Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogi leta 2016?

Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogi leta 2016?

Konec prejšnjega leta sta kulinarični navdušenki Mateja Delakorda in Iva Gruden organizirali že 3. konferenco Njam zgodbe, ki je namenjena kulinaričnim blogerjem v Sloveniji. Kdo je najboljši, kdo najbolj specializiran in kdo nov na sceni? Preberite v nadaljevanju.

Zmagovalci letošnjega natečaja Njam zgodbe 2016: (od leve proti desni) Anja Burgar - Use your noodles, Maja & Jernej - JernejKitchen, Špela Jereb Planinšek - Culinary journey by me. Foto: Njam zgodbe.
Zmagovalci letošnjega natečaja Njam zgodbe 2016: (od leve proti desni) Anja Burgar – Use your noodles, Maja & Jernej – JernejKitchen, Špela Jereb Planinšek – Culinary journey by me. Foto: Njam zgodbe.

Na Netokraciji sicer redkokdaj pišemo o hrani, a tokrat si ne moremo kaj, da ne bi izpostavili te izjemno uspešne in obiskane blogerske konference Njam zgodbe. Kulinarični blogerji so se zbrali v Ljubljani, zraven njih pa tudi gurmanski navdušenci, mediji in različna podjetja. Celodnevna konferenca je zaokroženo povezala predajanje znanja, izmenjavo mnenj in slastno kulinariko. Zvrstile so se namreč kuharske delavnice, predavanja, srečelov in okrogla miza. Vrhunec dneva je bila večerna podelitev nagrad najboljšim blogerjem lanskega leta. Spoznajmo jih!

Najbolj njam zgodba

Prestižen naziv najbolj njam zgodbe leta sta si pridobila Jernej in Maja, ki skupaj ustvarjata blog JernejKitchen. Že leta 2015 sta se s svojo dovršenostjo uvrstila med finaliste izbora za naj njam zgodbo, čeravno sta tisto leto komaj začela z bloganjem. Kako je do bloganja pri Jerneju sploh prišlo? Enostavno. Vedel je, da noče naslednjih 40 let sedeti za računalnikom in vedel je, da ga nočno kuhanje med napornim študijskim izpitnim obdobjem sprošča in osrečuje. Odlična kombinacija spoznanj je napeljala v pravo zgodbo, ki je letos tako postala zmagovalna. Jernej in Maja sta ob tem povedala:

Naziva sva seveda nadvse vesela, pomeni pa nama predvsem dodatno motivacijo in zagon za ustvarjanje in tudi neko potrditev, da sva na pravi blogerski poti. V novem letu si želiva slastne recepte in fotografijo, ob kateri se pocedijo sline. Obeta pa se tudi kar nekaj zanimivih sodelovanj in bo vsekakor zanimivo spremljati najin blog.

Jernej Zver in Maja Galuf

Jernej in Maja soustvarjata blog JernejKitchen, ki je letos prejel naziv Najbolj njam zgodba 2016. Čestitamo! Foto: JernejKitchen
Jernej in Maja soustvarjata blog JernejKitchen, ki je letos prejel naziv Najbolj njam zgodba 2016. Čestitamo! Foto: JernejKitchen

Kot zmagovalca sta prejela veliko praktičnih nagrad, med drugim tudi glavno nagrado – kuhanje na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem.

Najbolj njam nova zgodba

Blogerska scena je prostor, kjer je pretočnost velika. Vsak dan se pojavi kdo nov in pozabi se nekoga, ki ni več aktiven ali priljubljen. In kateri novinec je letos prepričal bralce in žirijo? To je blog Use your noodles, kjer ustvarja mlada Anja Burgar.  Na vprašanje, zakaj točno hrana in ne katerikoli drug hobi, odgovarja:

Ker je to področje na katerem zares uživam. Hrana je nekakšen povezovalni element med ljudmi in ker sem rada med prijatelji, vedno razmišljam, kaj še bi lahko skupaj pojedli. Nikoli nisem bila zbirčna, že od malih nog ne. Vedno sem rada preizkušala nove jedi in v redkokateri restavraciji naročim vedno isto jed. Eksperimentiranje in okušanje novih kombinacij in tekstur je pravzaprav bistvo moje kuharije.

Anja Burgar, Use your noodles

Anja kuha na Use your noodles, o bloganju pa pravi takole: ''Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.'' Foto: Use your noodles
Anja kuha na Use your noodles, o bloganju pa pravi takole: ”Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.” Foto: Use your noodles

Njen blog lahko spremljate tudi na Instagramu, ki je postal zelo priljubljena platforma za kulinarične blogerje, saj fotografije povedo več kakor tisoč besed. Opaziti je tudi velik preskok v fotografiji hrane, saj tudi amaterski blogerji ustvarjajo dih jemajoče fotografije hrane. Stiliziranje hrane tako ni več samo področje učenih strokovnjakov, temveč po njem posegajo tudi ljubiteljski blogerji, ki imajo velikokrat izjemen smisel za postavitev in fotografijo. Kaj še mora imeti kulinarični blog, da ga izberejo za najboljšega?

Predvsem mora biti blog zelo iskren. Nisem veganka, zato ne bom pisala veganskega bloga, kar pa še ne pomeni, da noben moj recept ne bo veganski in da takih jedi nikoli ne preizkušam. Torej, bralci, morajo takoj vedeti, kaj bodo dobili. Sama jem vse, od zdravih jedi do nekoliko bolj užitkarskih, večinoma pa se skušam držati sezonskih sestavin. Take recepte potem tudi objavljam. Če pišeš o stvareh, ki te ne zanimajo zares, se to opazi.

Anja Burgar, Use your noodles

Pri kulinaričnih blogih je najbolj viden preskok v fotografiji. Čeravno gre za ljubiteljske blogerje, ne pomeni, da njihove objave niso fotografsko dovršene. Razlika je le, da so takšni blogerji marsikdaj iznajdljivejši od profesionalcev. Foto: Use your noodles
Pri kulinaričnih blogih je najbolj viden preskok v fotografiji. Čeravno gre za ljubiteljske blogerje, ne pomeni, da njihove objave niso fotografsko dovršene. Razlika je le, da so takšni blogerji marsikdaj iznajdljivejši od profesionalcev. Foto: Use your noodles

Najbolj njam specializirana zgodba

Nekateri blogerji se odločijo izstopati s tem, da se specializirajo za točno določen del kuhinje. Tako poznamo kulinarične bloge, ki ustvarjajo samo kruh na tisoč in en način, ali take, ki se ukvarjajo samo z otroško hrano, ali … še bi lahko naštevali. A v letu 2016 je naziv najbolj njam specializirane zgodbe prejela Špela Jereb Planinšek, ki piše Culinary Journey by me. Špela je na tem področju že veliko časa in tudi sama opaža vidne spremembe.

Blog sem začela pisati leta 2011, torej bo letos že 6 let, odkar sem na blogerski sceni. Lahko rečem, da se je v tem času na kulinaričnih blogih ogromno spremenilo. Eno je, da imamo poplavo takšnih in drugačnih blogov, drugo pa, da se je kakovost precej izboljšala. Izboljšala se je predvsem kakovost fotografij – te so veliko bolj privlačne, v ozadju teh so premišljeni in dodelani stylingi, ki kar kličejo lepega in privlačnega željne očke obiskovalcev.

Opažam, da se je zelo spremenil odziv bralcev. Včasih je bilo tudi na blogu veliko komentarjev, sedaj so se ti preselili predvsem na Facebook stran. Dostikrat se njihov obisk ustavi že na tam, sploh ne gredo brati prispevka. Pogledajo fotografije na Facebook strani bloga, polajkajo in tu in tam še kdo kaj komentira. Ja, zelo se spreminjajo navade bralcev in še se bodo.

Špela Jereb Planinšek, Culinary Journey by me

Špela zaradi zdravstvenih težav ne uživa glutena. To ji ne predstavlja težave pri iskanju idej za nove recepte. Na sliki je presna torta iz mandarin in kakija. Foto: Culinary journey by me.
Špela zaradi zdravstvenih težav ne uživa glutena. To ji ne predstavlja težave pri iskanju idej za nove recepte. Na sliki je presna torta iz mandarin in kakija. Foto: Culinary journey by me.

Špela se ni specializiarala za brezglutenske recepte zaradi modne muhe ali nekega trenda. Zdravstvene težave enostavno niso dopustile drugega načina prehranjevanja kot to, da iz svojega jedilnika črta gluten. Kaj to pomeni? Nič kruha, testenin, pice, … a to ne pomeni, da je njena kuhinja kaj osiromašena. Ravno nasprotno! Sadje in zelenjava, mlečni izdelki, meso, od ogljikovih hidratov pa riž, ajda, proso, pa stročnice, pa še in še … Da je mogoče živeti brez glutena, redno dokazuje s svojimi idejami in novimi recepti na blodu.

Če ne bi imela toliko prebavnih težav, slabega počutja in na koncu tudi težav s kožo, bi si prav z veseljem še zmeraj privoščila z glutenom polno hrano – predvsem kakšne skutne štruklje s pehtranom ali pa kakšno res dobro pico, rogljič iz doma pripravljenega listnatega testa…  Če imaš ideje za pripravo jedi, v bistvu kruhovih izdelkov  in peciv sploh ne boš pogrešal. Azijska hrana mi je zelo blizu, tako da so riževe testenine redno na jedilniku, za italijansko pašto pa najraje posežem po testeninah iz rjavega riža – zame najbolj okusne.

Špela Jereb Planinšek, Culinary Journey by me

Kulinaričnim blogerjem, o katerih smo na našem portalu že pisaliiskreno čestitamo! S tovrstno konferenco je področje kulinaričnih blogov, ki se iz dneva v dan širi, dobilo podlago za ocenjevanje in s tem priskrbelo svojim blogerjem reference in merilo uspešnosti. Naj bo ta dobra praksa svetel zgled tudi ostalim področjem, ki jih velikokrat kdo zanemarja in jih zaradi amaterskega značaja enači z nizko kakovostjo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.