Remote Year: Digitalni nomadi, ki so združili delo in potovanja

Remote Year: Digitalni nomadi, ki so uspešno združili delo in potovanja

Če se je kdo zadnji mesec kaj mudil v ljubljanskem Poligonu, je lahko tam srečal mnogo tujcev. Kdo so? Digitalni nomadi, ki so se odločili, da bodo za leto zapustili svoje delovno mesto in ga prestavili vsak mesec v drug kraj.

Izkušnjo celoletnega popotovanje po svetu je hotelo doživeti kar 25 tisoč ljudi. Na koncu so jih izbrali le 75! Vir: Remote Year
Izkušnjo celoletnega popotovanja po svetu je želelo doživeti kar 25 tisoč ljudi. Na koncu so jih izbrali le 75! (foto: Remote Year).

V vročem in soparnem juliju je v Poligonu zapihal svež veter! Prineslo ga je kar 80 novih Prebivalcev, ki prihajajo iz 15 različnih držav. To so digitalni nomadi, ki so se odločili pridružiti projektu Remote Year, enoletnemu delovnemu popotovanju po svetu.

Sam Pessin in Greg Caplan sta mlada Američana, ki sta imela vizijo, da bi svoje delovno mesto lahko prosto premikala po vsem svetu, da ne bi bila vezana na nek kraj, pisarno. Tako sta prišla do ideje storitvenega startupa Remote Year, ki ponuja organizirano enoletno potovanje okrog sveta: 12 mesecev, 12 mest, Evropa, Azija, Južna Amerika. Ideja je požela mnogo zanimanja (prijavilo se jih je kar 25 tisoč!) in tako so v juniju skupaj s 75 udeleženci in petimi organizatorji začeli svoje ‘odmaknjeno leto’ v češki Pragi.

Od Dubrovnika preko Kjota v Limo

Julij je bil rezerviran za ljubljanski Poligon, kjer so, kot si lahko preberete tudi v njihovem tedenskem blogu, uživali v spoznavanju Slovenije. Svojo pot bodo avgusta nadaljevali v Dubrovnik, temu pa sledi Istanbul. Azijske destinacije so otok Penang, Ko Tau, Hano in Kjoto. Čez ocean se bodo v zadnji tretjini leta podali še v Južno Ameriko, kjer pa bodo živeli v Buenos Airesu, Mendozi, Santiagu in Limi.

V Poligonu pravijo, da so coworkerji iz programa Remote year navdušeni nad Ljubljano in Slovenijo, saj med vikendi intenzivno raziskujejo našo deželo. Njihovo dogodovščino lahko spremljate tudi na tedenskem blogu. Vir: Remote Year
V Poligonu pravijo, da so coworkerji iz programa Remote Year navdušeni nad Ljubljano in Slovenijo, saj med vikendi intenzivno raziskujejo našo deželo. Njihovo dogodovščino lahko spremljate tudi na tedenskem blogu (foto: Remote Year).

Izkušnja sodela z ljudmi iz tako različnih ozadij, narodnosti, izkušnjami in profili je pozitivno vplivala tudi na Prebivalce Poligona. Za Netokracijo je Eva Perčič o tej izkušnji povedala:

Prvič od odprtja Poligona od februarja 2014, smo za mesec dni gostili tako veliko skupnost nomadskih coworkerjev. Ekipa Remote Year nas je kontaktirala že slabe pol leta nazaj, da želijo v Poligon za mesec dni pripeljati približno 80 ljudi. Luku, Marku in meni se je zdela to zanimiva priložnost, da poživimo dogajanje v prostoru in naši skupnosti oziroma Prebivalcem, ki meseca julija niso na počitnicah, pripeljemo svet v Poligon.

Po mojih izkušnjah dela v coworking prostorih po ZDA (večina ljudi v programu je Američanov), je kultura sodela čez lužo drugačna, kot jo poznamo pri nas in tudi drugod po evropskih mestih. Ko sem delala v San Franciscu in NYC, sem ugotovila, da je na teh platformah veliko manj povezanosti, manj interakcije med posamezniki v prostoru. Najpogosteje si izmenjajo par vljudnih fraz ob kuhanju kave, sicer pa zatopljeni delajo vsak svoj projekt. Prav tako nisem dobila občutka, da je veliko medsebojnega povezovanja pri projektih, ki spontano nastane, ko ljudje v prostoru spoznavajo delo drugega …

Tudi RY skupnost je bila v tem smislu sprva malce bolj zadržana. Lepo pa je bilo videti, da so se že v prvem tednu veliko bolj sprostili. Nasploh RY coworkerje navdušuje Ljubljana, marsikdo je bil presenečen kako prijetno in zanimivo mesto je to. Nihče izmed njih ni bil tukaj poprej. Nasploh so navdušeni nad Slovenijo, saj med vikendi hodijo na najrazličnejše odprave po Sloveniji, manjša ekipa je odšla celo na Triglav.

Eva Perčič, Poligon

Iz Slovenije bodo svojo pot nadaljevali v Dubrovnik, septembra pa v Istanbul. Nato bodo svojo prtljago preselili v Azijo, v zadnji tretjini leta pa jih čaka še Južna Amerika. Vir: Remote year
Iz Slovenije bodo svojo pot nadaljevali v Dubrovnik, septembra pa v Istanbul. Nato bodo svojo prtljago preselili v Azijo, v zadnji tretjini leta pa jih čaka še Južna Amerika (foto: Remote Year).

Zanimiva izkušnja za ene in druge, s katero je v Sloveniji zapihal svež veter. Kot pa pravijo na Poligonu, pa se na prepihu itak ustvarjajo najboljše ideje!

Komentarji

  • Nika Rožanc

   Nika Rožanc

   30. 7. 2015. v 09:45

   Pozdravljeni Tomaž,
   udeleženci Remote Year-a so zelo različnih profilov, kajti na to so tudi ciljali pri izbiri. Večinoma so freelancerji, nekaj izmed njih jih je zaposlenih tudi na Googlu, ki jim je dovolil takšno potovanje in delo iz daljave. Tako dnevno delajo vsak na svojih projektih, ravnokar pa smo lahko na njihovem blogu prebrali, da je nekaj udeležencev začelo delati na skupnem projektu, kar že kaže dobre sadove skupinskega potovanja.

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.