zame najbolj okusne.

Špela Jereb Planinšek, Culinary Journey by me

Kulinaričnim blogerjem, o katerih smo na našem portalu že pisaliiskreno čestitamo! S tovrstno konferenco je področje kulinaričnih blogov, ki se iz dneva v dan širi, dobilo podlago za ocenjevanje in s tem priskrbelo svojim blogerjem reference in merilo uspešnosti. Naj bo ta dobra praksa svetel zgled tudi ostalim področjem, ki jih velikokrat kdo zanemarja in jih zaradi amaterskega značaja enači z nizko kakovostjo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.