'Ladies of New Business' ali 'ženske s tršo kožo'

‘Ladies of New Business’ ali ‘ženske s tršo kožo’

Na Netokracijinem dogodku Ladies of New Business, ki je potekal 3. marca v Kreativnem centru Poligon, se je razvila burna razprava o položaju žensk v svetu informacijskih tehnologij. Svoje misli je po dogodku zapisala Hana Brezovnik.

Ladies of New Business_Hana Brezovnik

Trša koža

Trša koža. Še nikoli prej nisem te besedne zveze v enem večeru slišala večkrat kot na dogodku Ladies of New Business. Udeležila sem se ga pravzaprav kot pomoč pri organizaciji, vendar pa mi tematika in smer, v katero se je razprava razvila, preprosto nista dovolili, da ne bi sodelovala v debati. Kajti tudi nikoli poprej mi ta besedna zveza ni vzbudila takšnih občutkov jeze in nejevere.

V zadnjih nekaj desetletjih smo “morali” privaditi na delovanje žensk v veliki večini poklicev – prav v vsakem je bila ženska na delovnem mestu nov pojav, toda sčasoma so postale tudi zdravnice, profesorice in igralke stvar vsakdana. Zakaj se torej pojavi težava pri tehnoloških poklicih? Zakaj je še vedno tako nenavadno, če srečamo programerko? Ali žensko, ki uspešno vodi tehnološko podjetje?

Roza sesalec

Zagotovo gre nekaj krivde pripisati vzgoji. Še vedno igrače delimo na “tiste za fantke” in “tiste za punčke”, v drugi kategoriji pa se računalniki, robotki in postaje za sestavljanje nemalokrat izgubijo. Dovolj zgovoren je tudi podatek, da ameriška spletna trgovina Toysrus za deklice kot igračo predlaga roza sesalec.

Toda deklice vseeno pridejo v stik z vrstniki, ki računalnike obvladajo in se nad njimi navdušujejo. Sama sem se za mnoge stvari pričela zanimati prav na tak način, prek prijateljev, filmov in knjig. Zato se mi zdi malo verjetno, da bi bil primankljaj žensk v tehnoloških poklicih le posledica neizpostavljenosti tehnologiji v domačem okolju. Tudi na predavanjih v sklopu dogodka smo lahko slišali, da se precej osnovnošolk navdušuje nad matematiko in fiziko, nato pa ta odstotek deklet upade. Vprašanje na tem mestu se torej glasi: zakaj?

Mednarodni dan žena
Vir grafike

Šibkost ali pragmatičnost?

Kot eden izmed možnih odgovorov je bilo na okrogli mizi omenjeno mnenje, da se morda ženske raje odločajo za lažje poklice. Mislim, da bi to znal biti zelo natančen odgovor na vprašanje. Vendar pa ne na način, na katerega je bil predstavljen. Morda se ženske za tehnološke (težje?) poklice ne odločajo tudi za to, ker se zavedajo, da se bodo morale za uspeh truditi precej bolj od svojih moških kolegov, da bodo (tudi) na račun spola večkrat spregledane in da bodo podvržene dvomu o svojih sposobnostih (spet le na osnovi spola). Le kdo bi si izbral poklic, ki ga bo psihično izčrpaval ne zaradi zahtevnosti dela, temveč zaradi tega, ker ima nekdo zelo konservativno predstavo o tem, kaj ženska zmore in na kakšnih položajih je sposobna delovati?

Je zato ta oseba šibka? Iz besed nekaterih prisotnih je bilo razbrati, da se jim nedvomno zdi tako. Konec koncev je potrebno le malo trše kože, sem pa tja malo potrpeti in prenašati, da “včasih niso čisto verjeli, da bom to res znala”. Težava ni v tem, da tega ne bi mogla prenašati – lahko, na račun svojih živcev, samozavesti in integritete. Resnična težava je samo pojavljanje prepričanja, da nečesa ne znam.

Če sem dokončala isto šolo kot vsi moji moški kolegi, vendar drži, da sem tudi enako usposobljena kot oni. Za svojo izobrazbo se nisem trudila nič manj. Da so sodelavci presenečeni, ker obvladam nekaj, zaradi česar so me pravzaprav zaposlili, je zame žalitev. In takemu odnosu se mi prav gotovo ni treba prilagoditi!

Cilj celotne družbe bi moral biti ne prilagoditev ženske takšnemu sistemu, temveč prilagoditev sistema na način, ki enakopravno vključuje oba spola. Ustvariti je treba delovno okolje, v katerem se enako dobro počuti in ima enake možnosti za delovanje, ne glede na spol ali osebnostne poteze, prav vsaka oseba. Do takrat izbor poklica, v katerem se lahko posvečaš še čemu drugemu kot samo nenehnemu dokazovanju sposobnosti, ki bi morale biti glede na situacijo že vnaprej jasne, torej zame ni šibkost, marveč samo nekakšna pragmatična preusmeritev življenjskih ciljev na področje, kjer se ti zdi, da imaš več možnosti za poslovno udejstvovanje.

Obstajajo seveda izjeme. Govornice na okrogli mizi in tudi nekatere udeleženke iz občinstva so opisovale mnoge pozitivne izkušnje, ki jih imajo pri delu z moškimi v izbranih tehnoloških poklicih. Prepričana sem, da to drži. Pa vendar kljub vsemu ni osnova, zaradi katere bi lahko zanemarili pričevanja (pre)mnogih žensk, ki so v prav takšnih okoljih doživele ravno nasprotno, ko so jih vse po vrsti označili za šibke in odpravili z nasvetom, naj si pač omislijo – uganite kaj – tršo kožo.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.