Netokracija testira: Nexus 5x - Netokracija.si

Netokracija testira: Nexus 5x

Letos nam je Google postregel z dvema Nexus telefonoma. Cenejši, lažji in manjši med njima, Nexus 5x je, kot že ime namiguje, naslednik precej uspešnega Nexusa 5.

nexusPrva

Tudi letos je Google izdelavo telefona zaupal podjetju LG, oceno njihovega dela pa težko podam z eno besedo. Prva stvar, ki se je ob nakupu tega telefona moramo zavedati je njegova cena, ki ga uvršča med telefone srednje zmogljivosti. Pri podjetju LG so varčevali predvsem pri kakovosti izdelave. V škatli poleg telefona najdem le še nekaj papirjev in oglasov za storitve Googlove ter novi USB Type C polnilec.

Prvi vtisi

Telefon je plastičen in lahek, na prvi otip pa deluje precej ceneno. A ni vse tako, kot se zdi na prvi otip. Na sprednji strani poleg zaslona in stereo zvočnikov najdem še LED luč za prikaz novih obvestil. Dizajn ne postavlja novih smernic, se pa zato drži že ustaljenih. Stranske tipke sovpadajo s “plastičnostjo” celotnega telefona, neugodna izboklina kamere pa je posledica boljše zmogljivosti le te. Nova, moderna pridobitev na zadnji strani telefona je še Nexus Imprint, Googlova različica senzorja za prstne odtise. Telefon je ravno prave velikosti in odgovarja tudi tistim, ki še niso navajeni na dimenzije zaslonov najboljših.

Velik zaslon z zdaj že klasično ločljivostjo (1920×1080 pik) in 5.2 palčno diagonalo ni nič posebnega v svetu mobilne telefonije, vseeno pa ponuja odlično uporabniško izkušnjo z impresivno svetilnostjo in živim prikazom barv. Zanimivo funkcionalnost zaslona sem opazil, ko sem ga privzdignil iz mize ali žepa, ali ko sem prejel novo obvestilo. Zaslon se namreč rahlo zasveti v črno-beli barvi in prikaže pomembne informacije (uro, obvestila). Na žalost pa telefona še vedno ne moremo zbuditi iz stanja pripravljenosti z dvojnim “tapom” na zaslon.

Stereo zvočnika na sprednji strani sta sicer odlična poteza, njuna kvaliteta pa ne ponuja najboljše zvočne izkušnje, še vedno pa boljšo od večino zvočnikov lociranih na zadnji strani ali ob strani telefona.

Senzor za prstne odtise je, glede na to, da Nexus 5X nima fizične tipke na sprednji strani, na zelo logični poziciji pod glavno kamero. Imprint je zelo hiter in enostaven za uporabo. Začetna nastavitev traja slabih 10 sekund, senzor pa prstni odtis prepozna v trenutku.

Kamera

Nekaj besed je seveda potrebno nameniti tudi kameri. Telefoni iz serije Nexus niso nikoli sloveli po dobri kameri. Vsi dosedanji modeli so se držali nekje okrog povprečja, nikoli pa niso posegali v teritorij najboljših. Letošnja zgodba je malo drugačna. Kamera premore 12 megapik in omogoča snemanje v 4K resoluciji. Google pravi, da je vsaj 80% vseh fotografij mobilnih kamer zajetih v slabših svetlobnih pogojih, zato so piksli Nexusa 5X večji in prepustijo več svetlobe, torej omogočajo boljše rezultate v temnejših prostorih. Slike v dobrih pogojih, so kot pri večini telefonov odlične. S fotografiranjem z vključeno funkcijo HDR+ dobimo rezultat z nekoliko boljšim prikazom barv, vendar pa procesiranje zajete fotografije traja občutno dlje. Privzeta aplikacija za zajem slik je enostavna, vendar učinkovita. Ne razočara niti sprednja “selfie” kamera z ločljivostjo 5 megapik. Glede na to, da sem testiral Nexusa, od kamere nisem pričakoval nič posebnega, po nekaj dneh uporabe pa se je tudi kamera izkazala za močno prednost tega telefona.

Zmogljivost

Kot se za vsakega Nexusa spodobi je tudi pri tem hitrost ključnega pomena. Šestjedrni procesor Snapdragon je uspel prežvečiti vse kar sem mu ponudil, obstoječemu pomnilniku v velikosti 2GB pa bi morda dodal še kakšen gigabajt. Sicer je telefon izjemno hiter in odziven. K temu pripomore tudi nov in vedno bolj optimiziran operacijski sitem Android 6.0 Marshmellow. Z lepimi animacijami, odzivnostjo in hitrostjo nekoliko spominja na Applov iOS. Seveda ne v dizajnerskem smislu, ampak striktno v smislu kvalitete uporabniške izkušnje.

Vreden nakupa?

Vprašanje, ki se poraja, je, ali je Nexus 5x vreden nakupa? Ja in ne. Če vam veliko pomeni vedno najnovejša in najhitrejša posodobitev telefona, dobra kamera in odzivnost potem je odgovor pritrdilen. Če pa vam je ljubša kvaliteta izdelave in vam ni problem počakati še kakšen dodaten mesec na najnovejšo posodobitev sistema priporočam ogled cenejšega, a enako odzivnega in hitrega telefona One plus X. Jaz sem ob uporabi užival, navdušil me je z hitrostjo, kamero in odličnim operacijskim sistemom in nekoliko razočaral s kvaliteto izdelave, za kar pa je na voljo še večji, boljši in aluminijast Nexus 6P.

Še nekaj fotografij, ki sem jih posnel:
2015-12-23 16.10.32 2015-12-23 18.40.00 2015-12-25 23.42.21 2016-01-04 08.58.57 2016-01-04 14.08.09

Priljubljeno

Digitalni mediji

[DIGGIT] Podarimo brezplačno vstopnico!

Junijska konferenca o digitalnih komunikacijah se bliža! Sodelujte v nagradni igri, pravilno odgovorite na vprašanje in si zagotovite svoj sedež - brezplačno!

Svet startupov

Sklad Silicon Gardens investiral v 5 slovenskih startupov: Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam

Sklad Silicon Gardens je objavil seznam prvih petih investicij, ki so jih opravili od maja letos. Kot pravijo predstavniki sklada, je v Sloveniji in regiji dovolj talenta in inovacij.

Družbena omrežja

Instagram razkril demografske podatke uporabnikov v Sloveniji

Kolikokrat ste že iz radovednosti ali zaradi poslovnih razlogov zaman iskali podatek o številu uporabnikov Instagrama v Sloveniji? Sedaj so dolgo iskani podatki končno na voljo. Instagram je pred kratkim omogočil oglaševanje v regiji, s tem pa je tudi razkril nekaj demografskih podatkov slovenskih uporabnikov.

Zamudili ste ...

Družbena omrežja

Vse, kar morate vedeti o organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu

Katere so najbolj pogoste napake podjetij pri organizaciji nagradnih iger na Facebooku in Instagramu?

Družbena omrežja

Kaj se lahko na primeru malega Krisa naučimo o dobrodelnosti in preračunljivosti podjetij?

Se kdaj vprašate, kako smo posamezniki in podjetja dobrodelni? Je pogojevanje dobrodelnosti z nakupom sodelovanje s kupci ali preračunljivost, ki je namenjena pospeševanju prodaje? Smo do tovrstnih dobrodelnosti podjetij lahko kritični ali se to ne spodobi, saj vendar delajo dobro? Nabirka za malega Krisa je spodbudila ta razmislek o dobrodelnosti.

Vodnik

Veliki seznam coworking prostorov v Sloveniji

Kje v Sloveniji lahko najamem pisarno, sejno sobo, prostor za sestanek, si delim delovno mizo in ob tem izmenjujem izkušnje, ideje in informacije s somišljeniki?

Kultura 2.0

Vse, kar morate vedeti o platformi YouTube Music (ki je že na voljo v Sloveniji!)

Ni neznanka, da se YouTube v naši regiji še vedno pretežno uporablja kot platforma za poslušanje glasbe. Zdaj je tudi v Sloveniji na voljo storitev YouTube Music, posvečena prav glasbi, in preverili smo, kaj početi z njo in ali jo je sploh vredno preizkusiti.

Kultura 2.0

Zaplujte v poletje z novo različico World of Warships – battle royale

Nikoli nisem bil človek, ki sanjari o dolgih plovbah, a vedno sem užival v igrah, v katerih je treba upravljati s kakšno vrsto velike mehanizacije. To je preraslo v veliko ljubezen do simulatorjev pa tudi drugih iger, ki na primer vključujejo ladje ali tanke.

Spletni marketing

Kaj se lahko o vsebinskem marketingu naučimo od digitalnih agencij POINT OUT, Madwise in Optiweb?

POINT OUT, Madwise in Optiweb so tri slovenske digitalnomarketinške agencije, ki potencial svojih kanalov izkoriščajo za deljenje znanja, spodbujanje odprte razprave o različnih temah in posledično pritegovanje novih naročnikov.