Startupi Slovencev v letu 2014 prejeli za 60 milijonov $ investicij

Startupi Slovencev v letu 2014 prejeli za 60 milijonov dolarjev investicij

Slovenski startup ekosistem resno dozoreva. V letu 2014 so startupi slovenskih ustanoviteljev zbrali za 60 milijonov dolarjev investicij, več kot v vseh preteklih letih skupaj. Njihova podjetja so vredna več kot 600 milijonov dolarjev, prisotna pa so v vseh svetovnih centrih moči, od Silicijeve doline do Startup Nationa. Predstavljamo osupljive podatke, ki sta jih zbrala in na današnjem Start-up Caféju predstavila sklad Silicon Gardens in iniciativa Internet Week Slovenija.

slovenija ekosistem 1
Investicije 2006–2014 v ameriških dolarjih.

Za 60 milijonov dolarjev investicij samo v letu 2014!

Podjetja slovenskih ustanoviteljev so doslej zbrala za 130 milijonov dolarjev investicij, od tega 60 milijonov samo v letu 2014. Število startupov, ki prejmejo investicijo, se vsako leto podvoji. Leta 2006 je investicijo prejel samo en startup, letos pa jih je bilo 12.

Predstavljamo top 6 investicij preteklega leta, o katerih smo ekskluzivno pisali tudi na Netokraciji:

slovenski_ekosistem_2
93 % od zbranih 60 milijonov prihaja iz skladov tveganega kapitala.

93 % denarja prihaja iz skladov tveganega kapitala

Medtem ko skladi tveganega kapitala vodijo glede na vrednost investicij v ameriških dolarjih (več kot 93 %), so glede na število investicij zelo blizu zasebnemu kapitalu, pospeševalnikom, vladnim subvencijam in množičnemu financiranju.

Po izredno uspešnem letu 2013, je množično financiranje v letu 2014 doživelo upad. Slovenski projekti so na platformah Indiegogo in Kickstarter v letu 2014 zbrali 755.805 evrov. Več v posebni crowdfunding infografiki.

slovenski_ekosistem_3
S čim se ukvarjajo financirani startupi? Internet vodi med primarnimi platformami, med sektorji pa zdravstvo.

Zdravstveni sektor v velikem vzponu

Kako velika in razvejana je slovenska health tech skupnost, smo se prepričali že na lanskem Health Dayu. Med vsemi financiranimi startupi vodijo ravno tisti iz zdravstvenega sektorja (23,3 %). Primarna platforma je Internet (46,7 %), sledijo hardverski startupi (40 %) in šele na to startupi, ki ustvarjajo na področju mobilnih tehnologij (13,3 %).

Slovenska Health Day skupnost (foto: HealthDay.si)
Del slovenske Health Tech skupnosti (foto: HealthDay.si).

Vsaj dva uspešna ‘exita’: Blockr in Kosei

Uspešne exite je težko spremljati, saj pogosto niso javni. Letos so Slovenci imeli vsaj dva, zelo ugledna: medtem ko je Pinterest kupil Kosei dr. Jureta Leskovca, je Coinbase kupil Blockr Saša Matejine in Samota Droleta.

slovenski ekosistem 5

Slovenci pustili sled v vseh pomembnih svetovnih pospeševalnikih

Od Balkana do Zahodne obale – Slovenci so pustili svojo podjetniško sled v vseh svetovno priznanih pospeševalnikih. To so nekateri izmed njih:

slovenski_ekosistem_4

Novi člani ekosistema

V letu 2014 so se slovenskemu startup ekosistemu pridružili novi člani, projekti in iniciative, ki so postali njegov nepogrešljiv del:

Drugi zanimivi premiki:

  • Slovenski podjetniški sklad je ponudil lastniško financiranje kot podporo tehnološkim inovativnim podjetjem.
  • Fakulteta za računalništvo in informatiko je ponudila predmet “Startup management”.
Ustvarjalnik
Ker na mladih svet stoji, je Ustvarjalnik najbolj pomemben projekt za našo prihodnost (foto: Janez Klemenčič).

Podjetniški peskovnik Ustvarjalnik – eden najbolj pomembnih projektov za našo prihodnost

Med najbolj pomembnimi člani ekosistema pa avtorji raziskave poudarjajo mladinski podjetniški pospeševalnik Ustvarjalnik, ki mladim pomaga do prvih podjetniških izkušenj. Ustvarjalnik je s svojimi programi dosegel že tretjino slovenskih srednjih šol, v aktivnosti vključil več kot 1000 mladih, ki so razvili 35 poslovnih projektov. Dve ekipi sta dobili vlagatelje, še dve pa sta bili sprejeti v pospeševalnike v ZDA. Ustvarjalnik se širi na Hrvaško, v Italijo in Avstrijo, vse pa se je začelo že leta 2005 v glavi ustanovitelja in direktorja Matije Goljarja.

Celotno infografiko avtorjev Silicon Gardens in Internet Week Slovenija si lahko pogledate tukaj.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.