NUK bo odslej arhiviral izbrane tvite več kot 20.000 slovenskih tviterašev - Netokracija.si

NUK bo odslej arhiviral izbrane tvite več kot 20.000 slovenskih tviterašev

Vse bolj priljubljeno družabno omrežje Twitter je dobilo svoj prostor tudi v spletnem arhivu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Trenutni obseg spletnega arhiviranja, ki poteka od leta 2008 naprej, bodo razširili z izbranimi slovenskimi tviti. Trenutno enkrat tedensko do enkrat letno selektivno arhivirajo okrog 1000 slovenskih spletnih strani tako vladnih organizacij kot tudi pomembnejša spletna mesta z znanstveno, izobraževalno in kulturno vsebino.

twitterknjiznica
NUK bo odslej arhiviral tudi tvite (fotografija ozadja: http://www.flickr.com/photos/aikijuanma/2763793826/)

Vse bolj priljubljeno družabno omrežje Twitter je dobilo svoj prostor tudi v spletnem arhivu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Trenutni obseg spletnega arhiviranja, ki poteka od leta 2008 naprej, bodo razširili z izbranimi slovenskimi tviti. Trenutno enkrat tedensko do enkrat letno selektivno arhivirajo okrog 1000 slovenskih spletnih strani tako vladnih organizacij kot tudi pomembnejša spletna mesta z znanstveno, izobraževalno in kulturno vsebino.

Janko Klanic, ki se v NUK-u ukvarja z arhiviranjem spletnih vsebin, o tem, kako poteka arhiviranje in zakaj so se odločili tudi za Twitter:

Arhiviranje Twitterja ni mišljeno kot poglaviten del naše dejavnosti, pač pa kot dopolnilo obstoječemu izboru spletnih mest, ki jih arhiviramo. Namen arhiviranja spletnih mest je trajno ohranjanje slovenske kulturne dediščine na spletu. Zaradi velikosti svetovnega spleta bi bilo skoraj nemogoče ohraniti čisto vse vsebine. Zato za enkrat poskušamo s selektivnim pristopom zajeti vsaj reprezentativen vzorec slovenskega spleta. Nezanemarljiv del današnjega spleta so tudi družbena omrežja, zato jih želimo vključiti v naš arhiv. Zavedati se moramo tudi, da iz današnje perspektive zelo težko ocenimo, katera vrsta gradiva se bo zdela pomembna in zanimiva raziskovalcem čez 50, 100 ali več let. Zato je treba ohraniti čim več raznovrstnih vsebin, ki odražajo duh našega časa.

Twitter je lani presegel mejo 500 milijonov uporabnikov, v Sloveniji pa je bilo po zadnjih podatkih Sitweet.com okrog 20.000 uporabniških računov. Ravno zaradi prevelike nasičenosti so se v NUK-u odločili za selekcijo in tako bodo, podobno kot pri spletnih straneh, arhivirali le določen izbor tvitov.

Klanic nam je pojasnil, da filtriranje spletnih mest poteka glede na tematske sklope oziroma pokrivanje izbranih dogodkov v določenem časovnem obdobju, na enak način bodo vključili tudi arhiviranje tvitov:

Če razložim na primeru volitev: to pomeni v času arhiviranje spletnih mest političnih strank, kandidatov, dnevnega časopisja na spletu, ki objavlja članke na temo volitev itd. Poleg tega pridejo v poštev tudi nekateri blogi, profili na Facebooku, Twitterju ali na drugih družbenih omrežjih – seveda predvsem tisti, ki so plod bolj vidnih komentatorjev politične scene ali tisti, ki jih ustvarjajo sami politiki in njihove stranke. Podobno velja za ostale pomembnejše družbene, kulturne ali športne dogodke. Gre torej za časovno in vsebinsko omejene projekte.

Za zajeme spletnih strani in tvitov skrbi spletni robot Heritrix v navezi s spletnim brskalnikom, ki ga je s partnerji razvila neprofitna organizacija Internet Archive iz ZDA. Uporaba arhivirane spletne strani pa je zaradi poglobljenega zajema robota skoraj povsem enaka kot je bila na dan arhiviranja.

Vmesnik spletnega arhiva v NUK-u sicer še razvijajo, vendar pa arhiv že najdemo na naslovu http://arhiv.nuk.uni-lj.si/. V NUK-u pravijo, da bodo tudi tviti kmalu javno dostopni, razen v primeru, ko bo imetnik avtorskih pravic omejil dostop. V teh primerih bomo do vsebine lahko dostopali le v prostorih knjižnice.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.