iPhone 6s: Ugriznil sem v letošnje jabolko

Vsako leto proti koncu leta nas Apple preseneti (ali pa niti ne) z novo različico telefona. No, od lanske šestke naprej, sedaj dobimo kar dve, ki pa sta razen dimenzij in resolucije zaslona, optične stabilizacije slike in nekaj hibridnih programskih bombončkov, sposojenih od iPada, ki jih najdemo na Plus verziji, povsem enaka. V test sem dobil manjšega, iPhone 6s.

iphone 6s test
Testirali smo iPhone 6s.

Čisto prvi vtisi, ko odprem škatlo, so povsem “applovski”. Paket je premišljen, vse je točno tam, kjer pričakujem, da bi naj bilo. “Tako tudi mora biti, glede na ceno”, pravijo mnogi, vendar se, če premišljujete o nakupu iPhona, cene telefona najbrž zavedate. Poleg telefona v škatli dobimo še podatkovni Lightning kabel z USB polnilcem in Applove Earpods slušalke. Videz naprave je prvi faktor, ki kupca pritegne ali odvrne od nakupa izdelka, kar nas pripelje do dizajna telefona.

Zgrajen, da traja

Razen dodanega slabega milimetra v višino in debelino, je iPhone 6s oblikovno enak kot njegov predhodnik iPhone 6. Lanski model se je namreč nekaterim nepričakovano upogibal (predvsem večji, Plus), Apple pa je težavo rešil z močnejšim in nekoliko debelejšim aluminijem na kritičnih točkah. Razlika med obema je dovolj majhna, da se novemu še prilegajo ovitki in torbice, narejene za starega. Tudi gumbi so ostali na enakih mestih. Na desni gumb za zaklep in vrata za kartico SIM, spodaj vhod za slušalke, mikrofon, zvočnik in vhod za polnilec ter na levi gumbi za glasnost in že standardna mute tipka za vklop in izklop zvokov obvestil. iPhona lahko letos dobite v temnejši sivi (Space Grey), svetlejši sivi (Silver), zlati (Gold) in roza (Rose Gold) barvi.

iPhone 6S je zgrajen, da traja. V rokah se zdi dovolj trden, da prenese kakšen (normalen) udarec in dovolj težak, da ne deluje ceneno. Ker na telefonih ne uporabljam ovitkov, sta mi nekoliko preglavic povzročali spolzkost materiala in zaobljenost robov. Gre za subjektivno mnenje, pa vendarle, 6s ni najlepši iPhone, za mnoge niti najlepši mobilnik. Zaradi perfekcionistične izdelave in dizajna pa se ga gotovo da vzljubiti. Sam se še vedno spomnim elegance iPhonov 4, 4s, 5, 5s, pa čeprav se za današnje standarde (dimenzij) zdijo smešni.

test iphone 6s
iPhone 6S dela odlične fotografije v dobrih svetlobnih pogojih (fotografije: Žiga Kerec)

Resolucija zaslona? Nič posebnega. Ampak v praksi funkcionira.

Applove naprave, če pogledamo striktno, po specifikacijah nikoli niso dosegale svetovnega vrha, tako tudi resolucija (1334 x 750) 4,7-palčnega zaslona na papirju ni presežek. Seveda je v praksi situacija drugačna. Zaslon je svetel, reprodukcija barv realistična. Medtem, ko konkurenca lovi nove uporabnike z vedno višjimi in širšimi zasloni, se je Apple odločil za globino. Kaj točno to pomeni in zakaj je sploh uporabno? Odgovor na prvo vprašanje je preprost: dodatna plast med steklom in zaslonom telefona meri silo pritiska prsta na površino zaslona. iPhone je tako dobesedno dobil novo dimenzijo interaktivnosti, ki uporabniku z močnejšim pritiskom na zaslon odpre dodatne možnosti, ki jih je Apple že pridno vključil v svoj najnovejši iOS. Poleg pomembnega direktnega vklopa selfie načina ob močnejšem pritisku ikone za kamero, so na voljo še uporabne bližnjice v prednaloženi aplikaciji za e-pošto in hitri predogledi spletnih povezav. Zaenkrat so dodatne bližnjice ob močnejšem pritisku na ikone paradna funkcionalnost novega zaslona, za bolj inovativne in uporabne funkcije pa bodo poskrbeli razvijalci. Zdi se mi, da je Apple letos po rahlo zaspanem obdobju zopet predstavil inovacijo, ki lahko postavi nov trend v izdelavi in uporabnosti zaslonov mobilnih telefonov. Zaslon, poimenovan 3D Touch, je in bo še naprej postajal čedalje bolj uporaben.

iPhone 6S

Odlične fotografije in snemanje v 4K resoluciji

Nekaj besed je potrebno nameniti tudi prenovljeni kameri. Fotografije so odlične, predvsem v dobrih svetlobnih pogojih. Kamera po novem ima 12 milijonov slikovnih točk, kar pa ne prinaša neke dodatne vrednosti kakovosti fotografije, saj je že lanski model z “le” 8 MP kamero posnel slike podobne kakovosti. Vsaj tako kažejo različni spletni testi. Zaradi večje resolucije, po vzoru rivalov iz sveta Androida, iPhone po novem ponuja snemanje v 4K resoluciji. Ali je smiselno snemanje v tako visoki resoluciji, je seveda odvisno od vaših potreb in zahtev.

Prednaložena aplikacija ne ponuja pretirane svobode pri nastavitvah fotoaparata, česar pa uporabniki mobilnih fotoaparatov niti ne potrebujemo. Samodejna nastavitev fotoaparata v večini svetlobnih pogojev ponuja odlično sliko živih barv in ostrih detajlov. S kamero lahko posnamemo še počasne posnetke v visoki resoluciji (1080p pri 120 sličicah na sekundo), ali time-lapse posnetke.

iOS 9 je na iPhonu 6s predstavil novo funkcijo kamere, LivePhotos, ki pred in po zajemu slike posname še 1.5 s video. Nova je tudi sprednja 5 MP selfie kamera, s še več detajli in pametno bliskavico (zaslon se osvetli v svetlo belo barvo). Kamera je bila vedno močna točka Applovih telefonov, letošnji model pa je še enkrat znova upravičil svoj sloves.

iPhone 6S test

Hiter je. Res je hiter.

Nov procesor A9x je uspel prežvečiti vse, kar sem od njega zahteval, od najzahtevnejših iger, do požrešnih aplikacij za obdelavo videa in slike. Tudi večopravilnost s 30 in več vzporedno zagnanimi aplikacijami ni povzročil niti najmanjšega »kolcanja« telefona. Animacije so tekoče, grafike pa polne detajlov. Preklapljanje med aplikacijami s pomočjo 3D Touch zaslona poteka enostavneje in bolj inovativno.

Phone 6s je najboljši iPhone doslej, kot vsak nov iPhone, vsako leto. Letošnji me je navdušil predvsem zaradi novega zaslona, ki ponuja veliko več možnosti za razvijalce aplikacij in iger. Zaslon prikazuje žive barve, kamera zajema odlične fotografije, telefon pa bo brez težav poganjal vse, kar najdete v AppStoru.

Imate iPhone 6, razmišljate o nakupu novega in ne veste, če se nakup splača? Odgovor je vsako leto enak. Spremenilo se je veliko, a spet ne toliko, da bi vaš eno leto star iPhone postal neuporaben. Če je vaša denarnica primerna in vam ustreza delovanje iOSa, je to zagotovo najboljša izbira, seveda pa ne pozabiti še na večjega brata iPhone 6s Plus z večjim in boljšim zaslonom ter optično stabilizacijo slike.

Testiranje telefona iPhone 6S je omogočil Si.mobil.

Še nekaj fotografij, ki sem jih posnel:

iPhone 6S test

iPhone 6S test

iPhone 6S test

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.