Pospeševalnik TSstartup razglasil zmagovalni ekipi Fylet in Peekster ter napovedal širitev v regijo! - Netokracija.si

Pospeševalnik TSstartup razglasil zmagovalni ekipi Fylet in Peekster ter napovedal širitev v regijo!

Danes so v City Hotelu v Ljubljani potekale zaključne predstavitve 11 ekip pospeševalnika TSstartup. Telekom Slovenije je razglasil zmagovalce in nagrado 30.000 € razdelil med dve ekipi. Zmagala je rešitev Fylet, ki bo novim podjetniškim izzivom naproti odšla z 20.000 evri 'v žepu', medtem ko je drugouvrščena ekipa Peeksterja prejela 10.000 evrov.

Prva generacija TSstartup (foto: Ana Eterović)
Prva generacija TSstartup (foto: Ana Eterović)

Danes so v City Hotelu v Ljubljani potekale zaključne predstavitve 11 ekip pospeševalnika TSstartup. Telekom Slovenije je razglasil zmagovalce in nagrado 30.000 € razdelil med dve ekipi. Zmagala je rešitev Fylet, ki bo novim podjetniškim izzivom naproti odšla z 20.000 evri ‘v žepu’, medtem ko je drugouvrščena ekipa Peeksterja prejela 10.000 evrov.

Hkrati je bila napovedana naslednja generacija prvega korporativnega pospeševalnika v regiji, v katero bodo tokrat povabili tudi ekipe s trgov Jugovzhodne Evrope, na katerih Telekom Slovenije posluje. Zbrano občinstvo je pozdravil predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skube, v govoru pa navdušenja ni skrival niti ‘superminister’ Žiga Turk.

Fylet – zmagovalna storitev prve generacije TSstartupa

Če fotke in posnetke z mobilnega telefona na računalnik vedno prenašate ročno, ker ne želite plačevati storitev v oblaku, ali pa preprosto ne verjamete v njihovo zasebnost, bo Flyet rešil vaše težave. Gre za preprosto storitev za sinhronizacijo fotk in posnetkov med telefonom in računalnikom, ki omogoča neposreden šifriran prenos, brez posredovanja clouda. Algoritem za inteligentno upravljanje prostora pa omogoča, da tega nikoli ne zmanjka. Aplikacija je v finalni fazi in bo kmalu lansirana na trg. Kot nam je zaupal Dragoslav Radin, član ekipe, zmage niso pričakovali:

TSstartup smo vzeli zelo resno, kot službo. V pospeševalniku smo bili prisotni vsak dan. Ekipe so zelo dobre, ‘konkurenca’ je močna in pri vseh je bil viden napredek, zato o zmagi sploh nismo razmišljali.

Prijavite se na fylet.com!

Če želite med prvimi testirati Android in Windows različico storitve Fylet, se lahko za beta vabilo prijavite na spletni strani Fylet.com. V prihodnje bo Fylet podpirat tudi ostale večje mobilne in namizne operacijske sisteme.

Drugouvrščeni Peekster – za vse ljubitelje ‘printa’

Peekster je mobilna aplikacija, ki omogoča nadgradnjo vsebin tiskanih medijev. Uporabnik prebira članek v tiskanem mediju, ga poskenira s pomočjo aplikacije, ta mu pa ponudi dodatne vsebine iz oblaka. Iz nekaj sedaj monotonih povedi članka, lahko dobi foto galerijo, video prispevek, odda komentar, si ogleda grafe, ipd. Članke lahko deli prek družbenih omrežij ali kratkih sporočil. Če članka ne prebere do konca, lahko z branjem nadaljuje kasneje, na mobilni napravi. Dodatne vsebine za določen članek lahko uredniki določajo sami, lahko se sinhronizira z njihovimi spletnimi stranmi ali pa se sorodne vsebine iščejo neposredno na spletu.

Peekster bo povezal 2 svetova: tisk in mobilne aplikacije

Vsaka ekipa je imela največ 2 minuti za predstavitev, presenetljivo pa je, da nobena izmed ekip ni izkoristila celotnega časa predstavitve. V (pre)konciznih prezentacijah smo pogrešali informacije, kot so število uporabnikov (nekatere storitve so namreč že na trgu), načrt pridobivanja kapitala in monetizacije … S posebej zanimivo predstavitvijo je navdušila ekipa Povabi.si.

TSstartup kot regijski pospeševalnik

Na dogodku je bila napovedana tudi naslednja generacija pospeševalnika. Razpis bo objavljen že v nekaj tednih, tokrat pa bodo imela priložnost tudi podjetja in ekipe z drugih trgov Jugovzhodne Evrope, predvsem tistih, ki so strateško pomembni za Telekom Slovenije.

Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij RS, predsednik upravnega odbora Zemante in eden ključnih ljudi v pospeševalniku, izkušnjo prve generacije komentira:

Izkušnja TSstartupa je dokazala, da so tovrstni pospeševalniki še kako potrebni in dobrodošli. V Sloveniji je veliko »podjetniških« okolij (npr. Tehnološki park), v njih pa kronično manjkajo vsebine. Zato smo zelo intenzivno delali na vsebinah – delavnicah in različnih predavanjih. Izredno pomembno je tudi, da so vsi naši mentorji podjetniki, ljudje iz prakse. Naš cilj je, da TSstartup postane regijski inkubator za tehnološka podjetja Jugovzhodne Evrope in glede na napovedi Telekoma Slovenije bo pomemben korak storjen že v naslednji generaciji.

Aleš Smokvina, vodja projekta TSstartup pri Telekomu Slovenije, pa pravi:

Naučili smo se, da v Sloveniji obstajajo ideje in ljudje, ki so jih sposobni realizirati. Naš največji strah, ko smo se projekta lotevali, je namreč bil, da ne bomo uspeli zbrati dovolj kakovostnih ekip.  Naučili smo se tudi, na kakšen način organizirati program, da je bolj pisan na kožo ekipam in mentorjem. Vemo približno, v katero smer bomo šli pri naslednji generaciji, ampak o tem več kmalu!

Žirijo so sestavljali Mark Pleško, direktor Cosylaba, Simon Furlan, direktor marketinga pri Telekomu Slovenije, Sašo Savič, direktor IT-ja pri Telekomu Slovenije, prof. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete in Aleš Špetič. Odločitev žirije ni bila lahka, saj imajo vse ekipe zelo kakovostne produkte. Aleš Špetič:

Odločitev žirije je bila težka, saj so vse ekipe realizirale tisto, čemur so se zavezale – pripravile so storitev za trg. V tem pogledu nihče ni ‘failal’, vsi so uspeli. Za nekoga se  je bilo treba odločiti in to sta ekipi Fylet in Peekster.

Zmagovalcem iskreno čestitamo, vsem 11 ekipam pa želimo veliko uspeha na nadaljnji podjetniški poti!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.