Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogerji?

Kdo so najboljši slovenski kulinarični blogerji?

Kuham, kuhaš, kuhamo, kuhajo, kuhata, ... jemo! Slovenci nismo znani kot ravno najbolj gurmanski narod, a je med nami ogromno gurmanskih navdušencev. Večina jih dela in ustvarja ljubiteljsko, svoje (za)misli pa posredujejo prek zapisov na 'food blogih'. Netokracija je raziskala slovensko sceno kulinaričnih blogerjev.

Ste tudi vi med tistimi, ki radi kuhate in svoje recepte delite z drugimi? Za vas smo preverili slovenske kulinarične bloge!
Ste tudi vi med tistimi, ki radi kuhate in svoje recepte delite z drugimi? Za vas smo preverili slovenske kulinarične bloge Foto: Shutterstock

Nemci imajo klobase in preste, Madžari imajo golaž, Avstrijci imajo dunajski zrezek, Italijani špagete in pice, Francozi vino, Španci pa ‘tapas’. Slovenci v svoji tradicionalni kuhinji vidimo potico, idrijske žlikrofe, štruklje, ajdove žgance, kranjsko klobaso, joto in prekmursko gibanico. Vsekakor pa se v slovenskih kuhinjah kuha in pripravlja še veliko več, kot le našteto. Slovenski ljubiteljski kuharji, ki jih je iz dneva v dan več, sestavljajo pisan mozaik slovenske kulinarične blog scene, nad katero se navdušujejo prenekateri zvesti bralci.

Po smernice na Njam zgodbe

Raziskovanje slovenskih blogov o hrani je lahko za popolnega začetnika kot odkrivanje novega sveta. Najprej imaš idejo in predstavo o tem, kako takšni blogi izgledajo. Potem pa doživiš popolno presenečenje, saj je vsak blog drugačen, edinstven, zabaven in izviren na svoj način. Da smo se na Netokraciji lahko lažje orientirali po neznanem svetu blogov o hrani, smo se obrnili na Matejo Delakorda in Ivo Gruden, kulinarični navdušenki, ki stojita za projektom Njam zgodbe, konferenco kulinaričnih blogerjev. Če kdo, potem sta Mateja in Iva pravi naslov za vprašanje, zakaj je danes na spletu že preko 100 slovenskih kulinaričnih blogov, ki jim ljudem posvečajo toliko svojega prostega časa:

Kulinarika je gotovo trend, a vendarle ne smemo pozabiti, da govorimo o prehranjevanju, ki je osnovna človekova potreba in ki bo že zaradi tega dejstva vedno na ‘agendi’. Sodobne tehnologije in dostopnost informacij nam dajejo platformo, da se o tem še več izražamo. Od nekdaj se je s kulinariko izkazovalo, kaj in kdo smo, le da so z groteskno obloženimi mizami v preteklosti to lahko povedali le višji sloji. Kulinariko kot življenjski stil pa danes izraža marsikdo in v kontekstu neskončnih izbir na neskončno načinov.

Mateja Delakorda in Iva Gruden, Njam zgodbe

Mateja Delakorda in Iva Gruden, organizatorici kulinarične konference Njam zgodbe. Foto: Mediaspeed
Iva Gruden in Mateja Delakorda, organizatorici kulinarične konference Njam zgodbe. Foto: Mediaspeed

Novinarki, ki sta vsaka po svoji strani ustvarili tudi Ljubljananjam in Zgodbe na krožniku, sta želeli na enem mestu združiti in povezati kulinarične bloge ter njihove ustvarjalce. Konferenca je potekala že dvakrat, med finalisti pa so izbrali zmagovalni blog. Izbirala ga je strokovna komisija, ki so jo sestavljali fotografi, etnologi, poznavalci kulinarike, kuharji in drugi strokovnjaki s tega področja. V letu 2014 si je naslov najboljšega bloga prislužil blog Zapečenega kruha se največ poje, lani pa ga je osvojila Tolsta Nutrija. Pa si poglejmo nekaj najslajših blogov na slovenski sceni.

Bratinov ali od bloga do posla

Miha Bratina je v kulinaričnem svetu bolje poznan kot Bratinov, kakor je dal ime tudi svojemu blogu, ki ga ustvarja od januarja 2012. Nemogoče je na blogu zgrešiti Mihov čut za estetiko, eleganco in preprostost, kar nam pravi, da ne gre le za amaterskega fotografa in kulinaričnega navdušenca. Pri tem fotografu-kuharju se je že dalj časa razvijala ideja o tem, da bi povezal svoji dve največji ljubezni – hrano in fotografijo. To mu je v letu 2014 tudi uspelo in nastal je Bratinov Studio, studio za fotografiranje hrane. Je možno povezati ljubiteljsko pisanje bloga s profesionalno kariero?

Miha Bratinov je uredil svoj studio, kjer fotografira hrano in tako ljubiteljsko pisanje bloga prevedel tudi v dobičkonosen posel. Foto: Miha Bratina
Miha Bratina je uredil studio, kjer fotografira hrano in ljubiteljsko pisanje bloga spremenil v posel. Foto: Miha Bratina

Opažava pa, da je blog nekakšna odskočna deska za lasten posel in orodje promocije. Nekaterim je zaradi bloga uspelo pridobiti televizijsko pozornost ali kuharsko oddajo in so si na osnovi tega zgradili kariero. Miha Bratina je na svojem blogu Bratinov pokazal, kako dobro fotografira hrano, tako da se zdaj preživlja s fotografiranjem hrane.

Največji izziv v Sloveniji, ki je poleg majhnega trga ovira, da bi se dejansko lahko preživeli z blogom kot takim, pa so gotovo podjetja, ki blogerje še vedno prepogosto dojemajo kot brezplačno oglasno desko. V zameno za čokolado, izposojo svojih izdelkov in podobnih trikov, pričakujejo objave na blogu in družbenih omrežjih ter brezplačno pozornost s trudom in veseljem ustvarjene skupnosti posameznega blogerja, medtem ko za oglase v etabliranih medijih plačujejo zajetne vsote denarja.

Mateja Delakorda in Iva Gruden, Njam zgodbe

JernejKitchen ali ko se inženir informatike zaljubi v kruh

Na kulinaričnem blogu JernejKitchen ustvarja Jernej Zver, ki si je naporno študijsko obdobje krajšal s kuho in peko. Ker si ni predstavljal, da bo naslednjih 40 let mogel sedeti za računalnikom, sta s punco skupaj ustvarila projekt kulinaričnega bloga, ki postaja vedno bolj priljubljen. Zelo vesela sta bila tudi lanskoletne uvrstitve med finanalne izbrance konference Njam zgodbe 2015.

Prvo čustvo je bilo vsekakor presenečenje, začudenje, saj sva “na sceni” manj kot leto dni. Sva pa z uvrstitvijo sigurno pridobila veliko potrditev, da sva na dobri poti in da naju ljudje radi spremljajo, oziroma so jim najini recepti, najin pogled na kulinariko in fotografije všeč.

Jernej Zver in Maja Galuf 

JernejKitchen je odličen blog za vsakogar, ki ima rad prav vsako jed, saj boste na blogu našli recepte od hamburgerjev do preproste kostanjevo-bučne rižote, od njokov s češnjevim paradižnikom do ovsenih palačink z jabolčno čežano.

Na blogu JernejKitchen kuhata in ustvarjata Jernej ter njegova punca Maja. Foto: JernejKitchen
Na blogu JernejKitchen kuhata in ustvarjata Jernej in Maja. Foto: JernejKitchen

Pekoholik ali kulinarično bloganje kot življenjski slog

Matejo in Ivo smo povprašali tudi to, katerih blogov, zraven zmagovalnih, ni za spregledati. Med njimi se je znašel tudi ličen Pekoholik, ki je na spletnem družbenem omrežju Facebook všeč že skoraj 9000 sledilcem. Za njim stoji Nataša Ravnikar, še ena izmed navdušenih domačih kuharic, ki ji pisanje kulinaričnega bloga predstavlja življenjski slog. Pekoholik je vsekakor blog za vse, ki iščejo zdrave recepte za pregrešne sladice in pisane glavne jedi.

Za Natašo je pisanje kulinaričnega bloga življenjski slog. Na Facebooku ji sledi že skoraj 8000 ljudi. Foto: Nataša Ravnikar
Za Natašo je pisanje kulinaričnega bloga življenjski slog. Na Facebooku ji sledi že skoraj 8000 ljudi. Foto: Nataša Ravnikar

Ko sem začela svoj blog, sem se želela bralcem tudi malo odpreti in se predstaviti kot oseba; menim, da je ravno zaradi tega moj blog privlačnejši od drugih spletnih strani, ki sicer vsebujejo večje število jedi, a so le goli seznami brez osebne note. V nekaterih objavah pa sem se celo malo odprla tudi glede svojih prehranjevalnih motenj v preteklosti, saj sem želela poudariti, da sem ravnovesje in notranji mir dosegla ravno z raznoliko, čim bolj naravno prehrano brez odrekanja določenim živilom (z izjemo sladkorja, ki ne nosi nobene hranilne vrednosti). Upam, da se bo še kdo s podobno zgodbo znašel na moji strani in da mu/ji bo pomagala pri premagovanju težav na tem področju.

Nataša Ravnikar, Pekoholik

Tolsta nutrija ali stilistka za hrano

Sabina Penšek je še ena izmed tistih slovenskih kulinaričnih blogerk, ki ji je uspelo svojo strast spremeniti v službo. Na začetku svoje kulinarične jedi je ustvarjala na blogu Foodista, danes jo najdemo na Tolsti nutriji. Ob stiliranju in fotografiranju hrane za svoj prvi blog se je za ta hobi tako navdušila, da se je odločila slediti svojim sanjam.

Sabina Penšek je postala priznana slovenska stilistka za hrano, ki se ukvarja predvsem s stiliranjem hrane za televizijske oglase. Spremljate jo lahko na blogu Tolsta nutrija. Foto: Sabina Penšek
Sabina Penšek je postala priznana slovenska stilistka za hrano, ki se ukvarja predvsem s stiliranjem hrane za televizijske oglase. Spremljate jo lahko na blogu Tolsta nutrija. Foto: Sabina Penšek

Po tem, ko sem pustila službo v oglaševalski agenciji, sem začela z delom asistenta pri filmskih produkcijah in se kmalu spoznala z delom ‘food stilista’ – ti so prihajali k nam iz tujine snemat TV oglase za tuje naročnike. Začela sem z asistenco pri njih in si tako s prakso pridobila največ izkušenj. Ostale načela in pravila estetike sem spoznala skozi ljubezen do fotografije in filma, trike stiliranja pa skozi asistenco ter nešteto poizkusov. Obenem sem se učila tudi tehnike kuhanja; največ tečajev sem se udeležila v Londonu v svetovni priznani kuharski soli Leiths. Pogosto pa grem na svojih potovanjih vsaj na en kuharski tečaj!

Sabina Penšek, Tolsta nutrija

Tolsta nutrija je tudi Najbolj njam blog leta 2015. Strokovno komisijo je prepričala predvsem z odličnimi fotografijami ter prepletom svetovljanskih in tradicionalnih receptov. ‘V brlogu dobrega’, kot svoj blog opise Sabina, lahko poiščete recepte za mesne, ribje, vegetarijanske jedi in seveda vsem najljubše – sladice.

Bor mašina za punce ali več glav več ve

Če ponavadi pričakujemo, da za blogom stoji ena ali dve osebi, smo našli tudi blog, za katerim jih stoji kar 5. Pet deklet, ki ustvarja blog od leta 2013, pravi, da ‘več glav več ve’. Usmerile so se v 14-dnevne tematske sklope, kjer si za svoj cilj zadajo eno sestavino in potem se z njo poigravajo, zadajajo pa si tudi sezonske izzive in pokukajo med praznične piškote, jesensko ozimnico … Takole pa opisujejo dinamiko v skupini:

Ne poznam nikogar, ki bi delal bolj okusne in zapeljive sladice, kot to počne naša Nina. Sanja zna pripetljaje iz vsakdanjega življenja ubesediti tako mojstrsko, da vedno znova ostajam brez besed. Bernarda ima izredno oko za stiliranje hrane, mize, pogrinjkov, vse skupaj pa še fenomenalno pofotografira. Ana je super organizatorka, predvsem zna brcati v rit, motivirati, bodriti in znova pognati kolesje, kadar malce zaspimo. Tina pa ima ta talent, da je vsa ta fenomenalna dekleta zbobnala na kup. In tako imamo pokrita vsa področja, da lahko ustvarjamo vsebine, ki so nam v ponos in veselje.

Bor mašina za punce

Bormašince, ki druga drugo dopolnjujejo v pripravi še enega slovenskega kulinaričnega bloga. Foto: Bor mašina za punce
Bormašince, ki druga drugo dopolnjujejo v pripravi še enega slovenskega kulinaričnega bloga. Foto: Bor mašina za punce

Netokracijin izbor blogov za vas vključuje tudi Midvakuhava.si, 220° poševno, Culinary Journey by me, NaredilaAna, Teta Esti ti da jesti, Kruh in vino, Malinca.si. Zagotovo jih boste na spletu našli še ogromno, predvsem pa takega, ki bo vam in vašim željam najbolj ustrezal. Pa … dober tek!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Analiza

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.