Marketing v realnem času in nove tehnologije v oglaševanju

Marketing v realnem času in nove tehnologije v oglaševanju

Tokratno mesečno srečanje Društva za marketing Slovenije je odprlo temo marketinga v realnem času.

DMS real time marketing
Foto: DMS

V ponedeljek, 30. 3. 2015, je potekalo mesečno srečanje Društva za marketing Slovenije, na temo “real time” marketinga. Aleš Perme (Bolha.com), Boštjan Kožuh (SAS Adriatic), Andraž Tori (Zemanta), Timotej Gala (Httpoool) in Borut Fakin (Hit), so se pogovarjali o načinih načrtovanja in zakupa medijskega prostora, ter o tem, kako se vse skupaj spreminja z uvajanjem novih tehnologij. Poleg sprememb so v pogovoru, ki ga je povezoval Peter Curk (COO, Renderspace), govorili tudi o razlikami med tujino in Slovenijo na področju uvajanja tehnoloških sprememb v oglaševanje.

Za uvod v tretje mesečno srečanje letos je Boštjan Kožuh izpostavil pomembnost pridobivanja informacij prek različnih naprav. Kot pravi sam, je potreben celovit pogled na stranko, torej z drugimi besedami, potrebno je vedeti, ali kupuje, odhaja, ali jo je treba usmerjati … Tako lahko spoznamo stranko in točno vemo, v katerem trenutku moramo ponuditi določeno vsebino, oz. poskrbeti, da se le-ta pojavi na določenem mestu.

Andraž Tori DMS
Andraž Tori o prihodnosti “nativea” (foto: DMS)

V nadaljevanju so se pogovarjali o učinkovitosti in koristih “programatic media buyinga”. Po mnenju večine le ta prinaša same pozitivne stvari. V tujini je tovrstna platforma že poznana in jo uporablja ogromno podjetij, v Sloveniji pa so ljudje bolj previdni in skeptični. Platforma optimizira operativna dela, koristi pa imata obe strani; oglaševaleci in založniki. Glavne koristi, po mnenju Andraža Torija, so transparentnost, večja odzivnost, vpogled v kampanje, metods “real time bidding” in poročanje. Največja prednost je, da je pri tej platformi mogoče upravljati kampanjo v realem času in rezultate spremljati sproti. Pri tem ima veliko moč tudi podjetje, saj upravlja s kampanjo in nadzoruje smer, v katero se bo kampanja razvila.

DMS real time marketing 2
Foto: DMS

Slovenski trg ni premajhen, le primankuje energije!

Na pobudo vprašanj iz publike smo se dotaknili tudi velikosti slovenskega trga v povezavi z novimi tehnologijami. Govorci pravijo, da trg sam po sebi je majhen, vendar velikost ni glavna omejitev. V Sloveniji se kot največji zaviralnik dejavnik kaže pomanjkanje energije.

Govorci mesečnega srečanja so nam prikazali tehnološka in trženjska orodja, ki so večini povprečnih oglaševalcev še nepoznana, a zelo pomembna. Vsi skupaj upajo in verjamejo, da bo trend rasti programatičnega zakupa medijev kmalu dosegel tudi nas in tako olajšal delo marsikateri agenciji in podjetju.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.