Marketing Kingdom v Zagrebu prvi dan namenil družbenim omrežjem, kinu in sodelovanju - Netokracija.si

Marketing Kingdom v Zagrebu prvi dan namenil družbenim omrežjem, kinu in sodelovanju

Marketing Kingdom je bil letos namenjen sodelovanju in družbenim omrežjem, intertekstualno pa je v marketing vpletel tudi filmsko industrijo. Predavanja je povezoval Oliver Kempkens, direktor podjetja Adapt or die, ki je po zaključenih panelih vodil tudi debato.

Marketing Kingdom
Že tretji Marketing Kingdom v Zagrebu (foto: Jazz Saletović)

Marketing Kingdom je bil letos namenjen sodelovanju in družbenim omrežjem, intertekstualno pa je v marketing vpletel tudi filmsko industrijo. Predavanja je povezoval Oliver Kempkens, direktor podjetja Adapt or die, ki je po zaključenih panelih vodil tudi debato.

Prvi je nastopil Brian Dresher, starejši svetovalec za razvoj poslovanja pri spletnem mediju Mashable, ki je svoje predavanje posvetil moči sodelovanja in tvorjenja partnerstev v marketingu. Mashable močno podpira in razširja pomembnost digitalne kulture. Zelo resno se lotevajo tudi družabnih omrežij, kar se kaže tudi v zavidljivih številkah sledilcev: na družabnih omrežjih imajo 14 milijonov članov in sledilcev, ki v zgolj mesecu dni tudi 7 in pol milijonkrat delijo vsebine z Mashablovih kanalov.

Čeprav ni mogel napovedati datuma, ko bo Spotify dostopen tudi za uporabnike na Hrvaškem in v Sloveniji, je Jonathan Forster občinstvo poskušal navdušiti z novimi načini, ki se jih lotevajo znotraj podjetja (crowdsource playlists, napovedovanje glasbenih trendov – t.i. spotlight ) in prek partnerstev z Bakardijem in finskim Radiem Nova.

Tri najpomembnejše točke za Mashable: "Digital, share, partnership" (Brian Dresher)
Tri najpomembnejše točke za Mashable: ‘Digital, share, partnership’ (Brian Dresher) (foto: Jazz Saletović)

Med govorci je najbolj izstopala Katie Morse iz Billboarda, ki je z energičnostjo in praktičnim pristopom odgovorila na marsikatero vprašanje vseh, ki se ukvarjajo z družabnimi omrežji.  Čeprav sama ne mara izraza »to socialize content« je kot vodja družabnih omrežij zadolžena ravno za to – za inovativno in prilagojeno nadgradnjo vsebin za deljenje na različnih kanalih (kot dober primer je omenila uporabo Google + in Hangouts za video prenos Grammyjev lansko leto). Po njenih besedah:

obstaja velika možnost, da nas isti ljudje sledijo na več kanalih, zato je nujno, da jih ne dolgočasimo z isto vsebino, istimi fotografijami.

Sama se zato trudi, da vedno najde nove pristope pri objavah na omrežjih, ki jih najbolj uporabljajo (Facebook, Twitter) in obrobnih, ki jih vključujejo glede na potrebe kampanj (Tumblr, Pinterest, Vine, Instagram …). Tri točke, ki jih vedno upošteva pri pripravi kampanj, so:

  • kaj bomo merili (KPI),
  • kakšen doseg lahko dobimo na dano vsebino (impact),
  • kaj inovativnega lahko s tem naredimo.

Z znanimi in modernimi znamkami, kot so Mashable, Spotify, pa tudi Billboard, je lahko nastopiti na družabnih omrežjih, saj so lajkabilne. Kako se lotiti komuniciranja na družabnih omrežjih  v klasičnih podjetjih, kot sta Oracle in AkzoNobel, sta predstavila Karim Mokhnachi, VP Marketing ECEMEA v Oraclu, in globalni vodja digitala v AkzoNobel, Paul Randle.

Katie Morse iz Billboarda
Katie Morse iz Billboarda (foto: Jazz Saletović)

Obe podjetji veliko virov vlagata v digitalno komuniciranja (Oracle po besedah Mokhnachija okoli 10 % budgeta nameni za SM), kar je v dobi, ko je 75 % nezadovoljnih uporabnikov že objavilo negativen komentar na spletu in kar tretjina uporabnikov raje kot po telefonu z znamko komunicira pred družabnega omrežja, nujno. Do leta 2017 bo vodja marketinga porabil več za IT kot vodja tehnološkega razvoja, digital in social pa bosta kmalu prevevala celoteno poslovanje, je opozoril Mokhnachi, in dodal, da:

splošno mišljenje, da so družabna omrežja zastonj, ne drži. Če nimate budgeta zanje, ste dolgoročno v težavah.

Organizatorji so inovativno izkoristili prostor – rdeča nit letošnjega »marketinškega kraljestva« je bil kino, ker so predavanja potekala v kinodvorani. Na vsaki uvodni predstavitvi govorca so poleg osnovnih podatkov omenili tudi njegov ali njej najljubši film in nato občinstvu zavrteli odlomek iz filma.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.