Poznate veščine 21. stoletja? SmartNinje znajo!

Poznate veščine 21. stoletja? SmartNinje znajo!

Pred dobrim mesecem se je v okviru projekta StartUP Novo mesto na slovenski trg izstrelilo novo startup podjetje, SmartNinja. V podjetju skrbijo za izobraževanje na področju spletnega in mobilnega programiranja, grafičnega oblikovanja, bioinformatike in biotehnologije, tečaji pa bodo potekali po vsej Sloveniji.

Ekipo SmartNinje sestavljajo Miha Fabjan, Matej Ramuta in Žiga Besal. Foto: Jernej Kokol
Ekipo SmartNinje sestavljajo Miha Fabjan, Matej Ramuta in Žiga Besal (foto: Jernej Kokol).

Ideja se je porodila v jeseni 2013, ko so v okviru StartUP Novo mesto pričeli s pospeševalnim programom KickUP in ugotovili, da ekipam primanjkuje tehničnega znanja. Zato so se odločili, da jim bodo ponudili brezplačne izobraževalne tečaje. Slednje se ni izkazalo za najboljšo odločitev, saj udeleženci tečajev zaradi brezplačnega dostopa niso jemali dovolj resno in zavzeto. Kmalu zatem so uvedli plačljive tečaje in tako poskrbeli za motivacijo učencev, hkrati pa tudi kakovostno izvedbo s strani mentorjev. Po večih poskusih so ugotovili, da so skupinska izobraževanja najbolj učinkovita. Kot pove Miha Fabjan, ustanovitelj SmartNinja:

Imeli smo tudi individualna izobraževanja, vendar smo tudi tukaj ugotovili, da na zavzetost in motivacijo bolj blagodejno vplivajo skupinska izobraževanja. Do sedaj smo imeli le tečaje namenjene začetnikom, vendar pa je bilo izkazanega tudi nekaj interesa za nadaljevalne tečaje, ki jih prav tako nameravamo pripraviti.

SmartNinja-JernejKokol-studio-LQ-7

Rešitev za pomanjkanje IT kadrov?

V podjetju se zavedajo problema pomanjkanja kadrov na področju IT-ja in znanja veščin, kot so programiranje, grafično oblikovanje, uporaba mikrokrmilnikov, … Potrebo po rešitvi tega problema so zaznali med svojim delom v vodah podjetništva in startupov.

Informacijska tehnologija prodira v vse pore naše družbe in vedno več podjetij išče sodelavce z IT znanji. To niso le nova, mlada podjetja z IT produkti, temveč tudi starejša, ki informatizirajo tako svoje poslovanje, kot tudi svoje izdelke. Povpraševanje po IT kadrih še nikoli ni bilo tako veliko.

Misija: naučiti uporabne in iskane IT veščine. Foto: SmartNinja
Misija: naučiti uporabne in iskane IT veščine (foto: SmartNinja).

V podjetju sodelujejo tudi s podjetji z IT področja. Skupaj z njimi oblikujejo in usklajujejo programe tečajev in tako učijo uporabne veščine, ki jih lahko posamezniki uporabijo v nadaljnji karieri. Ker sodelujoča podjetja velikokrat iščejo nove kadre, SmartNinja poskrbi tudi za to, da jim po koncu tečaja pošljejo seznam udeležencev, ki lahko na tak način dobijo pripravništvo ali zaposlitev.

Tečaji po vsej Sloveniji

Misija pametnih nindž je učiti uporabne IT veščine oz. vsa znanja, ki so iskana in uporabna v praksi. Spomnimo, program oblikujejo skupaj s podjetji, pri čemer upoštevajo potrebe podjetij in trga, kar naredi končni izid še boljši. Praktično usmerjena izobraževanja tako predstavljajo alternativo ali dopolnitev uveljavljenemu izobraževalnemu sistemu.

Februarski SmartNinja vikendi so primerni za začetnike in tudi tiste, ki hočejo svoje znanje utrditi. V Ljubljani so svoje delo že opravili, čakata jih še vikenda v Novi Gorici in v Mariboru. V marcu pa začenjajo s trimesečnimi intenzivnimi usposabljanji.

Z marcem pa bomo začeli z drugim tipom tečajev, to so trimesečna usposabljanja s srečanji dvakrat tedensko. Najprej bomo začeli s tečajem spletnega programiranja, kjer bodo udeleženci poleg HTML in CSS spoznali še programska jezika JavaScript in Python ter podatkovne baze in še nekaj drugi orodij, pomembnih za sodobni spletni razvoj. Po končanem trimesečnem tečaju, bo udeleženec usposobljen za mesto pripravnika ali juniorja v IT podjetju.

SmartNinja so ustanovili v okviru programa StartUP Novo mesto. Foto: Jernej Kokol
SmartNinja so ustanovili v okviru programa StartUP Novo mesto (foto: Jernej Kokol).

Ekipa SmartNinja, ki jo poleg Mihe sestavljata še Matej Ramuta in Žiga Besal, ima sestavljenih že veliko načrtov za naprej, zagotovo pa lahko rečemo, da predstavljajo pomemben gradnik v slovenskem izobraževanju in podjetništvu. Miha še dodaja:

Čez eno leto si želimo videti SmartNinjo kot pomemben dejavnik, ki bo prispeval k večji zaposljivosti ljudi v Sloveniji, predvsem mladih. Čez pet let pa vidimo SmartNinjo v enaki vlogi tudi drugod po Evropi.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.