Stratuperji: Otroci niso ovira, ampak motivacija! - Netokracija.si

Stratuperji: Otroci niso ovira, ampak motivacija!

Pred nekaj meseci smo imeli debato o startupih. Kmalu je beseda nanesla tudi na to, če imamo otroke. Povedal sem, da imam štiri. V trenutku se je oglasil eden izmed vidnejših članov HN (HackerNews) in izrazil mnenje, da sem zaradi tega na nek način 'omejen', saj je zunaj zagotovo nekdo, ki je enak meni, vendar pa ni 'obremenjen z družino' in ima zaradi tega večje možnosti za uspeh v poslu.

startupi otroci

Pred nekaj meseci smo imeli debato o startupih. Kmalu je beseda nanesla tudi na to, če imamo otroke. Povedal sem, da imam štiri.

V trenutku se je oglasil eden izmed vidnejših članov HN (HackerNews) in izrazil mnenje, da sem zaradi tega na nek način ‘omejen’, saj je zunaj zagotovo nekdo, ki je enak meni, vendar pa ni ‘obremenjen z družino’ in ima zaradi tega večje možnosti za uspeh v poslu.

Kakšen kup d***a.

Pa si za hip zamislimo nekoga, ki je enak meni, pa vendar ni ‘omejen z družino’. Ali je resnično bolj uspešen?

Sam sem površen, torej bo tudi on takšen. Težko ostanem zbran dalj časa, saj se težko izogibam sledenju novostim v tehnologiji in me je na splošno lahko odvrniti od neke stvari (čeprav delam na tem). Torej bi imela tudi ta navidezna oseba vse te napake, oziroma lastnosti? Kaj bi ta oseba počela?

Žurala, se opijala, se imela ‘fajn’, posel pa bi bil med zadnjimi stvarmi, ki bi ji prišle na misel.

To vem zato, ker sem včasih tak bil tudi sam. Ko pa sem srečal svojo ženo, sem dojel, da je življenje več kot samo razmišljanje o tem, kje ga bom žural naslednji vikend.

Seveda, sedaj vsi razmišljate, kakšen bi bil ta osebek, če ne bi imel nobene izmed naštetih ‘pomanjkljivosti’. Bil bi izredno delaven, po vsej verjetnosti kar preveč, kar pa bi posledično pripeljalo do neizogibnega: izgorelost in izmučenost. Tudi sam sem to že doživel.

Potem pa sem dobil otroke.

Prvič v življenju sem bil odgovoren za nekoga (pravzaprav za dva – dobil sem dvojčka). Sprva tega nisem opazil, vendar mi je to popolnoma spremenilo dojemanje startupov in podjetništva na splošno.

Čas ‘eksperimentiranja’ je minil. Če sem se za startup odločil, bo preprosto moral uspeti. Konec koncev so sedaj v igri tudi moji otroci. Zato je bilo nujno, da začnem služiti že od prvega dne (Codeable je dejansko zaslužil prvi dolar tretji dan, kar je še vedno zelo sprejemljivo).

Ko sem takrat vprašal stranko Pera, ki je sedaj moj sodelavec,  če bi se mi pridružil na tem izjemnem popotovanju, sem takoj ugotovil, da tudi on razmišlja enako. Namreč tudi on ima otroke in najemnino, ki jo mora plačevati. Poleg tega pa si lasti še izvrsten detektor za nakladanje, ki ga je moja ideja uspešno prestala.

Pa vendar, ali otroci ne zahtevajo ogromno pozornosti?

Seveda. In to je dobro. To pomeni, da ne morem ostati ves dan v pisarni – iti moram domov, preživeti nekaj časa z njimi, jim prebrati pravljico in se nasploh truditi biti dober oče, in ne zgolj skrbeti za materialne dobrine. Če obstaja recept proti izmučenosti, je ta kar precej blizu! (Vendar pa ne mislite, da nisem utrujen. Seveda sem, vendar pa do izgorelosti po navadi pride iz popolnoma drugih razlogov in na popolnoma drugačen način.)

Vse je v logistiki

Ne bom lagal, včasih je tudi težko, še posebej, ko potujem – ker vem, da bo v moji odsotnosti žena morala poskrbeti za vse (KUDOS njej, včasih sem res brez besed). Poleg vsega (ne vem zakaj), pa v moji odsotnosti otroci vedno zbolijo.

Vendar pa na koncu ugotovim, da je vse, kar je potrebno, zgolj nekaj načrtovanja vnaprej, in vse se da brez težav urediti. Kjer je volja, tam je pot!

Poznam dosti ljudi, ki govorijo, da si želijo imeti otroke, vendar še ni pravi čas – kariera je na prvem mestu. Vendar pa se po mojem mnenju ti dve stvari ne izključujeta, saj si lahko hkrati uspešen starš in uspešen podjetnik. Ker veš, da te največja motivacija čaka doma in te želi objeti in želi, da ji prebereš pravljico. Jaz vem, da jo bom.

Prevod iz angleščine: Janez Klemenčič

Komentarji

  1. Nejc Škoberne

    Nejc Škoberne

    23. 3. 2014. v 21:52

    Tudi sam sem dolgo časa bil skeptičen – ali bom sploh lahko uspešen podjetnik, če ne bom 14 ur na dan delal? Sedaj sam vzgajam tri otroke in ugotavljam, da je bistveno bolj pomembno kaj (ter s kakšno vnemo) delaš kot koliko delaš.

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Spletni marketing

Kaj mora znati dober urednik družbenih omrežij leta 2019?

Urednik družbenih omrežij se dnevno sooča s kupom opravil, delo pa zahteva obvladovanje številnih veščin. Katere so in na kaj je treba paziti, ko iščete urednika za svoje kanale na družbenih omrežjih?

Tehnologija

Kako se razlikujeta Kanban in Scrum in katero metodo izbrati?

Kako izbrati pravo agilno metodo oz. dovoliti, da metoda izbere vas?

Družbena omrežja

Kako starejša generacija uporablja družbena omrežja?

Demografska struktura na družbenih omrežjih se spreminja. Čeprav je bil Facebook sprva omrežje za študente in mlade, ima danes pomembno vlogo tudi za naše starše in stare starše.

Svet startupov

7 podjetniških lekcij, ki sem se jih naučil iz preteklih (ne)uspehov

Marin Medak je soustanovitelj podjetja Della Spina, ki prodaja dipotrijska očala prek spleta. V današnji kolumni razkriva nekaj zanimivih in poučnih lekcij, ki vam zagotovo pridejo prav na podjetniški poti.

Spletni marketing

Otroci in prikrito oglaševanje s spletnimi vplivneži

Morda se vem zdi, da vsi trije pojmi iz naslova niso povezani med seboj, a pokazala vam bom, da so močno prepleteni.

Družbena omrežja

Manca Korelc: Kako uspešno uporabljati LinkedIn?

S strokovnjakinjo za LinkedIn Manco Korelc smo poklepetali o tem, kako kar najbolje izkoristiti potencial, ki vam ga ponuja največje spletno poslovno omrežje.