Kako lahko velika podjetja pomagajo startupom? PayPal, Google Ventures, Eleven in VipNet vedo! - Netokracija.si

Kako lahko velika podjetja pomagajo startupom? PayPal, Google Ventures, Eleven in VipNet vedo!

RPSOkruglamizaWEB
Kako lahko velika podjetja pomagajo startupom? (foto: Marina Filipović Marinshe)

V popoldanskih urah prvega dne RockPaperStartups je beseda tekla na temo, kako lahko velika podjetja in blagovne znamke pomagajo startupom. Okroglo mizo je vodil Ivan Brezak Brkan, sodelovali pa so Daniel Burka (Google Ventures), Mirko Graovac (VipNet), Corado Tomassoni (Paypal) in Dilyan Dimitrov (bolgarski pospeševalnik Eleven).

Prvo in najbolj pogosto vprašanje, ki ga startupi zastavljajo, je, kako lahko pridemo do velikih podjetij? Vam napišemo e-mail ali vas ogovorimo na konferenci? Vsi sodelujoči so se strinjali, da ni idealnega načina/recepta, kako pristopiti velikim podjetjem. Pomembno je, da imate dobro zgodbo in prava vprašanja, saj samo na takšen način lahko zainteresirate sogovornika.

Daniel Burka je predstavil edinstven način, kako Google Ventures pomaga svojim startupom. Znotraj pospeševalnika in sklada tveganega kapitala namreč deluje in-house ekipa oblikovalcev, razvijalcev in  strokovnjakov za marketing, ki startupom pomaga ohraniti fokus in razvijati produkt.

Corrado Tomassoni je poudaril, da je PayPal že leta 2009 odprl svojo platformo za razvijalce. Startupom sporoča, naj na velika podjetja ne gledajo izključno kot na potencialne investitorje ali kupce njihovega podjetja, temveč kot na ‘omogočevalce’ (enablers), ki jim lahko pomagajo razvijati produkt in priti do pravih kontaktov.

RPSPublika5WEB
Sproščeno vzdušje na RockPaperStartups (foto: Marina Filipović Marinshe)

Pomembnost relevantnih kontaktov je poudaril tudi Dilyan Dimitrov iz bolgarskega pospeševalnika Eleven. V pospeševalnikih lahko startupi, poleg najbolj očitnih dobrin, kot so finančna sredstva, mentorji in coworking prostor, dobijo tudi dostop do kontaktov iz velikih podjetij. Eleven inkubiranim startupom nudi tudi popuste za storitve velikih podjetij v vrednosti 725 tisoč ameriških dolarjev in možnost dostopa do številnih pomembnih kontaktov.

Miljenko Graovac iz VipNeta je povedal, da VipNet ne išče startupov za investicijo, ravno tako se zaenkrat ne bo šel pospeševalnika. Opazujejo teren in iščejo relevantne startupe in sinergije, zato so tudi glavni sponzor konference RockPaperStartups.

rpssponzori

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.