Povio sprejet v Y Combinator, prejel seed investicijo, 25. marca pa nastopa na YC Demo Dayu pred 500 investitorji! - Netokracija.si

Povio sprejet v Y Combinator, prejel seed investicijo, 25. marca pa nastopa na YC Demo Dayu pred 500 investitorji!

Že pred časom smo opazili, da se je ekipa Povia preselila v Santa Claro (Kalifornija), sedaj pa so dokončno potrdili razlog selitve. Namreč, s pravo idejo in izjemno energijo so v zgolj 10 minutah prepričali vodstvo Y Combinatorja, da jih vzame pod svoje eminentno okrilje. V torek, 25. marca, jih čaka Y Combinator Demo Day – predstavitev pred 500 investitorji s celega sveta. V času bivanja v YC je Povio prejel tudi semensko investicijo prestižne Andreessen Horowitz in še treh investicijskih družb. Točne številke tokrat niso želeli razkriti.

ycInPovio

Pred tremi meseci je Paul Graham na Twitterju objavil, da je ugledni ameriški pospeševalnik Y Combinator sprejel dva startupa slovenskih ustanoviteljev. Prvega, Bellabeat Ljubljančanke Urške Sršen in Zagrebčana Sandra Mura, smo na Netokraciji že predstavili, sedaj pa ekskluzivno objavljamo, da je drugi skrivnostni startup – Povio Matevža Petka!

Že pred časom smo opazili, da se je ekipa Povia preselila v Santa Claro (Kalifornija), sedaj pa so dokončno potrdili razlog selitve. S pravo idejo in izjemno energijo so v zgolj 10 minutah prepričali vodstvo Y Combinatorja, da jih vzame pod svoje eminentno okrilje. V torek, 25. marca, jih čaka Y Combinator Demo Day – predstavitev pred 500 investitorji s celega sveta. V času bivanja v YC je Povio prejel tudi semensko investicijo prestižne Andreessen Horowitz in še treh investicijskih družb. Točne številke tokrat niso želeli razkriti.

povio5
Povio je nekoliko drugačna mobilna komunikacijska platforma za izmenjavo fotografij.

Povio, mobilna komunikacijska platforma, v kateri si uporabniki z najbližjimi osebami izmenjujejo fotografije tistega, kar trenutno počnejo (POV – ‘point of view’) je šele drugo podjetje slovenskih ustanoviteljev v 9-letni zgodovini Y Combinatorja. Prvi je bil DoubleRecall Roberta Farazina, ki je poskušal rešiti problem monetizacije vsebin na spletu in v katerega je investiral tudi Branko Drobnak. Farazin je pustil DoubleRecall in ustanovil TVbeat, napredno analitično orodje za televizijo, ki je pred kratkim prejel 2 milijona dolarjev investicije.

O ugledu Y Combinatorja, ki je bil ustanovljen leta 2005, priča že dejstvo, da sta iz njega izšla giganta Dropbox in Airbnb. Letno sprejmejo do 100 startupov (manj kot 1% prijavljenih), investirajo pa od 14 do 20 tisoč dolarjev (odvisno od števila ustanoviteljev), nakar se ekipa za 3 mesece preseli v Silicijevo dolino. Ključna vrednost, ki jo startupi dobijo, pa je mreža uglednih, izkušenih mentorjev in dostop do investitorjev na znanem dogodku Y Combinator Demo Day, o katerim sanjajo številni startupi.

Povio1
Povio fotografije so pristne in ne nujno estetske, za deljenje fotografije pa potrebujete zgolj 3 sekunde.

Kaj je Povio?

Ideja za Povio se je porodila profesionalnemu deskarju na snegu Matevžu Petku, ki je na željo prijateljev objavljal fotografije s tekmovanj, ki jih je posnel na vrhu skakalnice. Menil je, da je objavljanje takšnih fotk zgolj ‘lajkfehtanje’ in hvalisanje, zato je želel razviti ‘demand-based’ komunikacijsko platformo, s pomočjo katere bi lahko s prijatelji delil tisto, kar počne v določenem trenutku. Fotografije so se izkazale za najboljši medij, vendar so po Matevževem mnenju vse obstoječe aplikacije za deljenje fotografij vsebovale preveč balasta, manjkal pa je tudi ‘demand’ element. Tako je nastal Povio, ki je asketsko preprost, brez odvečnih, balastnih funkcij. Matevževa ljubezen do preprostega je vidna tudi iz besedila za medije, ki smo ga prejeli, v katerem so na zanimiv in razumljiv način predstavljena zgolj dejstva in novosti, brez odvečnega besedila.

Za razliko od fotografij na drugih platformah, so Povio fotografije pristne in ne nujno estetske, za deljenje fotografije pa potrebujete zgolj 3 sekunde. Aplikacija ima samo 4 funkcije: ping, picture(PoV), comment, in chat. Ko vas zanima, kaj vašo prijatelji počnejo, jih ‘pingnete’, oni pa vam odgovorijo s fotografijo. Na takšen način je lažje prebiti led in začeti pogovor.

Povio2
Ekipa Povia se je za 3 mesece preselila v Santa Claro v Kaliforniji (foto: Povio)

Pivot od nalezljivega ‘foto ping-ponga’

Ekipa je v Y Combinatorju preživela trimesečni semester zima 2014, kjer je pod mentorstvom ustanoviteljev Gmaila, Groupona in Reddita pilila svoj produkt. Medtem ko je Povio v svoji prvi verziji bil le nalezljiv foto ping-pong, ki je lahko kmalu po začetku uporabe postal nadležen, se je njegova namembnost spremenila. Kot pravijo avtorji, je aplikacija sedaj postala najlažji in najpreprostejši način za pričetek komunikacije. Verzija 2.2. ponuja tudi nov dizajn in napredek v uporabniški izkušnji. Ekipi se je pridružila ekipa Calumaa, ki je lani prejela izjemno pozornost v app svetu s svojo aplikacijo Vert. Trenutno so fokusirani na rast, o monetizaciji bodo premišljevali, ko za to pride čas. Rastejo pa zagotovo – namreč, po treh tednih aktivne prisotnosti na Santa Clara University imajo 55% dnevnih aktivnih uporabnikov. Ciljna populacija je vidna tudi iz novega predstavitvenega videa.

Matevž bivanje v YC komentira:

Obdobje, preživeto pod okriljem Y Combinatorja, je eno najbolj razburljivih v mojem življenju. Najbolj me je navdušilo dvoje: delo z mentorji, ki so svoje startupe uspešno spremenili v velika podjetja, ter dostop do ustanoviteljev, ki so najbolj pomembne korake delali prav v Y Combinatorju – npr. Dropbox in AirBnb. V torek se s predstavitvijo Povia pred več kot 500 investitorji s celega sveta, zaključuje naše 3-mesečno sodelovanje.

Povio3
Matevž Petek, ustanovitelj Povia (foto: Povio)

Cilj je osvojiti svet!

Čeprav vsak ustanovitelj pravi, da želi s svojim produktom osvojiti svet, je Povio eden tistih, v čigar uspeh resnično verjamemo. Kot pravi Matevž:

Svojo pot nadaljujemo v Združenih državah, kjer želimo najprej zavzeti univerze in se zatem razširiti po svetu. Ves ta čas bomo produkt nenehno prilagajali in izboljševali. There is no stopPing us!

Matevž Petek in Brian Chesky, ustanovitelj Airbnb (foto: Matevž Petek, osebni arhiv)
Matevž Petek in Brian Chesky, ustanovitelj Airbnb (foto: Matevž Petek, osebni arhiv)

Priljubljeno

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial lastnih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte debate o različnih temah in posledično pritegnitev novih naročnikov.

Kultura 2.0

Dva piksla spodnjih hlačk: ženske kot junakinje računalniških iger

Igre so najnovejša pridobitev zabavne industrije. Pa so s tem tudi najnaprednejša? Pri prikazu človeških odnosov žal ne. Na tem področju capljajo celo za hollywoodskimi filmi.

Družbena omrežja

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.