Netokracija testira: Nexus 5x

Letos nam je Google postregel z dvema Nexus telefonoma. Cenejši, lažji in manjši med njima, Nexus 5x je, kot že ime namiguje, naslednik precej uspešnega Nexusa 5.

nexusPrva

Tudi letos je Google izdelavo telefona zaupal podjetju LG, oceno njihovega dela pa težko podam z eno besedo. Prva stvar, ki se je ob nakupu tega telefona moramo zavedati je njegova cena, ki ga uvršča med telefone srednje zmogljivosti. Pri podjetju LG so varčevali predvsem pri kakovosti izdelave. V škatli poleg telefona najdem le še nekaj papirjev in oglasov za storitve Googlove ter novi USB Type C polnilec.

Prvi vtisi

Telefon je plastičen in lahek, na prvi otip pa deluje precej ceneno. A ni vse tako, kot se zdi na prvi otip. Na sprednji strani poleg zaslona in stereo zvočnikov najdem še LED luč za prikaz novih obvestil. Dizajn ne postavlja novih smernic, se pa zato drži že ustaljenih. Stranske tipke sovpadajo s “plastičnostjo” celotnega telefona, neugodna izboklina kamere pa je posledica boljše zmogljivosti le te. Nova, moderna pridobitev na zadnji strani telefona je še Nexus Imprint, Googlova različica senzorja za prstne odtise. Telefon je ravno prave velikosti in odgovarja tudi tistim, ki še niso navajeni na dimenzije zaslonov najboljših.

Velik zaslon z zdaj že klasično ločljivostjo (1920×1080 pik) in 5.2 palčno diagonalo ni nič posebnega v svetu mobilne telefonije, vseeno pa ponuja odlično uporabniško izkušnjo z impresivno svetilnostjo in živim prikazom barv. Zanimivo funkcionalnost zaslona sem opazil, ko sem ga privzdignil iz mize ali žepa, ali ko sem prejel novo obvestilo. Zaslon se namreč rahlo zasveti v črno-beli barvi in prikaže pomembne informacije (uro, obvestila). Na žalost pa telefona še vedno ne moremo zbuditi iz stanja pripravljenosti z dvojnim “tapom” na zaslon.

Stereo zvočnika na sprednji strani sta sicer odlična poteza, njuna kvaliteta pa ne ponuja najboljše zvočne izkušnje, še vedno pa boljšo od večino zvočnikov lociranih na zadnji strani ali ob strani telefona.

Senzor za prstne odtise je, glede na to, da Nexus 5X nima fizične tipke na sprednji strani, na zelo logični poziciji pod glavno kamero. Imprint je zelo hiter in enostaven za uporabo. Začetna nastavitev traja slabih 10 sekund, senzor pa prstni odtis prepozna v trenutku.

Kamera

Nekaj besed je seveda potrebno nameniti tudi kameri. Telefoni iz serije Nexus niso nikoli sloveli po dobri kameri. Vsi dosedanji modeli so se držali nekje okrog povprečja, nikoli pa niso posegali v teritorij najboljših. Letošnja zgodba je malo drugačna. Kamera premore 12 megapik in omogoča snemanje v 4K resoluciji. Google pravi, da je vsaj 80% vseh fotografij mobilnih kamer zajetih v slabših svetlobnih pogojih, zato so piksli Nexusa 5X večji in prepustijo več svetlobe, torej omogočajo boljše rezultate v temnejših prostorih. Slike v dobrih pogojih, so kot pri večini telefonov odlične. S fotografiranjem z vključeno funkcijo HDR+ dobimo rezultat z nekoliko boljšim prikazom barv, vendar pa procesiranje zajete fotografije traja občutno dlje. Privzeta aplikacija za zajem slik je enostavna, vendar učinkovita. Ne razočara niti sprednja “selfie” kamera z ločljivostjo 5 megapik. Glede na to, da sem testiral Nexusa, od kamere nisem pričakoval nič posebnega, po nekaj dneh uporabe pa se je tudi kamera izkazala za močno prednost tega telefona.

Zmogljivost

Kot se za vsakega Nexusa spodobi je tudi pri tem hitrost ključnega pomena. Šestjedrni procesor Snapdragon je uspel prežvečiti vse kar sem mu ponudil, obstoječemu pomnilniku v velikosti 2GB pa bi morda dodal še kakšen gigabajt. Sicer je telefon izjemno hiter in odziven. K temu pripomore tudi nov in vedno bolj optimiziran operacijski sitem Android 6.0 Marshmellow. Z lepimi animacijami, odzivnostjo in hitrostjo nekoliko spominja na Applov iOS. Seveda ne v dizajnerskem smislu, ampak striktno v smislu kvalitete uporabniške izkušnje.

Vreden nakupa?

Vprašanje, ki se poraja, je, ali je Nexus 5x vreden nakupa? Ja in ne. Če vam veliko pomeni vedno najnovejša in najhitrejša posodobitev telefona, dobra kamera in odzivnost potem je odgovor pritrdilen. Če pa vam je ljubša kvaliteta izdelave in vam ni problem počakati še kakšen dodaten mesec na najnovejšo posodobitev sistema priporočam ogled cenejšega, a enako odzivnega in hitrega telefona One plus X. Jaz sem ob uporabi užival, navdušil me je z hitrostjo, kamero in odličnim operacijskim sistemom in nekoliko razočaral s kvaliteto izdelave, za kar pa je na voljo še večji, boljši in aluminijast Nexus 6P.

Še nekaj fotografij, ki sem jih posnel:
2015-12-23 16.10.32 2015-12-23 18.40.00 2015-12-25 23.42.21 2016-01-04 08.58.57 2016-01-04 14.08.09

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Mobilno

Se lahko Honor 9 kosa z najboljšimi?

Honor 9 se zdi logična izbira za vse tiste, ki potrebujejo lepo oblikovan mobilni telefon z odličnimi specifikacijami.

Novica

Na spletu se najbolje nakupuje na gizzmo.si in mrpet.si!

Konferenca Ecommerce Day 2017 v Ljubljani je danes postregla z zmagovalci letošnjega izbora najboljših spletnih trgovcev. Glavna nagrada za večje spletne trgovce je pripadla trgovini gizzmo.si, glavna nagrada za manjše spletne trgovce pa mrpet.si.

Spletni marketing

Čez štiri dni v Ljubljani: Ecommerce Day 2017

Čez štiri dni se bodo strokovnjaki s področja spletne trgovine zbrali na enem mestu, na največji regijski konferenci o spletnem nakupovanju. Ecommerce Day 2017, ki ga organizirata Shopper's Mind Slovenija in Ceneje.si, se bo 28. in 29. novembra odvil v Ljubljani. Izkoristite izjemno priložnost in si zagotovite vstopnico za mreženje z več kot 200 strokovnjaki spletnega trženja.

Kultura 2.0

Zakaj si moraš poiskati službo v ‘digitalu’, razkriva Mak Kordić v 2. oddaji Digitalna kava

V drugi oddaji Digitalna kava smo govorili z Makom Kordićem, lastnikom in direktorjem digitalne agencije CNJ Digital. Mak pravi, da v znanju in idejah vidi moč, vse ostalo pa se da najeti.

Intervju

Strateg rasti: kdo je, kaj počne in kdo ga potrebuje?

Z razvojem tehnologije so se razvili tudi novi, digitalni poklici – delovna mesta z “nenavadnimi” nazivi in zadolžitvami. Kdo je growth strategist ali po slovensko strateg rasti? Kaj počne in kdo ga potrebuje? Podrobnosti poklica nam razkriva Maja Voje, strateginja rasti pri MAD Kings Growth Agency v Bruslju, ki jo lahko ta petek, 10. 11., srečate na dogodku Growth Marketing Conference Meetup v Ljubljani.

Kultura 2.0

Kako zgleda tvoj ‘lajf’, če oblikuješ nogavice, razkriva (digitalna) kava z Zulu Zion

Na slovenski digitalni sceni deluje kup nadarjenih oseb, ki so hkrati izredno zanimivi sogovorniki. Ustvarili smo serijo video intervjujev, v katerih se ob dobri kavi pogovarjamo s kreativnimi ljudmi.