Coworking kultura je pomemben gonilnik gospodarskega razvoja - Netokracija.si

Coworking kultura je pomemben gonilnik gospodarskega razvoja

Včeraj je zaživel Poligon, nov coworking prostor in kreativni center na lokaciji nekdanje Tobačne tovarne Ljubljana. V vsakem kotičku osemstotih kvadratnih metrov, opremljenih z zgolj 660 evri (!), je občutiti trud in strast ustanoviteljev, ki so v ustvarjanje coworking skupnosti ter kulture v prestolnici vložili že več kot 5000 ur prostovoljnega dela.

Luka Piškorič, Eva Perčič in Marko Orel, ustanovitelji Poligona (foto: David Lotrič)
Luka Piškorič, Eva Perčič in Marko Orel, ustanovitelji Poligona (foto: David Lotrič)

Včeraj je zaživel Poligon, nov coworking prostor in kreativni center na lokaciji nekdanje Tobačne tovarne Ljubljana. V vsakem kotičku osemstotih kvadratnih metrov, opremljenih z zgolj 660 evri (!), je občutiti trud in strast ustanoviteljev, ki so v ustvarjanje coworking skupnosti ter kulture v prestolnici vložili že več kot 5000 ur prostovoljnega dela.

Na otvoritvi se je trlo kreativcev, medijev, zainteresirane javnosti, partnerjev in podpornikov centra, med katerimi izstopajo Kino Šiška, Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije – edina državna inštitucija, ki je center podprla.

Kapacitete in pogoje za ‘vselitev’ v Poligon smo že predstavili, tokrat pa smo govorili z Lukom Piškoričem, ki je skupaj z Evo Perčič in Markom Orlom ustanovil center. Luka poudarja zgodovino prostora:

Zanimivo je, da veliko Ljubljančanov ne pozna zgodovine stavbe, v kateri se nahajamo. Leta 1908 je bilo 8 % Ljubljančank zaposlenih v Tobačni tovarni. Tobačne delavke so bile edine, ki so imele poleg poštarjev, policajev in gasilcev, pokojnine. Zaposlitev v Tobačni je bila za Ljubljančanke priložnost za večjo emancipacijo tudi zato, ker je bila to edina tovarna, ki je imela tudi vrtec. Družbeno zgodbo Tobačne želimo nadaljevati – v drugem času, z drugimi ljudmi.

Ekipa Poligona je 800 m2 opremila z zgolj 660 evri (foto: David Lotrič)
Ekipa Poligona je 800 m2 opremila z zgolj 660 evri! (foto: David Lotrič)

Več kot le hipsterska dnevna soba

Poligon ni le velika odprta pisarna, opremljena v ‘hipsterskem’ stilu, kjer lahko brainstormate na vintage foteljih ali ustvarjate sedeč na kateri izmed Stolovih legend (za interierjem stoji Ajda Fortuna). Je prostor, ki ga bo razvijala skupnost in ki bo razvijal skupnost, v načrtu pa so, kot pravi Luka, tudi bogate programske vsebine:

Cilj sodelovalnih prostorov je oblikovanje programa glede na želje skupnosti, zato bodo prebivalci soustvarjali program Poligona. Veliko vsebin bo povezanih z množičnim financiranjem (crowdfundingom), saj ravno na tem področju vidimo največ priložnosti za ustvarjalce. Petega marca v sodelovanju z British Councilom gostimo konferenco o socialnem podjetništvu. Marca pride tudi Oliver Marlow iz londonskega Studia Tilt, eden največjih strokovnjakov za oblikovanje in načrtovanje coworking prostorov, ki je ustvaril hub prostora na Dunaju in Londonu.

Coworking iniciativa je v Sloveniji prisotna dobri dve leti, medtem ko je gibanje v tujini že na tako na visoki ravni, da trend prevzemajo celo velike korporacije:

Takšen trend je zaslediti v tujini, zlasti v Nemčiji, kjer so začele sodelovalne prostore odpirati celo velike korporacije. Gre za prostor, kjer nimaš fiksnega delovnega mesta, kamor lahko dostopajo tako zaposleni kot tudi zunanji ustvarjalci. Tovrstne prostore razvijata Deutsche Telekom in TUI (turistična agencija).

Avtorica interierja je Ajda Fortuna (foto: David Lotrič)
Avtorica interierja je Ajda Fortuna (foto: David Lotrič)

Crowdfunding kot priložnost

Slovenski projekti so na Kickstarterju in sorodnih platformah zbrali že milijon in pol evrov. Kaj naredi Slovence tako uspešne v množičnem financiranju?

Slovenci smo v crowdfundingu uspešni ravno zato, ker nam je uspelo ustvariti skupnost, ki se povezuje ter deli znanje in izkušnje na področju tovrstnih kampanj. Za vsako slovensko crowdfunding kampanjo stoji ožji strateški tim, ki projekte spremlja in jih pomaga ustvariti. Kot nekakšna neformalna crowdfunding agencija. Pri pripravi kampanje je potrebno veliko znanj: od tekstopisja, snovanja produkta, fotografije, do oblikovanja in marketinga. Tovrstne multidisciplinarne time lahko ustvarimo le skozi coworking platformo!

In država? Gluha, kot po navadi.

Za Poligonom stoji Poligon, zavod za razvoj kreativnih industrij, ki je v tem trenutku brez zaposlenih, saj ustanovitelji še vedno delajo prostovoljno. Kljub temu, da so, glede na pomembnost projekta, računali na državno podporo, predvsem s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za kulturo ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, država v spodbujanje razvoja kreativnih industrij kot pomembnih gonilnikov gospodarskega razvoja očitno še ne verjame. Luka povzame:

V Parizu razvojna agencija La Fonderie vsako leto objavi razpis, na katerem z 200.000 evri pomaga pri zagonu desetih novih coworking prostorov! Si predstavljate? Opravili smo pogovore na vseh pristojnih ministrstvih in mestni občini, ampak žal v tem trenutku za coworking gibanje ni posluha. Zdi se, kot da državni uradniki ne razumejo, da gre za neprofitno platformo, ki omogoča razvoj tako neprofitnih kot profitnih projektov, ki bodo omogočili zaposlovanje in socialno varnost. Poudarjam, da je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije v tem trenutku edina, ki idejo razume in podpira znotraj svojega, seveda zelo omejenega, proračuna. Kljub temu, da je agencija priporočila MOL-u, naj iniciativo podpre, občina tega ni storila. Kljub temu, da imajo že vsa večja evropska mesta razvite strategije na področju kreativnih industrij (npr. Amsterdam Creative City).

Poligon je valilnica idej in vadbišče za kreativce (foto: David Lotrič).
Poligon je valilnica idej in vadbišče za kreativce (foto: David Lotrič)

Poligon je vrata uradno odprl 17. februarja. Izbirate lahko med dnevnim, večdnevnim ali mesečnim najemom fleksibilnega delovnega mesta ali pisarne. Preberi več >>

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.