Slovenci še vedno nezaupljivi do spletnih nakupov

Nezaupljivi Slovenci kupujemo na spletu, plačujemo pa po povzetju

Raziskava portala Ceneje.si je pokazala, da Slovenci še vedno najraje opravljene spletne nakupe plačamo po povzetju, kar kaže na določen nivo nezaupljivosti, ki sledi iz dolge tradicije osebnega plačevanja pri nas. Pa vendar v primerjavi z lanskim letom narašča tudi uporaba drugih načinov plačila.

Kako pa vi opravljate svoje spletne nakupe?
Kar 85% slovenskih uporabnikov spleta vsaj občasno kupuje na spletu.

Slovenski potrošniki so še vedno nezaupljivi, ko pride do plačevanja prek spleta, saj nočejo puščati osebnih podatkov na internetu. Tako po raziskavi, ki jo je opravil portal Ceneje.si, med načini plačila spletnega nakupa še vedno s 46% prednjači plačilo po povzetju. Vendar to ne kaže na sliko, da Slovenci nismo pristaši spletnih nakupov; ravno nasprotno – vsaj občasno na spletu nakupuje že približno 85% uporabnikov spleta.

In Evropa?

Če se primerjamo z drugimi evropskimi državami, lahko opazimo veliko raznolikosti. V Veliki Britaniji je prevladujoča metoda pri spletnih nakupih kreditna ali debetna kartica, enako v Franciji, v Nemčiji spletni kupci največ uporabljajo medbančne plačilne transakcije. Tudi v Italiji so na prvem mestu kreditne kartice, medtem ko je v Španiji podobno kot pri nas še vedno najbolj priljubljena metoda plačilo po povzetju.

Na splošno je še vedno videti dvojnost, ki prevladuje – Zahodna Evropa je bolj naklonjena nedenarnim plačilom, medtem ko v državah Vzhodne Evrope ljudje plačujejo po povzetju in z drugimi alternativnimi oblikami. Predvsem velik potencial predstavlja mobilno plačevanje.

Slovensko kulturo plačevanja prek spleta si lahko ogledate na spodnji infografiki:

infografika

In prihodnost?

Plačilo po povzetju postopoma upada v večini glavnih blagovnih skupin. Plačevanje prek spleta in mobilno plačevanje sta področji razvoja, kamor veliko sredstev vlagajo tako klasični finančni igralci kot tudi spletni velikani in telekomunikacijska podjetja. Kakšne bodo konkretne rešitve in kaj poleg mobilnega plačevanja bodo vključevale, bo pokazala bližnja prihodnost.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.