Slovenski startup ekosistem: 140 startupov, 1400 članov in 1 milijon dolarjev na Kickstarterju! - Netokracija.si

Slovenski startup ekosistem: 140 startupov, 1400 članov in 1 milijon dolarjev na Kickstarterju!

Jugoslav Petković je danes na blogu objavil infografiko, ki prikazuje slovensko startup sceno. Podobna infografika je nastala že v letu 2012. Povzemamo glavne ugotovitve mini raziskave, v kateri sta mu pomagala Andraž Tori in Boštjan Špetič iz Zemante.

Slovenski startupi sve se češće financiraju crowdfundingom (isječak iz infografike).
Slovenski startupi so v preteklih mesecih zbrali milijon dolarjev na Kickstarterju (del Infografike)

Jugoslav Petković je danes na blogu objavil infografiko, ki prikazuje slovensko startup sceno. Podobna infografika je nastala že v letu 2012. Povzemamo glavne ugotovitve raziskave, v kateri so mu pomagali Andraž Tori in Boštjan Špetič ter oblikovalci iz Zemante:

  • V primerjavi z letom 2012, ko so našteli 86 startupov (800 oseb), letošnji podatki kažejo na 147 startupov, v katerih dela 1400 oseb.
  • V letih 2012 in 2013 je propadlo 16 startupov, 7 podjetij pa je bilo prodanih. Med najbolj znanimi so Klika, Mimovrste in Domenca.
  • Skupni znesek investicij od leta 2007 znaša 53 milijonov USD, »exit« številka pa je 30 milijonov USD.
  • Kickstarter – velika novost v primerjavi z lanskim letom. V preteklih nekaj mesecih je več kot 10 slovenskih projektov na priljubljeni platformi za množično financiranje podprlo več kot 10.000 podpornikov, zbranih pa je bilo milijon dolarjev.
  • V preteklih 12 mesecih je bilo v pospeševalnike v tujini sprejetih več slovenskih startupov, kot v preteklih 5 letih skupaj – rezultat je 670.000 USD investicij.
Slovenski_startup_ekosistem
Razlogov za optimizem je veliko :) (del infografike)

Čeprav Jugoslav poudarja, da so letošnji podatki optimistični tudi zato, ker so bolj natančni kot lanski, je več kot očitno, da slovenska startup scena diha, živi in se na polno razvija! Na tisoče obiskovalcev dogodkov festivala Internet Week Ljubljana, uspeh slovenskih projektov na crowdfunding platformah in čedalje večje število startupov v tujih pospeševalnikih pa so več kot zadostni razlogi za optimizem tudi v bodoče!

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.