Stratuperji: Otroci niso ovira, ampak motivacija! - Netokracija.si

Stratuperji: Otroci niso ovira, ampak motivacija!

Pred nekaj meseci smo imeli debato o startupih. Kmalu je beseda nanesla tudi na to, če imamo otroke. Povedal sem, da imam štiri. V trenutku se je oglasil eden izmed vidnejših članov HN (HackerNews) in izrazil mnenje, da sem zaradi tega na nek način 'omejen', saj je zunaj zagotovo nekdo, ki je enak meni, vendar pa ni 'obremenjen z družino' in ima zaradi tega večje možnosti za uspeh v poslu.

startupi otroci

Pred nekaj meseci smo imeli debato o startupih. Kmalu je beseda nanesla tudi na to, če imamo otroke. Povedal sem, da imam štiri.

V trenutku se je oglasil eden izmed vidnejših članov HN (HackerNews) in izrazil mnenje, da sem zaradi tega na nek način ‘omejen’, saj je zunaj zagotovo nekdo, ki je enak meni, vendar pa ni ‘obremenjen z družino’ in ima zaradi tega večje možnosti za uspeh v poslu.

Kakšen kup d***a.

Pa si za hip zamislimo nekoga, ki je enak meni, pa vendar ni ‘omejen z družino’. Ali je resnično bolj uspešen?

Sam sem površen, torej bo tudi on takšen. Težko ostanem zbran dalj časa, saj se težko izogibam sledenju novostim v tehnologiji in me je na splošno lahko odvrniti od neke stvari (čeprav delam na tem). Torej bi imela tudi ta navidezna oseba vse te napake, oziroma lastnosti? Kaj bi ta oseba počela?

Žurala, se opijala, se imela ‘fajn’, posel pa bi bil med zadnjimi stvarmi, ki bi ji prišle na misel.

To vem zato, ker sem včasih tak bil tudi sam. Ko pa sem srečal svojo ženo, sem dojel, da je življenje več kot samo razmišljanje o tem, kje ga bom žural naslednji vikend.

Seveda, sedaj vsi razmišljate, kakšen bi bil ta osebek, če ne bi imel nobene izmed naštetih ‘pomanjkljivosti’. Bil bi izredno delaven, po vsej verjetnosti kar preveč, kar pa bi posledično pripeljalo do neizogibnega: izgorelost in izmučenost. Tudi sam sem to že doživel.

Potem pa sem dobil otroke.

Prvič v življenju sem bil odgovoren za nekoga (pravzaprav za dva – dobil sem dvojčka). Sprva tega nisem opazil, vendar mi je to popolnoma spremenilo dojemanje startupov in podjetništva na splošno.

Čas ‘eksperimentiranja’ je minil. Če sem se za startup odločil, bo preprosto moral uspeti. Konec koncev so sedaj v igri tudi moji otroci. Zato je bilo nujno, da začnem služiti že od prvega dne (Codeable je dejansko zaslužil prvi dolar tretji dan, kar je še vedno zelo sprejemljivo).

Ko sem takrat vprašal stranko Pera, ki je sedaj moj sodelavec,  če bi se mi pridružil na tem izjemnem popotovanju, sem takoj ugotovil, da tudi on razmišlja enako. Namreč tudi on ima otroke in najemnino, ki jo mora plačevati. Poleg tega pa si lasti še izvrsten detektor za nakladanje, ki ga je moja ideja uspešno prestala.

Pa vendar, ali otroci ne zahtevajo ogromno pozornosti?

Seveda. In to je dobro. To pomeni, da ne morem ostati ves dan v pisarni – iti moram domov, preživeti nekaj časa z njimi, jim prebrati pravljico in se nasploh truditi biti dober oče, in ne zgolj skrbeti za materialne dobrine. Če obstaja recept proti izmučenosti, je ta kar precej blizu! (Vendar pa ne mislite, da nisem utrujen. Seveda sem, vendar pa do izgorelosti po navadi pride iz popolnoma drugih razlogov in na popolnoma drugačen način.)

Vse je v logistiki

Ne bom lagal, včasih je tudi težko, še posebej, ko potujem – ker vem, da bo v moji odsotnosti žena morala poskrbeti za vse (KUDOS njej, včasih sem res brez besed). Poleg vsega (ne vem zakaj), pa v moji odsotnosti otroci vedno zbolijo.

Vendar pa na koncu ugotovim, da je vse, kar je potrebno, zgolj nekaj načrtovanja vnaprej, in vse se da brez težav urediti. Kjer je volja, tam je pot!

Poznam dosti ljudi, ki govorijo, da si želijo imeti otroke, vendar še ni pravi čas – kariera je na prvem mestu. Vendar pa se po mojem mnenju ti dve stvari ne izključujeta, saj si lahko hkrati uspešen starš in uspešen podjetnik. Ker veš, da te največja motivacija čaka doma in te želi objeti in želi, da ji prebereš pravljico. Jaz vem, da jo bom.

Prevod iz angleščine: Janez Klemenčič

Komentarji

  1. Nejc Škoberne

    Nejc Škoberne

    23. 3. 2014. v 21:52

    Tudi sam sem dolgo časa bil skeptičen – ali bom sploh lahko uspešen podjetnik, če ne bom 14 ur na dan delal? Sedaj sam vzgajam tri otroke in ugotavljam, da je bistveno bolj pomembno kaj (ter s kakšno vnemo) delaš kot koliko delaš.

Comments are closed.

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Kultura 2.0

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Vodnik

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.