Pregled najboljših platform za freelancerje: katero izbrati? - Netokracija.si

Pregled najboljših platform za freelancerje: katero izbrati?

V pregledu najbolj priljubljenih platform za freelancerje odkrivamo, kako se znajti v svobodnih vodah in čim prej splavati na površje.

Po slovensko zaposleni v svobodnem poklicu zvenijo kot volkovi samotarji, a prav oni najbolje vedo, da se z ustvarjanjem vedno večje mreže povezav in stikov kuje uspeh. Vsak mora nekje začeti in danes se lahko z enim klikom na miško povežete s celotnim svetom. Bolj ali manj vsak veteran in začetnik v freelancanju pozna platforme, kot so Toptal, Upwork ali Freelancer. Toda katero izbrati?

Nekateri od dela na tovrstnih platformah uspešno živijo, drugi jih uporabljajo, da zapolnijo luknje med projekti, spet tretji obupajo, takoj ko si ustvarijo profil in vidijo, koliko (sposobnih in/ali poceni) drugih freelancerjev obstaja.

Preden se za leto 2019 odločite, da boste izboljšali svoj portfelj oziroma osebno blagovno znamko (ker brez nje ne gre), vam predstavljamo platforme, pri katerih lahko zares izkoristite njihov polni potencial, potem ko izpilite svojo profesionalno predstavitev.

Štiri najboljše platforme za freelancerje

Upwork

 

Upwork je nastal z združitvijo nekdanjih platform Elance in oDesk, danes pa je ena najbolj znanih svetovnih platform z več kot 12 milijoni registriranih freelancerjev in več kot 5 milijoni registriranih strank. Poudarjajo, da se tam vsako leto dogovori za 1 milijardo dolarjev vrednosti poslov.

Stranke so lahko svoj čas brezplačno poslovale s freelancerji, sedaj pa morajo po transakciji plačati provizijo v višini 2,75 odstotka. Za uporabnike se odstotki gibljejo med 5 in 20, odvisno od zgodovine dela s stranko. V osnovi velja, da več dela kot opravite za določeno stranko, manjšo provizijo plačate dolgoročno. Za podrobnejše informacije preverite način obračunavanja in plačevanja.

Pri iskanju platforme, ki posamezniku najbolj ustreza, morda številni zanemarjajo možnosti predplačniških ponudb. Upwork je kot številne najboljše platforme brezplačen, toda brez plačila se lahko prijavite na omejenih 60 poslov mesečno. Seveda obstaja naročniška kategorija Plus, ki vam omogoča večje število prijav, širši spekter storitev pa tudi večjo vidljivost med ostalimi ponudniki poslov oziroma freelancerji, kar gotovo ni slabo glede na milijonsko konkurenco.

Freelancer

Platforme Freelancer ni težko najti, morda tudi zato šteje več kot 25 milijonov zaposlenih v svobodnem poklicu. Platforma pa se je vseeno morala nekako omejiti. Čeprav je brezplačna, se lahko kot uporabnik brezplačnega paketa prijavite samo na 8 poslov mesečno. S predplačniškim paketom lahko to število dvignete na 100 do 300 prijav.

Prednost Freelancerja je gotovo v številkah, a tudi v drugih vidikih se odreže enako dobro kot konkurenca, še posebej pri iskanju najboljših talentov in najdonosnejših poslov. Podroben pregled tako profilov freelancerjev kot strank uporabnikom omogoča vpogled v vse veščine, stopnje, pa tudi količino denarja, ki jo imajo ponudniki rezervirano za določeno delo.

Poleg njihove aplikacije vam bo dobro služil tudi time tracker oziroma naprava za spremljanje časa in poteka izvrševanja projektov. Tukaj preverite načine obračuna provizije.

Guru

Na platformi Guru z več kot 3 milijoni povpraševanj po storitvah bodo freelancerji iz različnih industrij gotovo našli nekaj zase. Platforma deluje po sistemu ponudb in licitiranja, tako da freelancerji za objavljeno nalogo ponudijo svojo ceno. Čeprav še nekatere druge platforme uporabljajo takšen način, je samo Guru s pomočjo obvezujočega dokumenta uspel doseči, da freelancer ni oškodovan pri izplačilu.

Poleg tega ima Guru enega izmed natančnejših sistemov za filtriranje freelancerjev in strank, odvisno od potreb ene ali druge strani. Seveda s pogoji, ki jih stranke določijo same in objavijo na svojih profilih. Več o obračunavanju provizij na platformi Guru preberite tukaj.

Toptal

Za razliko od naštetih je Toptal platforma, ki pazljivo izbira svoje uporabnike.

Toptal za razliko od ostalih platform nima običajnega pristopa »vsi oddajo ponudbo, mi pa izberemo najcenejšo«, temveč za vami stoji prodajni predstavnik oziroma recruiter, ki pripravi ožji izbor za stranko, in nato je vaša naloga, da se na intervjuju »prodate«. Bistvena razlika je, da v Toptal vstopi majhno število kakovostnih ljudi, poleg tega tudi ne tekmujete z vsemi.

Če se želite prijaviti na njihovo platformo, boste morali skozi postopek testiranja, saj Toptal sprejema samo 3 odstotke najboljših med prijavljenimi. Čeprav je izbor vedno sporna stvar, s takim pristopom izstopajo v množici platform z množico freelancerjev in projektov vprašljive kakovosti.

Delodajalci so lahko prepričani, da bodo dobili vrhunske ponudnike storitev, freelancerji pa imajo zagotovilo, da bodo poslovali z najboljšimi v industriji (npr. JPMorgan, Zendesk, Airbnb), ki v skladu s tem tudi najbolje plačujejo. Če ste izjemno sposobni pri oblikovanju, financah ali razvoju, je to prava možnost za vas. Več o plačevanju del na Toptalu preberite tukaj.

Alternativa najboljšim platformam

Fiverr

Fiverr je za razliko od drugih platform svojo zamisel zasnoval na ponudbah posameznih poslov za 5 dolarjev. Vsak, ki je želel ponuditi kakšen manjši ali večji posel za to ceno, je to lahko tudi storil. Seveda je sčasoma nizkocenovni format razvodenel in cene so se začele svobodno vzpenjati (in zniževati) skladno z obsegom in zahtevnostjo naloge, princip objavljanja t. i. gigov pa je ostal enak.

Vsekakor ena izmed boljših možnosti za začetnike, glede na to, da lahko lažje pridete do večjega števila opravljenih del, če ponujate storitve, kot če jih iščete sami in se nanje prijavljate.

PeoplePerHour

Ta platforma združuje funkcionalnosti Fiverrja, kjer lahko objavljate svoje gige, in neposredno prijavljanje na projekte kot na Upworku.

Platforma PeoplePerHour je opremljena s številnimi orodji in storitvami, na primer za izdajanje računov, upravljanje profilov, recenziranje predlogov in sprejemanje sporočil ter opravljanje videoklicev v aplikaciji. Poleg tega se lahko pohvali tudi s sistemom umetne inteligence, s katerim uspešno povezuje stranke in freelancerje prav po kriterijih, ki jim ustrezajo in jih vnesejo ob objavi gigov oziroma del.

Kot številni drugi PeoplePerHour ponuja različne vrste (plačljivih) paketov, odvisno od vaših potreb, ne škodi pa, če najprej preverite provizije.

Envato Studio

Z dobrim modelom se ponaša tudi Envato, sicer bolj znan kot baza materialov, toda velik del digitalnih materialov, ki jih ponujajo, so ustvarili ravno freelancerji. Spletni in mobilni razvijalci pa tudi ustvarjalci v avdiovizualni industriji bodo na Envatu enostavno našli kakovostne stranke in materiale.

Potem ko je freelancer sprejet na platformo, lahko objavlja posle s svojo ceno, primere dela, recenzije in kriterije, s kakšnimi strankami bi raje delal. Stranke lahko izbirajo med predlogi za svoje projekte ali preiščejo bazo ne glede na to, čigavi so materiali.

TruLancer

TruLancer izpostavljamo, ker je dostopen za začetnike freelancerje. TruLancer se je dodatno posvetil pomoči začetnikom, za kar redko katera platforma želi porabljati čas in vire. V dobro mu štejemo tudi, da ni prenatrpan z uporabniki, beri: veliko konkurenco.

Namreč, ravno število prisotnih freelancerjev na platformah je ena izmed največjih težav sistema.

Nekoliko bolj ‘posebne’ platforme

Našteli smo že platforme, brez katerih noben seznam platform za freelancerje ni popoln. Ne glede na to, ali ste montažer, oblikovalec, strokovnjak za SEO, spletni razvijalec ali tržnik, bo večji del naštetih platform imel kategorije, ki zanimajo tudi konkretno vas.

Toda kot smo že izpostavili, najbolj priljubljene in množične platforme pogosto niso najboljša možnost, če freelancerski gigi za vas ne predstavljajo samo dodatnega zaslužka ob nekem drugem delu, temveč način dela, ki se mu želite popolnoma posvetiti.

Za vse, ki ste se komaj lotili freelancanja, je lahko konkurenca zastrašujoča, pot do zanesljivega dotoka denarja pa se zdi nedosegljiv cilj. Zato si oglejmo tudi nekoliko manj priljubljene, specializirane platforme, ki vam omogočajo, da postopoma zgradite portfelj, s katerim se lahko opremite za večje korake v prihodnosti.

Za razvijalce je gotovo smiselno, da preverite možnosti, ki jih ponujajo indijski Coding Ninjas, slovensko-danski Codeable in IT Freelancer, ki se osredotoča na Evropo. Seveda si morate najprej ustvariti kakšen profil na GitHubu, da se lahko dostojno predstavite na spletu.

Za razvijalce bo zanimiv tudi Povio, ameriška platforma s slovenskimi koreninami, ki jo je ustanovil Matevž Petek. Uporabniki pred začetkom projekta opravijo testiranje. Naročniki so večinoma ameriški startupi, Matevž pa nam je zaupal, da je že več kot 150 Slovencev sodelovalo pri projektih za stranke, kot so Skip Scooters, Serena Williams in Flexport. Povio zagotavlja plačilo za delo, obračunavanje provizij pa je podobno, kot na Toptalu.

Za oblikovalce sta primerni 99Designs in Design Crowd pa tudi znana platforma Behance, ki ima stran s seznamom del.

Če ne spadate v nobeno izmed dveh najbolj zastopanih kategorij, so najboljše platforme tudi najboljša izbira. Tekstopisci in avtorji lahko poskusijo tudi s Freelance Writing Gigs ali morda platformo Medium (toda o njihovem algoritmu izplačevanja se da debatirati).

Pri avdiovizualnih strokovnjakih, kot so snemalci, videografiki ali montažerji, so možnosti precej omejene z lokacijo, zato je najbolje, da sami preverite takšne sezname spletnih strani in skupnosti. Ena izmed platform, ki je kljub temu uspela povezati svetovno bazo tovrstnih strokovnjakov, je StoryHunter z nekaj slovenskimi freelancerji v multimedijski industriji.

Potrebujete še nekoga pred kamero? Platforma Duart je zanimiva hrvaška možnost z velikim portfeljem igralcev iz regije.

Upamo, da vam bo članek v pomoč. Če imate izkušnje z omenjenimi platformami jih delite v komentarjih!

Izvirni članek sta prevedli in prilagodili Katja Berk Bevc in Ana Eterović Klemenčič.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.