Na IndieGogo po denar za odvetnika

Na IndieGogo po denar za odvetnika

Mateja Klarič se je odločila platformo za množično financiranje IndieGogo uporabiti na malo drugačen način – ni prišla ponujat novega izdelka, storitve ali ideje. Pred letoma je bila odpuščena, svojega delodajalca RTV Slovenijo pa sedaj toži zaradi domnevno nezakonite prekinitve pogodbe. Sojenje, ki se vleče že več kot leto dni, prinaša stroške, ki jih sama ne zmore.

novaElektronika600px
Honorarna sodelavka nacionalnega radia, Mateja Klarič, je na Val 202 delala kot urednica oddaje Nova elektronika, potem pa bila v poletju 2013 odpuščena. Slednje naj bi sledilo kot kazen, saj se je Klaričeva uprla znižanju honorarja, ki je zadnje leto bil znižan že trikrat. Zaradi tega je svojo voljo želela izraziti tudi v sindikatu, kar je motilo nadrejene, ki so jo posledično odpustili.

IndieGogo kot rešitev za naraščajoče odvetniške stroške

Pravzaprav je bila ta nekoliko nenavadna odločitev edino, kar mi je v tej situaciji še ostalo. Da bi lahko razumeli, kako je lahko sploh prišlo do točke, ko mora novinarka lansirati kampanjo množičnega financiranja v upanju, da bo tako lahko plačala odvetnika za proces na delovnem sodišču pa morate poznati ozadje cele zgodbe.

Od tega je zdaj že dve leti, postopek me je do zdaj že stal 2.200 evrov, nov račun za odvetnika pa znaša 1.500 evrov. V teh dveh letih mi zaradi več kot 11 let trajajočih specifičnih delovnih izkušenj in znanj, ki so vezana izključno na delo pri RTVS (tečaj govora pred mikrofonom, NPK RTVS glasbeni redaktor, tečaj dela z računalniškim programom RTVS Dalet in specializacija na nekomercialno elektronsko glasbo) ter ne več rosno mladih let kljub velikemu trudu nikakor ni uspelo dobiti druge zaposlitve. Posledica tega je, da danes ne morem več plačevati odvetnika in čeprav imam na sodišču zelo dobre možnosti in primer dobro podprt z dokazi, mi lahko zmago na sodišču zdaj prepreči že samo to, da mi je zmanjkalo sredstev, saj mi zdaj že grozi, da bom ostala tudi brez doma. Tega problema RTVS, ki se mesečno financira iz naših prispevkov, seveda nima in si torej že samo zato take tožbe lahko privošči peljati leta in leta.

Zdi se mi zelo pomembno poudariti, da pri tem torej nikakor ne gre samo za moj oseben problem in kampanjo, ki bi lahko prinesla pravico samo meni, pač pa gre za to, da vsaka taka zmaga na sodišču pomeni zmago za vse honorarce. Prav tako taka zmaga pomeni, da bi kot sindikalna zaupnica lahko še naprej aktivno delala v sindikatu in pripomogla k temu, da do tako hudih kršitev in zlorab pogodbenega dela ne bi več prihajalo.

Mateja Klarič

Mateja je svojo prekinitev delovnega razmerja videla kot nezakonito in proti svojemu delodajalcu vložila tožbo, ki se trenutno vleče že skoraj dve leti. Čeravno je njena tožba na dobri poti in je prvo bitko že dobila, stroški venomer naraščajo. Trenutno znašajo 1.500 evrov, kar pa je zanjo preveč, zato se je odločila obrniti se na platformo za množično financiranje. Lansirala je svojo IndieGogo kampanjo, kjer poziva vsakogar k finančni pomoči ali širjenju besede o položaju, v katerem se je znašla.

Do konca kampanje še je približno dvajset dni, trenutno pa je zbranih preko 60 odstotkov sredstev. Zainteresirani lahko darujete od 1 dolarja pa vse tja do polnega cilja – 1600 ameriških dolarjev. Ker to ni navadna kampanja, tudi nagrada, ki jo prejmete, ni najbolj navadna. Ponavadi pričakujemo personaliziran izdelek, v katerega smo vložili, ali kaj podobnega. Klaričeva vsem, ki boste darovali do 10 dolarjev, pošilja iskreno zahvalo in blagoslov, vsem nadaljnjim pa ponuja tudi razlago vaših sanj – sama je namreč končala študije psihologije. S finančno pomočjo bo posledično rešena tudi radijska oddaja Nova elektronika.

Problematika honorarnih delavcev na RTV Slovenija je znana že dalj časa. Iz nacionalke so letos marca sporočili, da imajo kar 270 honorarnih delavcev, ki bi po zakonodaji morali biti že redno zaposleni. Kot je znano, imajo honorarni delavci slabše delovne pogoje kot redno zaposlenineplačana bolniška odsotnost, malica, dopust in prevoz na delo so le eni izmed njih. Klaričeva tako bije sodni boj ne le zase, ampak za mnoge delavce, ki se jim godi krivica.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.