Kako smo uspešno ‘zbežali’ iz Escape Rooma

Kako smo uspešno ‘zbežali’ iz Escape Rooma

Ste že pomislili, da bi eno uro preživeli v, v zadnjem času precej razširjenih in obiskanih, escape roomih oz. sobah pobega? Obiskali smo ljubljanski MindMaze na Trubarjevi ulici.

MindMaze
V Ljubljani lahko obiščete osem sob pobega, samo v MindMazeu pa boste našli takšne s tematiko Ljubljane (foto: MindMaze).

Escape room ali po slovensko soba pobega je zanimiva in dokaj nova, sveža reč v Sloveniji. K nam je prišla iz ZDA in Japonske, prvi pa so si jo zamislili programerji v Silicijevi dolini leta 2006. Zatem se je koncept te resničnostne igre razširil po svetu in danes je zelo priljubljen tudi pri nas. Samo v Ljubljani jih lahko obiščete 8, pred kratkim pa so prvo sobo pobega odprli tudi v Mariboru. Po besedah poznavalcev pa boste pravo ‘meko escape room-ov’ našli na sosednjem Madžarskem, natančneje v Budimpešti, kjer lahko obiščete preko 60 sob. Netokracija je testirala MindMaze.

Escape room MindMaze

Glede na to, da so sobe pobega lani v Ljubljani zrastle kot gobe po dežju, mora vsaka od njih poskrbeti za nekaj posebnosti. Posebnost sobe MindMaze je ‘ljubljanskost‘ – Alkimistova sobana in Okupirana Ljubljana sta namreč sobi pobega na temo naše prestolnice. V eni se lahko vživite v 16. stoletje, v drugi pa ste soočeni s časom druge svetovne vojne in Ljubljano, obdano z bodečo žico.

Mindmzae ponuja dve tematiki sob: Alkimistovo sobano iz 16. stoletja in Okupirano ljubljano iz časa druga svetovne vojne. Foto: MindMaze
MindMaze ponuja dve tematiki sob: Alkimistovo sobano iz 16. stoletja in Okupirano Ljubljano iz časa druga svetovne vojne (foto: MindMaze)

Ekipa Netokracije je večer preživela v Alkimistovi sobani, katere cilj je dokopati se do zlatega jajca, ki je bilo ukradeno ljubljanskemu zmaju. Ob vstopu vas pričaka prijetna sobica, kjer vas čas meri peščena ura, saj ste vendarle v 16. stoletju. Predmeti v sobi skrivajo vsak svoj namig, a marsikateri izmed njih je tam tudi zato, da vas spelje s poti in zavede. Pustolovsko dogodivščino je treba končati v 60 minutah, če se vam zatakne, pa vam je zmeraj na voljo tudi pomoč.

Ura kreganja ali team building?

Sobe pobega, ki so pri nas na polno zaživele lansko leto, so namenjene več kot le kreativnemu in zanimivemu preživljanju prostega časa. Pravila so preprosta: v sobo lahko gre naenkrat skupina od 2 do 5 oseb, ki morajo v 60 minutah razrešiti vse namige, uganke in zagonetke, da pridejo do cilja: odkleniti vrata sobe. Takšna pustolovska igra zanimivo razkrije tudi dinamiko v skupini, saj se morajo člani med sabo uskladiti z namenom, da se rešijo iz sobe. Prav zato so sobe pobega tudi priljubljena destinacija mnogih podjetij, ki svoje uslužbence tako postavijo v položaj, ko so povsem odvisni drug od drugega in medsebojnega sodelovanja. To dobro vpliva na odnose med sodelavci in je zato takšna igra primerna za team building. Podjetja pa niso edini obiskovalci, kot pove Marko Maučec iz MindMazea:

Glede razmerja med domačini in tujci bi odstotek v letnem prerezu bil močno na strani domačinov, vendar pa v poletnih mesecih prevladujejo turisti, v preostalih pa domačini. Tako je predvsem zaradi dejstva, da je izredno popularno postalo izkoristiti sobo pobega za praznovanje rojstnih dni, različnih obletnic ali pa preprostega druženja med družbo. V tem letnem času imamo zelo veliko podjetij, ki delajo na team buildingu, kjer, kot radi rečemo, vstopijo kot skupina ter izstopijo kot ekipa. Prav vsak član namreč pusti svoj pečat na poti do končnega cilja. Izredno zanimivo pa je kako praktično vsaka skupina razmišlja popolnoma drugače in kako vsak najde svoj način reševanja problemov. Kar je pomembno pa je, da tu ne gre za ocenjevanje in tekmovanje ampak predvsem za zabavo.

V sobi vas čaka veliko ugank in zagonetk pa tudi namigov, med katerimi vsem ni za verjeti! Foto: MindMaze
60 minut ekipa sodeluje med sabo in usklajuje lastno dinamiko, kar je dobro za team building. Vstopijo kot skupina ter izstopijo kot ekipa (foto: MindMaze).

Slaba stran sobe pobega je ta, da jo lahko obiščeš samo enkrat, saj boš drugič seveda že takoj vedel, kako se prebiti do cilja. Dobra stran pa je, da v Ljubljani navdušenje nad njimi samo še raste in imamo že kar lepo število sob za pustolovsko dogodivščino, med katerimi lahko izbiramo.

Ko enkrat odigraš eno sobo, samo čakaš in odštevaš do trenutka, ko boš odšel v novo. Reševanje zagonetk in iskanje skritih povezav, predmetov te precej zasvoji!

Marko Maučec, lastnik MindMaze

Kot je že bilo zapisano, je pravilo sob pobega to, da pri reševanju sodeluje od 2 do 5 ljudi. Za sodelovanje ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov ali opreme, dobro je le, da nimate strahu pred zaprtimi prostori. Cene za uro pustolovske dogodivščine se gibljejo med 50 in 60 evrov na skupino. Zatorej, če ne veste, kam bi se s prijatelji ali sodelavci podali naslednjič, ko boste razmišljali o skupnem preživljanju prostega časa –soba pobega je odlična ideja!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.