Najbolj odmevni tehnološki trenutki v letu 2015 - Netokracija.si

Najbolj odmevni tehnološki trenutki v letu 2015

Po čem si bomo najbolj zapomnili leto 2015? Netokracija je pripravila pregled.

Slovenija dobila prvi Internet of Things MakerLab

V začetku leta je vrata odprl prvi slovenski IoT MakerLab, ki domuje na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Mlade ustvarjalce je gnala večletna želja po prostoru, v katerem bi študenti fakultete, kot tudi drugi zainteresirani, razvijali produkte ter izmenjevali izkušnje.

Ustvarjalnik: novo leto, novi prostori, novi uspehi

V začetku leta je častni pokrovitelj Ustvarjalnika predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odprl nove prostore mladinskega podjetniškega pospeševalnika. Obiskali smo jih in se pogovorili z ustanoviteljem Matijo Goljarjem.

Goat Mug na Kickstarterju zbral 458.000 $ in se uvrstil med slovenske rekorderje

Projekt Goat Mug je na Kickstarterju zbral je več kot 458 tisoč ameriških dolarjev in tako postal drugi najuspešnejši slovenski crowdfunding projekt, takoj za pametnim kolesom FlyKly, ki mu je lani uspelo zbrati več kot 700 tisoč dolarjev.

Hekerji napadli slovenski Bitstamp, eden vodilnih svetovnih bitcoin servisov

Bitstamp, slovenski servis za nakup in prodajo virtualne valute bitcoin, je doživel vdor v sistem. Med uporabniki je nastala panika, ki jo je miril Nejc Kodrič osebno.

Bellabeat z neverjetnimi 65 tisoč prednaročili prihaja v ameriški trgovski verigi BestBuy in Target

Hrvaško-slovenski BellaBeat je na sejmu CES v Las Vegasu pobral kar 65.000 prednaročil in napovedal prihod v ameriški trgovski verigi BestBuy in Target.

LACEnano: Revolucija v tetoviranju prihaja iz Slovenije

Izboljšani načini tetoviranja, nova tehnologija in zora uspeha. Tako bi lahko na kratko opisali novomeško ekipo, ki se je zbrala pod imenom LACEnano in razvila novo generacijo tetoverskih naprav.

Po letu in pol zaprte bete Layer odprl storitev za razvijalce in predstavil Atlas

Layer, ameriški startup slovenskega soustanovitelja Tomaža Štolfe, je po letu in pol zaprte bete in 22 milijonih ameriških dolarjev investicij odprl storitev za vse zainteresirane razvijalce, hkrati pa lansiral nov produkt – Atlas.

Pinterest prevzel Kosei, startup Jureta Leskovca

Pinterest je prevzel Kosei, ameriški startup, ki ga je soustanovil Dr. Jure Leskovec, Ljubljančan in profesor na ameriški univerzi Stanford. Jure se je s svojo sedemčlansko ekipo pridružil Pinterestu. Prevzemne cene nismo nikoli odkrili, za nakup pa naj bi se zanimal tudi Yahoo.

Startupi Slovencev v letu 2014 prejeli za 60 milijonov dolarjev investicij

Sklad Silicon Gardens in iniciativa Internet Week Slovenija sta predstavila podatke o slovenski startup sceni v letu 2014. Startupi slovenskih ustanoviteljev so zbrali za 60 milijonov dolarjev investicij, več kot v vseh preteklih letih skupaj. Njihova podjetja so vredna več kot 600 milijonov dolarjev.

Kozji rog in meditativno jajce ali slovenski crowdfunding v 2014

Čeprav je uspeh slovenskih projektov na mednarodnih platformah za množično financiranje bistveno manjši kot v 2013, je bilo v letu 2014 uspešno zaključenih 13 kampanj in zbranih 755.805 evrov. V članku smo analizirali infografiko, ki jo ustvaril Žiga Berce iz Cofinderja.

V Ljubljani imamo nov podjetniški pospeševalnik ABC

V inovacijskem centru IBM so predstavili nov slovenski podjetniški pospeševalnik ABC, katerega soustanovitelji so ABC TIM, d. o. o., BTC, d. d., XLAB, d. o. o. in AmCham Slovenija.

Tretji slovenski startup crawl

Že tretjič zapovrstjo je slovenska internetna skupnost pripravila dan odprtih vrat slovenskih inovativnih tehnoloških podjetij ali Startup Crawl.

DevopsDays 2015 minil uspešno

Na veliki petek in veliko soboto se je odvila konferenca Devops Days. Gre za drugo ljubljansko izvedbo, dogodki z istim imenom pa se po svetu dogajajo že vse od leta 2009, ko se je prvi tak dogodek zgodil v Gentu v Belgiji. Poroča Marko Mrdjenovič.

Kako bo ura Apple Watch spremenila komunikacijo?

Tomaž Štolfa, direktor in soustanovitelj ameriškega podjetja Layer, je komentiral prihod Apple Watch.

OMG Commerce 2015: Največja regijska konferenca o spletni trgovini

4. maja se je v Zagrebu zgodil OMG Commerce 2015, Netokracijin dogodek in vodilna regijska konferenca o spletni trgovini. Tema letošnjega dogodka je bila digitalna ekonomija v Jugovzhodni Evropi.

Mlada kreativca SOF-a 2015: Bor Klemenc Mencin in Klemen Selakovič

Na letošnjem natečaju Mladi kreativec, ki je potekal vzporedno s tekmovalnim delom Slovenskega oglaševalskega festivala, sta si (že drugič!) ta naslov prislužila Bor Klemenc Mencin in Klemen Selakovič. In kdo sta mladeniča, ki sta odpotovala v Cannes? Preberite v intervjuju.

Novomeški OpenWay od odprte kode do odprte družbe

Aprila se je v Novem mestu zgodila že druga konferenca OpenWay v organizaciji StartUP Novo mesto, posvečena odprtokodnim rešitvam. Ne zgolj tistim na področju računalniških tehnologij, saj je odprtokodne pristope možno aplicirati na vse družbene sfere: od znanosti preko medijev do kulture.

Sipaboards pospešil za 3 vozle in na Kickstarterju zbral skoraj 350.00 dolarjev

SipaBoards je uspešna Kickstarter zgodba iz Kamnika. Z 284 podporniki so na platformi za množično financiranje zbrali 344,638 ameriških dolarjev.

Bellabeat razglašen za najboljši evropski zdravstveni startup

Slovensko-hrvaški startup Bellabeat je v Londonu prejel prestižno nagrado za najboljše mlado evropsko podjetje na področju zdravstva. Novico so napisali na startaj.si.

Slovenski startup je leta je mDrive!

Na 35. konferenci PODIM so razglasili zmagovalca tekmovanja Start:up Slovenija 2015. Enajstčlanska komisija tekmovanja je izbrala 5 finalistov, zmagala pa je ekipa TIBOPO z rešitvijo mDrive.

Davčne blagajne in konkurenčnost startupov

Vlada je spomladi sprejela predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki je primer dobronamernega boja proti sivi ekonomiji, a nerodnega vplivanja na konkurenčnost mladih tehnoloških podjetij. Mnenje je v kolumni zapisal Aleš Špetič.

Slovenski Eurosender ponuja do 70% nižje cene pošiljanja paketov

Eurosender je podjetje, ki je bilo ustanovljeno lanskega maja in velja za hitro rastočo spletno platformo, specializirano za rezervacijo prevoza različnih pošiljk v Evropski uniji. Platforma je nastala kot rešitev na problem zahtevnih postopkov pošiljanja znotraj Evrope in predvsem visokih cen.

Od startupa do blagovne znamke: Nova knjiga Startup Branding Funnel

Startup Branding Funnel (SBFunnel) je najnovejša knjiga slovenskih univerzitetnih profesorjev Maje Konečnik Ruzzier in Mitje Ruzzier, ki je premierno predstavitev doživela na letošnji konferenci PODIM v Mariboru. Knjigo smo prebrali in jo predstavili.

Slovenska health-tech scena cveti

V preteklem letu so se v Sloveniji zvrstili številni health-tech dogodki v organizaciji iniciative HealthDay.si. Dogodke smo pospremili tudi na Netokraciji.

#Pirangate trga gate na družbenih omrežjih

Poletje je zaznamovala afera #Pirangate. V sodelovanju z Mediatoolkitom smo preverili, kako je odmevala na spletu.

Flaviar: Od degustacijskega kluba do IMDb-ja za žgane pijače

Slovensko-britanski stratup Flaviar, ki že tri leta navdušuje ljubitelje žganih pijač po svetu, je tokrat predstavil svojo mobilno aplikacijo in se hkrati repozicioniral kot “IMDb za žgane pijače”.

Darko Dujič, direktor Ceneje.si: Postali smo ‘prva misel pred nakupom’

Vodilni spletni portal za primerjavo ponudb spletnih trgovcev v Sloveniji, Ceneje.si, je v začetku letošnjega leta prevzel Darko Dujič, predsednik Društva za marketing Slovenije in nekdanji Head of Performance za regijo Adriatic pri spletnemu velikanu Google. Že v začetku vodenja Ceneje je napovedal dodatno

Zakonca Marić: Kako sva izpolnila mladostniške sanje in ustvarila Woodway

Anja in Alen Marić sta ustanovila Woodway in postala mlada podjetnika leta 2015.

Vrhunska športnica Ana Ivanović investirala v slovenski Trainers4me

Trainers4me združuje osebne trenerje in športnike iz vsega sveta. V slovensko podjetje je investirala svetovno priznana športnica Ana Ivanović.

Ptujski Databox prejel 3,3 milijone dolarjev investicije

Ptujski Databox, ki je bil pred tremi leti sprejet v bostonski podjetniški inkubator TechStars, je prejel investicijo v višini 3,3 milijone dolarjev. Vanj sta investirala investicijska sklada Founder Collective in Accomplice.

CubeSensors spremenil ime v Koto in lansiral nove produkte

Pametne kocke CubeSensors so bile preimenovane v Koto Smart Sensors, podjetje je predstavilo novo generacijo senzorjev in začelo z Indiegogo kampanjo, ki je žal spodletela.

Slovenci v Rovinju pobrali nagrade ‘SoMo Borac’ za najboljše digitalne kampanje

8. Weekend Media Festival je tudi letos v Rovinju zbral komunikacijske strokovnjake in oglaševalce iz regije, postregel s pestrim naborom predavanjem in govorcev ter nagradil najbolj inovativne in kreativne rešitve/kampanje. V tekmovalnem delu so se še posebej odrezali Slovenci.

Intervju: Se bo za nevtralni internet potrebno boriti?

Med kampanjo #ResimoNet, ki je bila usmerjena proti sporni evropski zakonodaji o nevtralnosti interneta, so kolegi iz startaj.si pripravili intervju z Domnom Savičem in Dušanom Cafom.

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Končno smo izvedeli število uporabnikov Instagrama v Sloveniji in druge demografske podatke. Netokracija jih je objavila prva.

#Zlovenija ali ko sovražni govor na spletu dobi svoj obraz

Jeseni je bila begunska kriza v polnem razmahu, z njo pa je “cvetel” tudi sovražni govor na družbenih omrežjih. Na spletu se je pojavil anonimni viralni Tumblr zlovenija.tumblr.com, svojevrstna zbirka in sramotilni steber Facebook sovražnih Facebook komentarjev. Mnenja so bila deljena.

FlyKly Smart Ped na Kickstarterju zbral 385.000 evrov

FlyKly je ravnokar zaključil še eno Kickstarter kampanjo, FlyKly Smart Ped, v kateri je zbral 385.000 evrov.

Spletni trgovec leta je spletna trgovina Malinca

Konferenca sMind v organizaciji podjetja Ceneje d.o.o., ki upravlja vodilni slovenski portal za primerjalno nakupovanje Ceneje.si, se je zaključila s podelitvijo nagrad najboljšim slovenskim spletnim trgovcem. Spletni trgovec leta 2015 je trgovina Malinca.

Zmaga Slovencev na londonski tehnološki konferenci TechCrunch Disrupt

V Londonu je potekala dvodnevna tehnološka konferenca, TechCrunch Disrupt London 2015, ki velja za eno največjih tovrstnih konferenc na svetu. Na 24-urnem hackatonu je zmagala slovenska ekipa startupa Drugi vid.