Prvi Gov Jam v Sloveniji: spletni strokovnjaki so staknili glave za izboljšanje državljanove izkušnje - Netokracija.si

Prvi Gov Jam v Sloveniji: spletni strokovnjaki so staknili glave za izboljšanje državljanove izkušnje

Prvi Gov Jam v Sloveniji je po zgledu Global Service Jam in Gov Jam dogodkov potekal 21. junija v Urbanem centru kulture Kinu Šiška. Dogodek je nastal po dobro sprejetem govoru Državljanova izkušnja Mitje Mavsarja na TEDx Ljubljana. Ob razlagi posameznih sklopov dnevnega program in prijaznem usmerjanju prirediteljev dogodka Ane Osredkar, Danijela Kurinčiča in Mitje Mavsarja, se je več kot 25 udeležencev razdelilo v štiri skupine in se lotilo zapletene naloge, priti do novih storitev za izboljšanje državljanove izkušnje.

Prvi Gov Jam v Sloveniji je po zgledu Global Service Jam in Gov Jam dogodkov potekal 21. junija v Urbanem centru kulture Kinu Šiška. Dogodek je nastal po dobro sprejetem govoru Državljanova izkušnja Mitje Mavsarja na TEDx Ljubljana.

Ob razlagi posameznih sklopov dnevnega program in prijaznem usmerjanju prirediteljev dogodka Ane Osredkar, Danijela Kurinčiča in Mitje Mavsarja, se je več kot 25 udeležencev razdelilo v štiri skupine in se lotilo zapletene naloge, priti do novih storitev za izboljšanje državljanove izkušnje.

Mitja Mavsar, vodja uporabniške izkušnje v podjetju D-Labs je dejal, da “bo svet zaradi tega Gov Jam-a boljši, saj se bo več ljudi zavedalo, da je treba državljanovo izkušnjo oblikovati in je ne prepuščati naključju in birokratom.”

Po kratkem uvodu in razlagi poteka dneva so se udeleženci, ki so prihajali tudi iz vrst javne uprave, razdelili po skupinah in začeli s prvo nalogo, izpostaviti eno težavo oz. problem, s katero se državljani vsak dan srečujejo v javni upravi.

V nadaljevanju so udeleženci z metodami oblikovalskega razmišljanja (design thinking) oblikovali storitev oz. platformo za rešitev prej izpostavljene težave.

S pomočjo različnih materialov (barvnih listkov, flomastrov, papirjem in lego kockami) so udeleženci brainstormali in izmenjevali izkušnje ter prek miselnih vzorcev, risanja in oblikovanja person pripravili in predstavili štiri rešitve oz. storitve.

Ena izmed ekip se je lotila problema praznih pisarn v lasti MOL-a, druga se je osredotočila na oblikovanje razpisov z bolj človeškimi postopki, tretja je predstavila idejo storitve, kjer bi državljani podajali konstruktivne predloge za izboljšanje storitev, četrta pa je predstavila storitev, ki bi državljanom pomagala lažje preiti prepreke, s katerimi se v javni upravi srečuje vsak dan.

Po besedah Ane Osredkar je bil dogodek pripravljen z namenom, da bi se ljudje iz različnih področij in ozadij spoznali, izmenjali izkušnje in se seznanili z drugačnimi metodami kreativnega reševanja problemov in sicer s pomočjo oblikovalskih pristopov in metodologij.

Prvi Gov Jam na svetu je po večih državah po svetu potekal februarja, sicer pa delavnice service designa potekajo 48 ur. Prvi slovenski Gov Jam je potekal 8 ur, Matija Mavsar pa trdi, da se “take delavnice najprej zdijo kot igrice, vendar pa se na koncu izkaže da so rezultati boljši, kot pa da bi se nekdo za tri tedne zaprl v pisarno in o zadevi razmišljal sam”.

Video posnetke s prvega slovenskega Gov Jama si lahko ogledate tukaj: video1, video2, video3, video4.

Komentarji

 1. Adam Lawrence

  Adam Lawrence

  29. 6. 2012. v 21:48

  It was wonderful to have this great Slovenian event in cooperation with the GovJam pilot which took place in Brisbane, Melbourne, Tehran, London, Bilbao, Milan, Paris and the “Mothership” in Canberra. Thanks to Anna and the other local organisers for what seems to have been a great event.

  (Though I would point out one thing – the Jams are not restricted to “internet” experts, everyone is welcome and many of the prototypes produced at the Jam are not internet based. They might be face-to-face services too…)

  We look forward to jamming with Slovenia again – perhaps at the next Global event?

  http://www.globalsustainabilityjam.org 2-4 November 2012, Planet Earth

  Adam Lawrence
  Co-initiator, Global Service Jam, Global Sustainability Jam and GovJam.

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.