Kaj je aplikacija Pokémon GO in ali jo potrebujete v življenju?

Kaj je Pokémon GO in zakaj so vsi nori na to aplikacijo? Kako jo uporabiti? Kako poiskati Pokémone in kje se skrivajo v Sloveniji? Vsedite se, napolnite baterijo na mobilnem telefonu, preverite, če imate zakupljeno zadostno količino prenosa podatkov – ko vam odgovorimo na vsa vprašanja, ga boste potrebovali. ;)

pokemon1

Sreča v nesreči je, da se je prihod igre Pokémon GO ujel z mojim poletnim dopustom. Sreča zato, ker imam več časa za lovljenje Pokémonov v širši in daljni soseščini, kar pomeni, da se bom več gibala! Nesreča pa je, da bom dobršen del dopusta preživela ob ‘zijanju’ v telefon, bližnjim pa razlagala, da moram hitro čez cesto, saj sem na zemljevidu opazila, da se v bližini nahaja Pokémon Drowzee. Za tiste, ki ne vedo, o čem govorim, sledi podrobna razlaga, kaj Pokémon GO sploh je, zakaj so vsi kar naenkrat nori na to igro, in zakaj morate tudi vi postati del Pokémanije.

Pokémanija? Mar smo v devetdesetih?!

Otroci, rojeni v devetdesetih, so sedaj že (relativno) odrasli, zato ni čudno, da se mediji pogosto obračajo na njih z namenom, da bi spodbudili nostalgijo (in tako povečali branje in deljenje vsebin). Zdi se, da je sedaj pravi čas za lansiranje aplikacije, ki bo to ciljno skupino spomnila na otroštvo, na risanko Pokémon, in kasneje karte ter igre GameBoy, hkrati pa privabila mlajše generacije.

Pokémon GO se po pravilih nekoliko razlikuje od izvirne igre Pokémon, saj se, denimo, ne borite z “divjimi” Pokémoni, da bi jih ujeli (tu preprosto mečete Pokéžogo v njih, ter jih poskušate zadeti), borite se lahko samo v “gymu”, zaenkrat ni menjave Pokémonov … Zaradi vseh teh razlik so nekateri igro označili za nekoliko čudno, vendar pa je vseeno dovolj zanimiva, da bo večina privržencev zagostovo “odpustila” kompromise, ki so bili narejeni, da lahko igra v tej obliki sploh obstaja. Istočasno pa smo lahko hvaležni za dejstvo, da igra uporablja razširjeno resničnost, zato se vam zdi, da so Pokémoni povsod okrog nas – jaz sem svojega prvega, Squirtlea, ujela pod polico s knjigami v dnevni sobi, potem pa sem se odpravila na sprehod po četrti, da bi jih ujela še več. Igra postane zanimiva tudi tistim, ki se Pokémonov spominjajo le bežno (in verjetno poznajo samo Pikachuja). Zabavno, nalezljivo, glede na starost igralcev pa ne bodite presenečeni, če boste na ulici opazili takšen prizor:

pokemon2
Slika: 9gag

Seveda je zaradi nalezljivosti te igre in posledične zatopljenosti igralcev, prišlo do več prometnih nesreč, pa tudi drugih bizarnih situacij, zato ni čudno, da je hashtag #DontPokémonGoAndDrive zelo hitro postal pravi trend med hashtagi. Hrvaška gorska reševalska služba pa je celo prek Twitterja vljudno zaprosila turiste, naj ne lovijo Pokémonov po gorah Biokovo in Velebit:

Če je Pokémanija pritegnila tudi vas, pa ne veste, kje začeti, imamo odgovore na osnovna vprašanja. Najprej pa:

Kako priti do aplikacije Pokémon GO?

Ovira že pri prvem koraku! Aplikacija še ni dostopna v slovenskih trgovinah z aplikacijami, zato se boste morali, v primeru, da uporabljate iOS, nekoliko znajti in uporabiti Apple ID iz držav, v katerih je Pokémon GO že na voljo (ZDA, Nova Zelandija, …). Lahko ga tudi ustvarite sami ali “izposodite” od prijatelja (tudi v nedeljo, zgodaj zjutraj):

pokemon3

Če uporabljate mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, prenesite APK.

Če uporabljate mobilni telefon z operacijskim sistemom Windows, si pač kupite nov telefon. Sorry. :)

Ko bo aplikacija na voljo tudi pri nas, izbrišite staro aplikacijo in jo ponovno namestite prek trgovin App Store ali Google Play. Če se prijavljate z računom Google, bi morali biti vsi vaši Pokémoni, Pokéžoge in ostal pribor za Pokémojstre na svojem mestu.

Zakaj Google?

Zato, ker za aplikacijo stoji Niantic Labs, oziroma Niantic Inc. Podjetje, ki je bilo svoj čas del Googlea, po ločevanju pa je Google prispeval tudi zajeten delež sredstev, ob najavi igre pa tudi Nintendo.

Podjetje Niantic je v preteklosti že izdalo igro Ingress, ki deluje v razširjeni resničnosti. Če ste jo igrali, boste hitro našli podobnosti z igro Pokémon GO. Podjetje je ustanovil John Hanke, ki se je Googleu pridružil kot ustanovitelj projekta Keyhole, ki ga je Google prevzel leta 2004. Glavni produkt podjetja Keyhole je bil kasneje Google Earth, Hanke pa je bil precej let tudi podpredsednik “geo” oddelka pri Googlu – Google Earth, Google Maps, Local, StreetView, SketchUp in Panoramio.

Geo … Kaj?

Da, aplikacija zelo dobro uporablja geopodatke in jih obdeluje v realnem času, saj lahko igralci na ta način vstopijo v interakcijo s resničnimi in virtualnimi predmeti – v realnem svetu. Tako bo, tako kot vi, vaš avatar “hodil” po ulicah, določene lokacije v resničnem svetu pa so spremenjene v pomembne lokacije v aplikaciji – tako je podjetje Ericsson, ki se nahaja v soseščini, “gym”, kjer lahko treniram Pokémone, ena izmed avstralskih policijskih postaj pa je imela to (ne)srečo, da je postala Pokéstop!

pokemon4

Cena?

Igra je brezplačna, omogoča pa nakupe znotraj aplikacije. Na primer, ko sem hotela uloviti netopirskega Pokémona Zubata, ki je majhen in leta naokrog, sem med ciljanjem porabila vse Poké žoge. Sedaj moram iti na lov za novimi žogami, ali pa jih preprosto kupiti.

Kako ujeti Pokémona?

pokemon5
Lov na Pokémone in sprehajanje psa. Voham Squirtle šalo.

Ko opazite Pokémona na zemljevidu, se ga dotaknite s prstom. Vklopila se bo kamera mobilnega telefona in lahko boste videli, kje se Pokémon “fizično” nahaja – na cesti, v sobi, lahko tudi pred vašim računalnikom. Pojavi se Poké žoga, s katero morate zadeti Pokémona. Od vaših veščin in natančnosti je odvisno, kako hitro ga boste ujeli. Včasih se boste “borili” malo dlje. Ko ulovite Pokémona, se ta shrani v vaš Pokédex.

Kako do brezplačnih žog?

pokemon6
Primer postajališča Pokéstop. Desno vidimo Pokémone, ki se nahajajo v bližini. Manjše število tačk pomeni, da je Pokémon bližje.

Eden izmed čarov aplikacije je, da se povsod okrog vas nahajajo “postajališča” oz. Pokéstops. Pokéstop je lahko fontana, park, kip, cerkev … Lahko so tudi grafiti. Te lokacije so vidne na zemljevidu (modre kocke), več o sami lokaciji pa razkrijete z dotikom prsta. Da bi jih zavrteli, pa morate biti fizično v njihovi bližini. Ko se približate (sprememba barve vam pove, da ste dovolj blizu), samo povlecite preko lokacije s prstom, in kmalu bodo začele izpadati Poké žogice.

Dejansko moram hoditi? :o

Zaradi aplikacije se boste zagotovo več gibali – spletna legenda pravi, da je Pokémon GO za zdravje Američanov v nekaj dneh naredil več kot vse iniciative Michelle Obama v zadnjih osmih letih.

Ne vem, če je temu res tako, vendar pa se je število mojih korakov v zadnjih nekaj dneh znatno povečalo. Kot tudi razburjenost mojega psa, saj so sprehodi postali resnično nepredvidljivi – kjer opazimo Pokémona, tja gremo!

Hoditi je treba do postajališč Pokéstop, saj lahko le na tak način odkrijete nove Pokémone (aplikacija vam pove, kateri Pokémoni so v bližini, vendar pa jih morate najti – “tačke” označujejo, koliko je Pokémon oddaljen; manj kot jih je, bližje se Pokémon nahaja), ko ga ujamete, da izležete jajce … Tu ni goljufanja; aplikacija uporablja pedometer (števec korakov), zato boste teh 5 kilometrov morali prehoditi peš, z avtomobilom in javnim prevozom žal ne bo šlo. Pokémon mojster ne postaneš kar tako!

Ali dejansko obstajajo Pokémoni v Sloveniji?

pokemon7
Pokémon v bližini! Ko ga zagledate na zemljevidu, se ga dotaknite s prstom. Levo vidite “gym”, oddaljene modre oznake pa so postajališča, kjer lahko najdete zanimive predmete.

Seveda. Tam, kjer se nahaja največ ljudi (v trgovskih centrih, na trgih, pri lokalnih znamenitostih …) lahko najdete tudi največ Pokémonov. Med včerajšnjim nakupovanjem mi je v nakupovalni voziček vskočil Rattata. V naravi se skriva manj Pokémonov.

Zdi se tudi, da je prisotnost Pokémonov odvisna tudi od zemljepisnih lastnosti območja, na katerem se nahajate. Uporabniki, ki počitnikujejo na morju, bodo našli več Pokémonov, kot jih je pri nas na celini. Na potovanjih obstaja velika verjetnost, da boste našli Pokémona, ki ga še nimate, saj se razlikujejo tudi glede na podnebje.

In kaj naj počnem z njimi?

Lahko jih preimenujete. Razvijate v zameno za zvezdni prah in sladkarije. Prenesete na profesorja. Ko dosežete peti nivo, jih lahko trenirate v “gymu”. Lokacije “gymov” lahko preprosto najdete na zemljevidu, tam pa se lahko s Pokémoni končno tudi borite! Borite se proti drugim igralcem in njihovim Pokémonom. S tapkanjem po ekranu in potegi prstov pa se lahko napadu tudi izgonete.

Preden lahko vstopite v “gym”, se morate pridružiti ekipi. Na podlagi barve ekipe boste vedeli, kateri “gym” je vaš in kateri od nasprotnikov. Trenirate lahko na svojem območju, lahko pa greste tudi na tuja območja – v primeru zmage lahko prevzamete nasprotnikov “gym”. Ne čudite se, če v okolici “gyma” srečate tudi druge igralce. Več podrobnosti o tem, kako trenirati Pokémone, pa preberite na Cnetu.

Ok, zakaj pa potem potrebujem denar?

Poké žogeeee! V primeru, da ste bolj nerodni, in da za lovljenje manjših Pokémonov potrebujete več časa, postajališče Pokéstop pa je predaleč, le odprite denarnico! Na voljo je tudi Incense, ki 30 minut oddaja “misteriozen vonj, ki noro privlači Pokémone”. Lahko ga uporabite, ko ste razpoloženi za lov, ne pa tudi za daljši sprehod.

Na voljo je tudi inkubator oz. naprava, ki poskrbi, da se jajce ne izvali med vašo hojo. Tudi vaš Lure Module privlači Pokémone v okolici postajališča Pokéstop (za to vam bodo hvaležni drugi igralci, saj lahko vaš Lure Module privablja Pokémone tudi za njih).

Sliši se zabavno. Kaj pa poraba baterije in prenos podatkov?

Poraba je ogromna. Resnično ogromna. Če imate možnost, si omislite večji paket mobilnega prenosa podatkov, saj boste večino Pokémonov našli v “divjini”, torej izven stanovanja, pisarne in drugih lokacij z dostopom do brezžičnega interneta.

pokemon8

Aplikacija ne teče v ozadju, kar pomeni, da mora biti ob lovljenju Pokémonov aktivna. Kar pa nas že spet pripelje do hashtaga #DontPokémonGoAndDrive. V primeru, da nameravate nekaj ur preživeti v “divjini”, se opremite z dodatnimi baterijami!

Sem kaj pozabila …?

Zagotovo več podrobnosti. K sreči imamo strani s FAQ, ki so jih sestavili drugi, na voljo je tudi uradna stran, če pa imate dodatna vprašanja, jih pustite v komentarjih.

Bi se radi povezali z drugimi igralci v svoji bližini? Na družbenih omrežjih nastaja ogromno skupin, v katerih se igralci povezujejo, napovedani pa so tudi dogodki. Do takrat ulovite (vse) Pokémone, jih trenirajte, razvijajte … Bodite najboljši do sedaj!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.