Zaplavala je RIIBA: Nov coworking prostor na Obali

Zaplavala je RIIBA: Nov coworking prostor na Obali

V Ljubljani so v zadnjih letih odprli Poligon in nekaj manjših coworking prostorov, sedaj pa se je koncept razširil tudi na Obalo. V Izoli so 26. decembra odprli prvi kreativno-podjetniški center imenovan RIIBA. Na slovenski kreativni sceni smo tako s koncem leta dobili še en prostor združevanja, povezovanja in ustvarjanja.

Ekipa Riibe: Nataša, Mateja, Luka in Marko Foto:
Ekipa Riibe: Nataša, Mateja, Luka in Marko (foto: Luka Kaše/RIIBA).

Riibino ekipo sestavljajo štirje Izolani, kreativci po duši in poklicu, ki so ugotovili, da bo veliko lažje in zanimivejše, če med sabo sodelujejo in si pomagajo. Moči so združili Nataša Pijaža, oblikovalka z lastno znamko Pinata, Luka Kaše, priznan slovenski fotograf, Marko Vivoda, avdiovizualni umetnik, in Mateja Tomažinčič, ki se ukvarja z video in grafičnim oblikovanjem. V starem ribiškem obratu, kjer je imel vsak od njih svoj atelje oz. studio, so se pričeli pogovori, ki so sprožili ideje o sodelovanju, združevanju in o tem, kako idejo spraviti tudi v mesto, med ljudi.

Odločili smo se, da bi radi ta naš način dela in razmišljanja razširili na ostale ljudi in jim predvsem omogočili, da tudi sami čim bolj razvijejo svoje potenciale.

Ustanovitelji so si delo med seboj razdelili in tako Nataša skrbi za prodajno-razstavni prostor in družabni prostor, Marko organizira dogodke, predavanja in delavnice, Luka skrbi za fotografijo in kreativno direkcijo v prostoru, Mateja pa je zadolžena za PR, dizajn in birokracijo.

Riiba
Foto: Luka Kaše/RIIBA

Od ideje do zagona je potrebnega veliko časa, poleg tega pa ne smejo manjkati niti finančna sredstva. Ustanovitelji so upali na pridobitev kakšnega sponzorja, vendar žal niso imeli te sreče. Neuspeh pripisujejo predvsem nepoznavanju koncepta coworkinga in njegovega potenciala v Sloveniji, saj stvarn ni še tako razširjena.

Menimo, da bo sčasoma to postalo bolj jasno in, ko bodo ljudje videli, za kakšen prostor gre in kakšen pomen ima, bo mogoče želel kdo sodelovati in finančno pomagati.

Ustanovitelji so do sedaj sami financirali zagon svoje ideje, pravijo pa, da bi brez prijateljev zelo težko šlo. Slednji so jim pomagali predvsem pri obnovitvenih delih in so v Riibi preživeli dneve in noči; brez njih še dolgo ne bi odprli prostora. Trenutno najemajo prostor v izolskem mestnem jedru, za katerega plačujejo najemnino občini, ki je na tem mestu izkazala podporo projektu tako, da delno subvencionira najemnino.

K nam so vabljeni vsi: otroci, mladi in manj mladi. Nismo usmerjeni le na določeno ciljno skupino, ampak vabimo širšo populacijo.

Brez pomoči prijateljev še dolgo ne bi odprli prostora. Foto:
Brez pomoči prijateljev še dolgo ne bi odprli prostora (foto: Luka Kaše/RIIBA).

V Riibi bo poleg dejavnosti ‘od ideje do izvedbe’, kjer bodo posamezniku nudili celotno izvedbo od razvoja do lansiranja produkta ali storitve, funkcioniral tudi razstavno-prodajni prostor, za katerega skrbi Nataša. Tukaj bodo lahko ustvarjalci iz Primorske predstavljali in prodajali svoja dela, ustanovitelji pa že načrtujejo povezovanja s čezmejnimi mesti. Ideja je, da bi se povezali s coworking prostoroma v Reki in Trstu in organizirali izmenjavo izdelkov, s čimer bi bili slovenski izdelki razstavljeni v tujini, in obratno. Verjamejo, da bi s tem lahko dosegli še širšo publiko.

V Riibi bo deloval tudi razstavno-prodajni prostor. Foto:
V Riibi bo deloval tudi razstavno-prodajni prostor (foto: Luka Kaše/RIIBA).

Mesečni najem mize v Riibi stane 89,00 EUR, vključuje pa omarico s ključem, brezplačen dostop do interneta, uporabo tiskalnika, projektorja, kotička za sestanke in, seveda, jutranjo kavo. Ob tem je pa seveda neprecenljivo tudi ustvarjalno in spodbudno okolje, ki sooblikuje Riibo. Na vprašanje, po čem se razlikujejo od ostalih coworking prostorov v Sloveniji, pa dodajajo:

V poletnih mesecih lahko po predavanju, delavnici ali sestanku vzamete brisačo in v nekaj korakih skočite v morje. Ima še kateri coworking v Sloveniji to ponudbo? ;)

Njihovo zanimivo ime je vse prej kot naključno. Riba jih povezuje že od začetka: prvo kot Izolane, kjer je nekoč cvetela proizvodnja in predelava rib, a je žal danes situacija precej žalostna; drugič pa kot ustvarjalce, ki so vsi skupaj začeli v starem ribiškem obratu Riba, ki jih je povezala. Nanjo so se zelo navezali in se odločili, da jo vzamejo s seboj. Tako je nastala Riba 2, kar so potem preoblikovali v RIIBA.

Na pragu novega leta so njihove želje predvsem uresničiti in izpeljati zastavljene cilje ter organizirati poučna predavanja, predstavitve posameznikov, ki so že uspeli, organizirati delavnice za otroke in odrasle, ter med vikendi prirejati tudi matineje za najmlajše.

Najpomembnejši cilj pa je s coworkerji ustvariti kreativno skupnost, v kateri se bodo dejansko uresničevali zastavljeni projekti.

Komentarji

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.